.

IBM România a anunțat joi 29 septembrie câștigătorii concursului național studențesc 'žBest Linux Application 2005".

Tudor Golubenco, student al Facultății de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnică din București s-a clasat pe primul loc la Concursul Național 'žBest Linux Application 2005", organizat de IBM România. Pe locurile doi și trei s-au clasat Monica Simona Sârbu de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnică din București, respectiv Liviu Andreicuț de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnică din București.

Concursul Național 'žBest Linux Application 2005", inițiat de IBM, are ca scop promovarea utilizării sistemului de operare Linux precum și rezolvarea unor probleme ale comunității Linux. Studenților li s-a propus să aducă îmbunătățiri sistemului de operare Linux, să dezvolte aplicații inovative, sau chiar să îmbunătățească performanțele și gradul de utilizare a unei aplicații deja existente, aducându-și astfel contribuția la proiectele comunității open source.

Pentru a intra în concurs, fiecare student trebuia să propună un proiect pentru sistemul de operare Linux, să îi descrie obiectivele, metodologia și rezultatele într-o lucrare preliminară de trei pagini, iar în final să predea codurile sursă ale proiectului, pe care apoi să le trimită spre evaluare. Lucrarea trebuia să fie individuală, aprecierea sa vizând aspecte inovative propuse de student. Proiectele câștigătoare de anul acesta au fost: 'žOptimized Link State Routing (OLSR) Protocol implementation for GNU Zebra / Quagga" (locul întâi), 'žLiSTEn: Linux SOAP Traffic Engine" (locul doi) și 'žControlul avansat al traficului printr-un router Linux cu reprezentare grafică și interfață de administrare Web" (locul trei).

Ca exemple de tematici de proiecte care au fost sugerate studenților în momentul lansării concursului, putem enumera: procesare multimedia, îmbunătățirea performanței pentru transferul fișierelor de dimensiuni mari de pe servere, modificarea protocolului Kerberos pentru a utiliza chei GPG în identificarea utilizatorilor.

Premiile acordate constau într-un notebook IBM ThinkPad pentru câștigătorul locului întâi și burse de susținere a studiilor pentru ocupanții locurilor doi și trei.
Pentru a stimula interesul studenților în direcția sistemului de operare Linux și a comunității open source, IBM România a inițiat 'žBest Linux Application", începând cu 2005. IBM a promovat acest concurs în mediile universitare românești urmărind și scopul de a se constitui într-o etapă pregătitoare pentru concursul internațional Linux Scholar Challenge.

Această importantă competiție studențească la nivel mondial - Linux Scholar Challenge -inițiată de IBM în anul 2001, stimulează entuziasmul studenților familiarizați cu sistemul de operare Linux open source și proiectele comunității open source. în spiritul comunității open, studenții sunt încurajați să colaboreze între ei, să analizeze probleme specifice și să utilizeze toate resursele open source pentru a obține cele mai bune rezultate. Câștigătorii concursului au fost desemnați de către un juriu format atât din specialiști IBM Software Group, IBM Linux Competence Center și profesori de la universități tehnice din România.

'žIBM România este un partener de tradiție al școlii românești care pregătește specialiști în tehnologia informației. Prin sprijinul acordat procesului de instruire, stimularea celor mai buni studenți de a se afirma în competiții profesionale la nivel național și mondial, cât și prin colaborările la activități de cercetare-dezvoltare, IBM România contribuie permanent la perfecționarea noii generații de specialiști ai industriei software de mâine", a menționat Prof. Nicolae Țăpuș, Șeful Catedrei de Calculatoare a Universității Politehnica București.

'žFără îndoială, suntem martorii unei noi revoluții în IT și comunicații. Noi, la IBM, credem că trebuie să îmbrățișăm un nou model de inovare - unul care este deschis, colaborativ, multidisciplinar și global. Comunitatea Open Source care s-a dezvoltat odată cu Linux, Firefox, grid computing și alte domenii tehnologice, este un model de inovare colaborativă. Acest model nu are granițe, și dorim ca acest concurs să arate încă o dată că universitățile din România participă la această revoluție iar compania IBM este hotărâtă să susțină în continuare dezvoltarea comunității Open Source", a declarat Laurențiu Oftez, Customer Sales Manager, IBM România.

Linux este unul dintre sistemele de operare cu dinamica cea mai accentuată de dezvoltare. IBM este un puternic susținător al Linux-ului ca o modalitate de a promova standardele deschise, care permit interoperabilitatea diverselor aplicații, tehnologii și dispozitive, oferind clienților o libertate de alegere și o flexibilitate mai mare pentru a-și implementa aplicațiile. Din această cauză, Linux are un rol cheie în strategia on demand promovată de IBM deoarece furnizează companiilor un mediu informatic flexibil care să se poată schimba în funcție de nevoile lor.

IBM este cea mai mare companie de tehnologia informației din lume, având peste 80 de ani de experiență în a sprijini companiile să inoveze în domeniul afacerilor. Atrăgând resurse atât din interior cât și de la partenerii săi de afaceri, IBM oferă o gamă largă de servicii, soluții și tehnologii care permit clienților, indiferent de mărime, să beneficieze deplin de noua eră e-business. Pentru mai multe informații despre IBM și Linux, vizitați www.ibm.com.