IBM România a organizat cea de-a șasea ediție a forumului național "IBM Academic Days for Universities in Romania" (15 - 16 martie la Cluj), dedicată unor prezentări și dezbateri pe tema Smarter Planet: smarter cities promovată în prezent de IBM, în parteneriat cu mediul universitar, prin cele patru direcții de dezvoltare de noi sisteme si tehnologii inteligente:
· New Intelligence – dezvoltarea de noi sisteme inteligente care asigură creșterea calității vieții și eficientizarea utilizării resurselor în orașele viitorului: transport inteligent, medicină bazată pe TI, rețele inteligente de energie electrică și clădiri inteligente
· Smart Work – transformarea învațământului superior către: educație deschisă, învățare socială, informală utilizând web 2.0 și platforme de comunicare și colaborare unificate, și cercetare de excelență cu utilizarea eficientă a resurselor instituției
· Dynamic Infrastructure - Promovarea inovării în elaborarea noilor arhitecturi de calcul de înaltă performanță, control și monitorizare a proceselor: infrastructuri Cloud scalabile elastic, cu resurse virtualizate accesate ca servicii prin internet, sisteme multi-agent cu acces reconfigurabil la resurse
· Green & Beyond - Proiecte majore de cercetare susținute de sisteme cu putere înaltă de calcul în domeniile științelor vieții, complexitate, sisteme pentru monitorizare hidrologică și meteo, ecosisteme naturale
Vor fi de asemenea prezentate proiectele naționale realizate în competiții mondiale de grupuri de universități împreună cu IBM România în cursul anului 2009 pe linia cercetării științifice, cât și direcțiile strategice de cercetare-dezvoltare prevăzute pentru anul 2010.
În cadrul forumului, specialiști IBM din țară și străinătate și profesori universitari vor susține prelegeri vizând proiectele derulate de IBM pentru construirea unei planete mai inteligente, produse hardware și tehnologii software green IBM și aplicații ale acestora, cât și formele de cooperare între IBM și mediul academic în învățământ și cercetare științifică:
· Viziunea IBM pentru o planetă mai inteligentă (Spiros Teleoglou, IBM Research ww)
· Proiectele dezvoltate și implementate de IBM în parteneriat cu mediul academic în domeniul îngrijirii sănătății (Paul Carter, IBM Research ww)
· Remodelarea educației și strategia de cercetare în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (Prof. Dr. Mihai Abrudean, Prorector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca)
· Infrastructuri de calcul mai inteligente pentru educație și cercetare – IBM Cloud Computing (Florin Manaila, Arhitect IT, STG IBM România)
Obiectivele IBM România în raport cu învățământul superior sunt:
· continuarea parteneriatului strategic în programe multi-anuale cu grupul reprezentativ de universități de tradiție din țară cu care lucrează deja de un număr de ani în cadrul Inițiativei Academice, cât și inițierea de programe cu noi instituții de învățământ superior
· construirea unei relații de colaborare cu facultăți cu profil economic, științe fundamentale și științe sociale
· colaborarea în cercetare-dezvoltare cu departamente, facultăți și universități în domeniile Tehnologiei Infomației și a Comunicațiilor, științelor economice, energiei sustenabile, științelor fundamentale (matematică, fizică, chimie), științelor naturii, biotehnologiilor, științelor medicale. În acest tip de parteneriat inovativ IBM oferă infrastructura și suportul de dezvoltare a aplicațiilor de calcul științific, calcul de înaltă performanță (HPC) și Cloud Computing.
Aceste parteneriate vor fi susținute în viitor prin promovarea de către IBM a participării de grupuri de profesori și studenți în competiții și programe științifice la nivel național, în regiunea EMEA cât și în întreaga lume.
În continuarea reformei structurale a învățământului universitar, IBM România va sprijini în continuare procesul de modernizare a programelor Master și Doctorat, pe cel de-al doilea și al treilea nivel de pregătire a tinerei generații de specialiști, în care activitățile de practică și cercetare-dezvoltare cu studenții sunt deosebit de importante. Dorim ca studenții să ne considere o instituție de inspirație și angajator de primă alegere. Pentru universități, IBM România reprezintă un partener de excelență în inovare și tehnologie.
Programele derulate de IBM în 2009 cu universitățile din țară, cât și noile proiecte pentru 2010 ce vor fi aduse la cunoștință evidențiază prioritățile și preocuparea continuă a companiei IBM în a consolida parteneriatul cu mediul academic pentru construirea unei planete mai inteligente.
"O planetă mai inteligentă nu reprezintă o aspirație, ci este un mod practic de a aborda probleme actuale ale societății. Construirea unei planete mai inteligente este o realitate; se intâmplă acum în jurul nostru. Începând de la infrastructuri de transport până la orașe mai inteligente, sistemele implementate de IBM în colaborare cu partenerii săi sunt mai transparente, mai eficiente, mai accesibile, mai echitabile, mai sigure. Rolul universităților este unul major în procesul regional de inovare colaborativă în formarea de noi industrii, modernizarea industriilor existente, diversificarea sectoarelor economiei bazate pe tehnologie avansată. De aceea, IBM va continua sa fie un partener activ al mediului academic pentru construirea unei planete mai inteligente", precizează Mihai Iordache (FOTO), Software Group Manager, IBM România.
IBM sprijină instituțiile de învățământ, atât în educarea studenților și în crearea unor abilități de mare valoare privind utilizarea tehnologiile deschise, precum Java, Linux și Eclipse, cât și în pregătirea acestora pentru utilizarea de software și servere IBM.
"Desfasurarea recenta in Cluj-Napoca a Forumului National "Zilele Academice IBM pentru Universitati 2010" - eveniment major al mediului academic national - marcheaza recunoasterea unui parteneriat strategic, cu rezultate deosebite in planul pregatirii studentilor si al cercetarii stiintifice, intitiat intre Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si IBM Romania. Acest parteneriat a vizat construirea unei relații de colaborare în cercetare-dezvoltare cu facultăți și departamente în domeniile tehnologiei informației și a comunicațiilor, IBM oferind infrastructura și suportul de dezvoltare a aplicațiilor de calcul științific, calcul de înaltă performanță (HPC) și Cloud Computing. Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca va continua procesul de modernizare a programelor de masterat și doctorat, IBM România reprezentând un partener de excelență în inovare și tehnologie", a mentionat Prof.dr.ing. Radu Muntean, Rectorul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca.