IBM România a anunțat câștigătorii Concursului Național Studențesc "Best Linux Application 2010". Valentin Gabriel Priescu, student al Facultății de Automatică și Calculatoare din Universitatea Politehnică din București, s-a clasat pe primul loc. Pe locurile doi și trei s-au clasat Sorin Dumitru și Ovidiu Marius Bucur, studenți ai Facultății de Automatică și Calculatoare, din Universitatea Politehnică din București. Bogdan Mihai Davidoaia, student al Facultății de Automatică și Calculatoare din Universitatea Politehnică din București a obținut mențiune. "Standardele deschise, aplicațiile open source și arhitecturile deschise constituie cadrul comun pentru accelerarea inovației, creșterea interoperabilității și a flexibilității, îmbunătățirea livrării serviciilor și scăderea costurilor totale. Concursul Național Studențesc "Best Linux Application" confirmă acest lucru, el susținând proiectele comunității open source care nu se limitează la sistemul de operare Linux, ci are drept scop accelerarea adoptării standardelor deschise și extinderea liniilor de produse și tehnologii software existente", precizează Mihai Tudor (foto), Country General Manager, IBM România.
Aflat la cea de-a șasea ediție, Concursul Național Studențesc "Best Linux Application", inițiat în anul 2005 de IBM România și Centrul de Competență IBM Linux din București, are ca scop promovarea utilizării sistemului de operare Linux în rândul studenților precum și rezolvarea unor probleme ale comunității Linux. Studenților li se propune să aducă îmbunătățiri sistemului de operare Linux, să dezvolte aplicații inovative, sau chiar să îmbunătățească performanțele și gradul de utilizare al unei aplicații deja existente, aducându-și astfel contribuția la proiectele comunității open source.
Pentru a putea participa, studenții trebuie să fie înmatriculați la o universitate sau colegiu acreditate de Ministerul Educației și Cercetării. Concursul individual "Best Linux Application" este organizat în două etape:
ETAPA 1. Înregistrarea concurentului și predarea descrierii viitorului proiect: înscrierea în concurs, prin trimiterea descrierii obiectivelor, tehnologiilor open source utilizate, rezultatelor preconizate și contribuțiilor aduse în cadrul proiectului.
ETAPA 2. Implementarea proiectului și predarea codurilor sursă: prezentarea proiectului sub formă de cod sursă, evaluarea finală și premierea.
Pentru a participa la concurs, fiecare student trebuie să propună o aplicație open source, căreia să îi descrie obiectivele, metodologia utilizată, contribuțiile originale și rezultatele preconizate, iar în final să predea codurile sursă ale proiectului spre evaluare. Lucrarea trebuie să fie individuală, aprecierea sa vizând aspectele inovative propuse de student, soluții dezvoltate și aplicabilitatea.
Pentru ediția 2010 a concursului "Best Linux Application" studenții au fost îndrumați să realizeze aplicații concrete de: utilizare a tehnologiilor open source pentru simularea echipamentelor de rețea, implementare de drivere kernel ce protejează integritatea hard discurilor și dezvoltare de software open source pentru sistemul de operare GNU/Linux. Aceste aplicații constituie totodată un suport al părții aplicative (laborator, proiect) a procesului educațional.
Proiectele câștigătoare de anul acesta sunt: "On-demand File System Freezing" (locul întâi), "LKL-net simulator de rețea folosind Linux kernel library" (locul doi), "Pdf viewer for DINGUX" (locul trei) și PyLXR" (mențiune).
Câștigătorii concursului au fost desemnați de către un juriu format din specialiști din cadrul IBM România, IBM Linux Competence Center și din profesori ai unor universități tehnice din România.
În cele șase ediții ale concursului, au participat studenți de la cele mai importante universități tehnice din țară: Universitatea Politehnică din București, Universitatea "Transilvania" din Brașov, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică din Timișoara, Universitatea "A.I. Cuza" din Iași, Universitatea din Craiova, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea "Ștefan cel Mare"din Suceava.
IBM consideră că pentru a face față provocărilor secolului 21, sistemul educațional trebuie să fie mult mai deschis și flexibil, oferind deopotrivă specializări profunde și un cadru transdisciplinar. Această deschidere presupune politici stricte de securitate și confidențialitate și o infrastructură dinamică. Toate aceste schimbări pot fi susținute de tehnologii deschise, conducând către competențe pentru o planetă mai inteligentă, competențe ce pot asigura inovația sustenabilă. O educație deschisă se bazează pe adoptarea de platforme interdisciplinare deschise, ce permit integrarea aplicațiilor și a informației și creșterea utilizării tehnologiei informației prin servicii de virtualizare. Ea beneficiază de aportul tehnologiei în crearea unui mediu productiv și eficient care să permită fiecărui student atingerea potențialului maxim.
IBM România și Centrul de Competență Linux promovează – prin intermediul Concursului Național Studențesc "Best Linux Application" – noua revoluție în TI. Comunitatea Open Source care s-a dezvoltat odată cu sistemul de operare Linux, Firefox, grid computing și alte domenii tehnologice, reprezintă un model de inovare colaborativ la nivel global. Prin organizarea anuală a Concursului Național Studențesc "Best Linux Application" IBM și Centrul de Competență Linux contribuie la implicarea activă a universităților din România la dezvoltarea comunității Open Source.