.

IFA, cel mai mare salon dedicat produselor electronice din Europa, care dă tonul în cursa pentru cumpărăturile de Crăciun, se încheie pe 6 septembrie la Berlin. Jurnaliștii de la AFP, citați de Agerpres, au realizat un material în care prezintă un bilanț - cu plusuri și minusuri - al celor mai noi tendințe din industria tehnologiilor moderne. 
 
Se vorbește mai puțin despre:
 
Tablete: Au dispărut complet de pe aleile IFA. După primul model Ipad al grupului Apple, lansat în 2010, pasiunea internauților față de acest produs hibrid între smartphone și calculator portabil s-a diminuat. Ecranele telefoanelor mobile devin tot mai mari, iar modelele care operează sub sistemul Android sunt aproape toate fiabile.
 
Economia de energie: "A fost marele subiect al IFA din 2008, este încă un subiect important și astăzi, dar cele mai multe dintre dispozitvele actuale sunt conforme normelor, ne gândim că ar trebui să ne interesăm de alte lucruri", a declarat Rheinard Zinkann, directorul general al companiei Miele. În ceea ce privește telefoanele mobile, "a devenit un fapt acceptat ca ele să fie puse la încărcat în fiecare noapte, ideea care se pune în prezent este ca oamenii să nu mai aibă nevoie în timpul zilei să meargă să caute un încărcător", a completat Raoul de Gelis, reprezentant al Sony Mobiles.
 
Realitatea virtuală: Entuziasmul față de căștile de realitate virtuală, vedetele edițiilor din 2015 și 2016, a scăzut. Încă foarte scumpe (aproximativ 500 de euro), ele rămân mai ales un fel de pasiune a iubitorilor de jocuri video. "Piața a încetinit în 2017, iar în privința telefoanelor mobile, foarte puține au fost compatibile, fapt care a frânat enorm adoptarea acestei tehnologii", a explicat Ian Fogg, reprezentant al cabinetului IHS Market. 
 
 
Fotografia: Devenite învechite din cauza performanțelor obținute de camerele smartphone-urilor și a modalităților facile de partajare a tuturor conținuturilor pe rețelele de socializare, camerele foto digitale, în pofida unei foarte rapide "ore de glorie" și din cauza câtorva avarii ale lentilelor în timpul celei mai recente eclipse lunare, sunt pe cale de dispariție la IFA. 
 
 
Se vorbește tot mai mult despre:
 
Realitate mixtă: Etapă intermediară către realitatea virtuală, este vorba despre a face să coexiste obiecte virtuale în mediul înconjurător real, prin intermediul unor ochelari sau căști. Realitatea mixtă s-a impus la IFA printr-o ofertă vastă de căști speciale, precum cele fabricate de Acer, Asus, Dell și Lenovo, în timp de Windows a anunțat o versiune a propriului sistem de operare ce va fi compatibilă cu o cască de realitate mixtă. 
 
 
Dispozitive de monitorizare a activităților: Brățările conectate, care a adresează pasionaților de sport, numără pașii făcuți în timpul mersului sau alergării, rotațiile brațelor în timpul înotului, paharele de apă băute și caloriile îngurgitate într-o zi și sunt considerate un veritabil "antrenor de sănătate" ultra-exigent. Samsung și Fitbit au făcut din produsele lor vedetele ediției din 2017 la IFA Berlin.
 
Boxele conectate: Echo de la Amazon, Google Home și HomePod de la Apple, boxe conectate, care răspund comenzilor vocale, vor reprezenta în curând o piață uriașă, afirmă cabinetele americane specializate în studii de marketing. În domeniul muzical, ele se impun, de asemenea, în calitate de cititor preferat al fișierelor de mâine. Sony a lansat un model, fără butoane, căruia utilizatorul poate să îi ceară — prin grai viu — să difuzeze o piesă anume sau o listă întreagă de piese aparținând genului muzical preferat. 
 
 
Frumusețea bărbaților: Era demonstrațiilor făcute cu uscătoare de păr și epilatoare a trecut de mult timp deja la IFA. În acest an, producătorii s-au lansat în cursa de cucerire a eleganței masculine cu ajutorul brățărilor, ochelarilor și ochelarilor conectați și mizează pe democratizarea bărbii, oferind o pleiadă de dispozitive specializate activităților de îngrijire a acesteia.
 
Revenirea pick-upurilor: Tușa vintage remarcată la salonul IFA 2017 a vizat cu precădere vechile și bunele pick-upuri, în special un model al producătorului Technics, SP-10R, anunțat ca fiind cel mai performant din istoria acestei mărci prestigioase. A fost remarcat și un model al producătorului Thomson, care poate fi agățat pe perete și difuzează muzică învârtind discuri în poziție verticală.