.

IBM și Asociația pentru Mașini de Calcul (ACM) au anunțat pe 15 octombrie startul fazei regionale a concursului ACM International Collegiate Programming Contest (ICPC) - Europa de Sud Est - pentru calificarea la cea de-a 33-a ediție, ce se va desfășura în perioada 16 - 19 octombrie la Universitatea Politehnică din București. IBM este sponsorul acestei competiții la nivel mondial.

Cunoscută și sub numele de "Bătălia creierelor", competiția oferă posibilitatea studenților să rezolve probleme din lumea reală, complexe, sub presiunea unui timp limită de cinci ore, folosind tehnologia open source și metode de programare avansate.

Bătăliile regionale au început în 13 septembrie în regiunea Pacificului de Sud și vor dura până în ianuarie, traversând continent după continent. Numai 100 de echipe a câte 3 oameni vor ajunge în finala mondială programată pe 22 aprilie 2009 și găzduită de KTH – Royal Technical University din Stockholm, Suedia.

Bătălia creierelor a devenit cea mai mare și mai prestigioasă competiție de IT din lume. Concursul va reuni în competițiile din acest an zeci de mii de studenți din 83 de țări, de pe șase continente, reprezentând 1821 de universități. Din 1997 când IBM a început să sponsorizeze acest concurs, numărul echipelor participante a crescut de la 1100 la 6700 de echipe.

"Acest concurs pregătește generația următoare de lideri în domeniul tehnologiei informației, generație ce are  nevoie de o bază solidă de cunoștințe atât în tehnologie cât și privind mediul de afaceri pentru a genera schimbări pozitive în societate. Mai presus de orice, IBM înțelege importanța investițiilor făcute în tineri foarte talentați, pentru viitorul industriei noastre și al întregii lumi. În contextul unei economii globale, talentul este cel ce răspunde provocărilor complexe din domeniul afacerilor" - a declarat Mihai Tudor, Country General Manager, IBM România.

Concursul reunește cei mai talentați studenți din domeniul tehnologiei informației din universități și colegii din întreaga lume pentru a-i pune față în față cu standardele deschise și tehnologiile open source adoptate de companiile și organizațiile din toată lumea. Sponsorizarea Bătăliei Creierelor de către IBM reprezintă doar unul dintre programele  companiei privind mediul universitar, program ce se axează pe abilitățile studenților în domeniul tehnologiei open source. Prin aceste programe, IBM oferă universităților o mare varietate de beneficii tehnologice inclusiv acces gratuit la software IBM, hardware cu discount, materiale de curs, training și dezvoltarea curriculei.

"ACM-ICPC reprezintă forța mobilizatoare în lumea universitară, care generează entuziasmul de a rezolva problemele și de a inova la nivel global. Parteneriatul dintre ACM, IBM și universitățile din întreaga lume a devenit o forță în promovarea educației și a inovației în știința calculatoarelor și în inginerie. IBM promovează excelența în domeniul tehnologiei informației fiind  prezent în toate universitățile din țară atât prin programul Inițiativa Academică cât și prin crearea de laboratoare moderne unde studenții și doctoranzii au acces la cea mai performantă tehnologie în domeniu" - a declarat prof. Nicolae Țăpuș, Pro-rector Universitatea Politehnică din București.

Finala mondială ACM-ICPC din 2008 a avut loc la Banff Springs, Alberta, Canada, unde o echipă de la Universitatea St. Petersburg de Tehnologia Informatței, Mecanică și Optică, din Rusia, a câțtigat titlul de campioană mondială.

Concursul regiunii Europei de Sud Est va avea loc sâmbătă, 18 octombrie (10.00 -15.00), câștigătorii urmând a fi anunțați în seara aceleiași zile.