.

IBM a anuntat o noua solutie de stocare pe banda magnetica si solutii imbunatatite de arhivare si deduplicare create pentru a ajuta clientii sa stocheze eficient datele si sa extraga informatii utile din volume mari de date. "IBM continua sa dezvolte tehnologii de stocare inovative pentru sisteme de calcul inteligente, initiativa ce reflecta cele 6 miliarde de dolari investiti anual in Cercetare si Dezvoltare", precizeaza Brian Truskowski (foto), General Manager, IBM System Storage and Networking. "Solutiile de protectie si stocare a datelor, anuntate de IBM astazi, ofera clientilor o abordare cuprinzatoare pentru a proteja si accesa cele mai importante active – datele companiei."

Cantitatea de informatii generate creste intr-un ritm alarmant in fiecare an datorita numarului mare de senzori, dispozitive mobile, retele sociale, cloud computing si surse publice de informatii precum internetul. In acelasi timp, cererea pentru capacitate de stocare la nivel global va continua sa creasca cu o rata anuala de 49,8% in perioada 2009-2014, conform IDC. Clientii necesita noi tehnologii si metode de a beneficia de cresterea volumului, varietatii si vitezei informatiilor, cunoscute sub numele de "Big Data".

IBM continua sa investeasca in dezvoltarea solutiilor de stocare bazate pe banda magnetica, deoarece reprezinta o modalitate eficienta si convenabila de a stoca volume mari de date. De exemplu, IBM anunta sapte imbunatatiri semnificative la portofoliul de solutii de stocare pe banda magnetica si de solutii de arhivare, printre care se numara primul sistem de biblioteci bazate pe banda magnetica ce ofera peste 2,7 exabytes de stocare automata, la costuri reduse – capacitate suficienta pentru a stoca de trei ori volumul de date mobile generat in Statele Unite in 2010 (un exabyte este format din 1 urmat de 18 zerouri).

IBM System Storage TS3500 Tape Library are la baza o noua tehnologie de transfer dezvoltata de IBM – un atasament mecanic prin care pot fi conectate 15 biblioteci de banda magnetica pentru a crea un singur sistem de stocare pe banda magnetica de mare capacitate la costuri reduse. Sistemul TS3500 ofera o capacitate de stocare cu 80% mai mare decat un sistem Oracle comparabil, si este sistemul cu cea mai mare capacitate de stocare din industrie, un sistem ideal pentru cele mai mari arhive de date ale lumii.

De exemplu, Institutul National de Studii asupra Apei si Aerului (NIWA) din Noua Zeelanda foloseste doua sisteme TS3500 Tape Library pentru a sprijini un supercomputer POWER folosit pentru a aborda provocari din domeniul energetic, aerospatial si modelare climaterica. Bibliotecile pot retine 5 petabytes de date, echivalentul informatiilor stocate pe 1.000.000 de DVD-uri. Acest lucru inseamna ca daca scriem un DVD cu informatiile din biblioteci in fiecare minut, vor trece mai mult de 2 ani pentru a epuiza informatiile din biblioteci.

In 1952, IBM a folosit pentru prima data banda magnetica pentru stocarea datelor, aceasta fiind una dintre cele 100 de embleme despre progrese" din istoria IBM de un secol. In prezent, IBM anunta IBM System Storage TS1140 Tape Drive, ce poate stoca de 2 milioane de ori mai multe informatii decat primul dispozitiv IBM de stocare pe banda magnetica. Sistemul TS1140 foloseste componente mai putine si mai eficiente dezvoltate de IBM Research, astfel ca sistemul foloseste cu 64% mai putina energie electrica si poate furniza performante cu 80% mai bune decat un sistem Oracle comparabil, astel incat clientii pot imbunatati productivitatea si pot reduce costurile.

Solutiile de stocare pe banda magnetica ofera noi oportunitati de stocare la costuri reduse, eficienta energetica pentru companii din domenii precum media, divertisment si sanatate pentru a crea arhive ale informatiilor digitale folosite de Big Data. Se estimeaza ca numarul de arhive digitale stocate pe banda magnetica va creste de sase ori in perioada 2010-2015, conform Enterprise Strategy Group (6). IBM este bine pozitionat pe piata pentru a profita de aceasta oportunitate, fiind lider pe piata solutiilor de stocare pe banda magnetica cu o cota de piata de 40% - cota de piata de doua ori mai mare decat principalii competitori HP si Oracle, conform IDC.

IBM anunta o solutie ce permite acces la fisierele de sistem pentru a selecta bibliotecile magnetice IBM, IBM Linear Tape File System Library Edition (LTFS LE), dezvoltata de IBM Research pentru a oferi o modalitate simpla si eficienta de a accesa si administra arhive foarte mari de date. Clientii ce folosesc solutia LTFS pot indexa, cauta, extrage si partaja mai usor informatiile stocate pe banda magnetica cu indice Generation 5 LTO, un format deschis de stocare pe banda magnetica.

IBM are un avans considerabil asupra altor furnizori de solutii de stocare precum EMC, ce nu ofera suport si nu dezvolta solutii de stocare pe banda magnetica. Solutiile de stocare pe banda magnetica si pe disc pot fi folosite impreuna pentru a oferi clientilor solutii de stocare compartimentate, permitandu-le sa stocheze date pe fiecare compartiment, in functie de prioritati. De exemplu, sistemul IBM Scale-out Network Attached Storage (SONAS) si Information Archive folosesc metode ce permit migrarea automata a datelor catre solutii de stocare pe banda magnetica. Astfel se pot reduce cu 40% costurile totale de licentiere, conform unui studiu IBM intern.

Klinikverbund Suedwest GmbH este o asociatie de clinici si spitale din sud-vestul Germaniei cu 4.200 de angajati ce are in grija peste 250.000 de pacienti in fiecare an. Colaborand cu Profi AG, partenerul de afaceri IBM, Asociatia a instalat sistemul de stocare IBM XIV si solutia IBM Tivoli Storage Manager pentru a coopera cu solutia IBM System Storage TS3310 Tape Library deja existenta. „Folosind tehnologiile IBM de stocare pe banda magnetica si pe disc, Asociatia a redus semnificativ costurile de stocare", a precizat Dr. Med. Gunther K. Weiss, M.Sc., managing director, Klinikverbund Suedwest GmbH. „Folosind mai multe metode de stocare, putem fi siguri ca angajatii si clientii nostri beneficiaza de acces securizat la date."

IBM anunta imbunatatiri ale sistemului SONAS, putand fi scalat pentru a stoca peste 14 petabytes de informatii. Aceasta imbunatatire este bazata pe tehnologie dezvoltata de IBM Research. SONAS ofera o rata de transfer – altfel spus, volumul de date procesate de sistem intr-o anumita perioada de timp - dubla fata de predecesorul sau, precum si timpi de raspuns mai rapizi. Tehnologia, ce va oferi suport pentru cele mai folosite aplicatii anti-virus, este creata pentru a furniza protectie impotriva virusilor si atacurilor malware, avand capabilitatea de a scana datele arhivate si de a izola sau sterge fisierele infectate. In plus, SONAS va oferi suport pentru un protocol open standard numit NDMP, ce permite clientilor sa salveze si sa protejeze volume mari de date in SONAS folosind aplicatii ISV ce suporta protocolul NDMP.

De asemenea, IBM imbunatateste solutia IBM Information Archive For Email, Files and eDiscovery, o solutie de arhivare pre-instalata si pre-configurata. Folosind sisteme hardware, aplicatii software si servicii integrate, tehnologia poate reduce costurile de instalare si implementare a unei arhive de stocare cu pana la 70%, fata de implementarea separata a solutiei. Aceasta solutie poate fi implementata in cateva zile, conform studiilor interne IBM.

IBM anunta noi aplicatii de virtualizare a solutiilor de stocare pe banda magnetica pentru sisteme mainframe sau medii de stocare deschise pentru a oferi clientilor acces imbunatatit si securitate sporita asupra datelor din centrul de date virtualizat. Aceste aplicatii includ:

Adaugarea unei posibilitati de replicare many-to-many pentru IBM System Storage TS7650 ProtecTIER Deduplication Solutions ce va permite companiilor cu mai multe centre de date sa replicheze automat datele salvate intre locatii astfel incat mai multe copii ale datelor importante pot fi stocate si reimplementate la nevoie. Inlaturand datele duplicate inainte de a fi replicate, clientii ce folosesc solutia ProtecTIER au inregistrat o reducere cu 95% a latimii de banda necesara transmiterii datelor, reducand, in acelasi timp, capacitatea de stocare necesara pentru arhivarea si protejarea datelor; si

Imbunatatiri aduse familiei de solutii TS7700 Virtual Tape Library ce includ dublarea numarului de unitati de stocare virtuale continute pana la valoarea de 2 milioane, si folosirea tehnologiei IBM POWER7 pentru a imbunatati semnificativ performantele, furnizand performante cu 70% mai bune decat o solutie Oracle comparabila.