.

Echipa Universității Politehnica din București a obținut medalia de bronz și locul al zecelea la Concursul Internațional Universitar de Programare ACM (Asociația pentru Mașinile de Calcul), sponsorizat de IBM. Aflată anul acesta la a 29-a ediție, 'žBătălia Creierelor' a reunit studenți de la universități din 71 de țări.

În imagine: Valeriu Iorga (centru), antrenorul echipei Universității Politehnica din București și doi din membrii echipei medaliate, Mugurel Andreica (stânga) și Dan Ghinea.

La faza finală a concursului, desfășurată în data de 6 aprilie la Shanghai, China, studenții participanți au pus în practică toate cunoștințele de programare acumulate pe parcursul unui întreg semestru, într-o bătălie a logicii, a strategiei și a rezistenței desfășurate pe parcursul a cinci ore. Campionii Finalelor Mondiale ACM-ICPC primesc premii IBM, burse și o recunoaștere internațională a meritelor lor.

Pe primul loc s-a situat echipa Universității Shanghai Jiaotong, singura care a rezolvat 8 din 10 probleme în cadrul acestei ediții. Universitatea de Stat din Moscova, Institutul de Mecanică Fină și Optică din St. Petersburg și Universitatea din Waterloo s-au clasat pe locul al doilea, al treilea și al patrulea, toate câștigând medalii de aur.
Campionii regionali sunt: Universitatea din Waterloo, Canada (America de Nord), Universitatea de Stat din Moscova, Rusia (Europa), Universitatea din Cape Town, Africa de Sud, (Africa și Orientul Mijlociu), Institutul Tehnologic de Aeronautică, Brazilia (America de Sud), Universitatea Shanghai Jiaotong, China (Asia) și Universitatea din New South Wales, Australia (Pacificul de Sud).

'žÎn cadrul concursului ACM-ICPC sunt remarcați cei mai inteligenți studenți de pretutindeni care rezolvă astfel de probleme', a declarat Valeriu Iorga, antrenorul echipei Universității Politehnica din București. 'žLa Finalele Mondiale, acești programatori au luat contact cu cele mai avansate tehnologii IBM, oferindu-li-se oportunitatea de a deveni mai competitivi în domeniul tehnologiei informației.'
 
La ediția din acest an, 78 de echipe și-au câștigat locuri mult râvnite pe lista Finalelor Mondiale, dintr-un total de 4.109 echipe de la 1.582 de universități din 71 de țări, care au participat la 144 de etape regionale. Numărul echipelor care participă la acest concurs a crescut de 5 ori de când IBM a început sponsorizarea, în 1997.

'žACM este încântat să colaboreze cu un lider în industrie, precum IBM, pentru a-i provoca pe acești studenți să atingă performanțe deosebite în rezolvarea problemelor', a menționat Dr. Bill Poucher, ICPC Executive Director and Baylor University Professor. 'žViitorul industriei IT este în mâinile acestor tineri inovatori.'

Universitatea Politehnica din București nu este la prima participare în finala acestei competiții. Ea a mai participat la 'žMarea Finală' în 1995 la Nashville, 1996 San Jose, 1998 '“ Atlanta, 1999 '“ Eindhoven, 2001 '“ Vancouver, 2002 '“ Hawaii și în 2005 '“ Shanghai. Antrenor al echipei a fost de fiecare dată profesorul Valeriu Iorga.
În acest an, echipa formată din studenții Mugurel Andreica, Marius Andrei și Dan Ghinea și antrenorul lor, profesorul Valeriu Iorga, a obținut cel mai bun rezultat: locul 10, medalie de bronz și locul 5 la concursul paralel, situându-se înaintea unor universități cu tradiție precum: MIT, California, Duke, etc.

Cele mai bune 12 echipe care au primit, anul acesta, medalii sunt:

  1. Universitatea Shanghai Jiaotong (AUR, CAMPIONI MONDIALI)
  2. Universitatea de Stat din Moscova (AUR, locul al doilea)
  3. Institutul de Mecanică Fină și Optică din St. Petersburg (AUR, locul al treilea)
  4. Universitatea din Waterloo (AUR, locul al patrulea)
  5. Universitatea din Wroclaw (ARGINT, locul al cincilea)
  6. Universitatea Fudan (ARGINT, locul al șaselea)
  7. KTH - Royal Institute of Technology (ARGINT, locul al șaptelea)
  8. Universitatea de Științe și Tehnică din Norvegia (ARGINT, locul al optulea)
  9. Universitatea Tehnică de Stat din Izhevsk (BRONZ, locul al nouălea)
  10. Universitatea POLITEHNICA din București (BRONZ, locul al zecelea)
  11. Universitatea Peking (BRONZ, locul al unsprezecelea)
  12. Universitatea din Hong Kong (BRONZ, locul al doisprezecelea)

Formate din trei persoane fiecare, echipele au primit medalii în funcție de numărul de probleme rezolvate în cel mai scurt timp, în cadrul competiției.

Înaintea Finalelor Mondiale, studenții au avut ocazia de a cunoaște IBM Blue Gene/L, cel mai rapid supercomputer din lume, care rulează pe tehnologia de procesare POWER. Echipele au creat o aplicație paralelă pe o platformă IBM bazată pe POWER, o tehnologie utilizată de către universități, agenții guvernamentale, organizații de cercetare și întreprinderi industriale pentru a rezolva cele mai dificile probleme de fizică, inginerie, biologie, geologie și de mediu.
Concursul paralel, desfășurat înaintea fazei finale, a constat în găsirea celei mai bune strategii într-un joc sportiv disputat între mai multe echipe, strategie care să aducă un punctaj cât mai bun. Programele dezvoltate au concurat apoi, în timp real pe calculatorul IBM Blue Gene. La concursul paralel, echipa Universității Politehnica București a obținut un meritoriu loc 5.

'žSponsorizarea concursului ACM reprezintă o parte a angajamentului IBM de a colabora cu mediul universitar la nivel mondial, în vederea unei mai bune pregătiri a studenților pentru cariere în domeniul IT. Sponsorizarea susține Inițiativa Academică IBM, care oferă beneficii universităților și colegiilor afiliate în vederea sprijinirii educației tehnologice la scară mondiala. Inițiativa Academică IBM ajută universitățile în dobândirea unei pregătiri conform cu cerințele actuale și care este relevantă pentru aspirațiile studenților săi în ceea ce privește viitoarele cariere', a menționat Laurențiu Oftez, Customer Sales Manager, IBM România.

Organizatorii competiției ACM și IBM au anunțat, de asemenea, că Finalele Mondiale ICPC 2006 se vor desfășura la Baylor University, San Antonio, Statele Unite.
Pentru mai multe informații despre Concursul de Programare ACM, inclusiv pentru fotografii și desfășurarea Finalelor Mondiale, vă rugăm vizitați http://icpc.baylor.edu/icpc/Finals.

IBM este cea mai mare companie de tehnologia informației din lume, fiind de peste 85 de ani lider în infrastructura software pentru toate tipurile de platforme de calcul, permițând clienților să beneficieze de avantajele erei e-business. Cea mai rapidă modalitate de a obține informații despre software-ul IBM este accesând homepage-ul IBM la http://www.software.ibm.com.
ACM (www.acm.org) este recunoscută peste tot în lume drept prima organizație dedicată tehnicii de calcul profesionale, ce furnizează resurse care promovează disciplinele de tehnică de calcul și IT, facilitează dezvoltarea profesională și promovează politicile de cercetare de care societatea poate beneficia. ACM găzduiește cel mai renumit portal din industrie '“ Computing Literature și are 80.000 de membri peste tot în lume, fiind o resursă importantă pentru domeniul tehnicii de calcul, întrucât oferă jurnale și reviste, conferințe, workshop-uri, forumuri electronice și un Centru de resurse pentru cariere și un Centru de Dezvoltare Profesională.