.

Evenimentul „Orașul durabil 2019” a reunit pe 15 mai o serie de întâlniri B2B între companii franceze și parteneri români, precum și decernarea premiilor celei de-a doua ediții a concursului „Orașul durabil”, destinat bunelor practici din colectivitățile locale. Acest eveniment, înscris în Sezonul România-Franța, a fost organizat de Camera Franceză de Comerț și Industrie în România (CCIFER) împreună cu partenerii săi, Ambasada Franței în România, Institutul Francez și Business France. A doua ediție a concursului „Orașul durabil”, organizat de Ambasada Franței și Institutul Francez din România, a premiat în acest an patru proiecte în categoriile „Mobilitate urbană”, „Gestiunea deșeurilor”, „Reconversie urbană” și „Rețele de apă și canalizare”.
 
„Există numeroase perspective în România, unde numeroase comunități fac investiții. Ameliorările sunt perceptibile în materie de mobilitate urbană, dar și în domeniile transportului public, eficacității energetice, colectării și gestionării deșeurilor. Cu toate acestea, sunt încă necesare multe eforturi pentru a reduce poluarea urbană și pentru a atinge obiectivele dezvoltării durabile, după cum reiese din recentele rapoarte alarmante privind schimbările climatice și degradarea mediului la scară globală. Pentru a răspunde acestei urgențe, pentru a fi la înălțimea acestei provocări, este esențial pentru noi să promovăm schimbul de bune practici la scară europeană între actorii publici și privați din teritorii. Acesta este motivul pentru care Ambasada Franței în România susține un cadru de cooperare axat pe tema "Orașului durabil" prin diferite evenimente, cum ar fi cea de-a doua ediție a concursului „Orașul durabil", a declarat Ambasadoarea Franței, doamna Michèle Ramis.
Devenită deja tradiție, conferința „Orașul durabil” este la cea de-a treia ediție și propune în acest an dezbateri și prezentări pe teme precum : provocările autorităților locale, soluțiile oferite de companii,  educația și impactul economic al orașelor durabile.
 
„Orașele se confruntă astăzi cu multe provocări – pentru a rămâne atractive din punct de vedere economic, ele au nevoie de trei factori – o infrastructură urbană de calitate, un sistem fluid de interacțiune între cetățeni și administrație și o resursă umană calificată. Aceste elemente atrag investitori, stimulează antreprenorialul și creează noi locuri de muncă, generând astfel o dezvoltare durabilă a comunităților ” , a declarat Adriana Record, director CCIFER.
 
Pe durata acestei zile, Business France a însoțit o delegație de zece companii franceze interesate de oportunitățile de colaborare cu administrațiile locale sau companiile românești în proiectele de dezvoltare durabilă.
 
Unul dintre invitații speciali ai evenimentului a fost referentul proiectului de smart city On Dijon, domnul Denis Hameau, care a prezentat experiența franceză din domeniul dezvoltării durabile, în favoarea schimbului de bune practici cu reprezentanții  comunităților din România .
 
Despre câștigătorii concursului „Orașul durabil”
 
Județul Sălaj, municipiile Iași și Sibiu și comuna Costache Negri (județul Galați), au fost declarate câștigătoarele celei de-a doua ediții a concursului „Orașul durabil”, dedicat inițiativelor inovatoare din domeniul dezvoltării sustenabile, în cadrul evenimentului „Orașul Durabil – catalizator economic, care a avut loc miercuri, 15 mai, în prezența Ambasadoarei Franței în România, doamna Michèle Ramis.
 
Astfel, la categoria „Mobilitate urbană” câștigător a fost desemnat municipiul Iași pentru proiectul său „Un nou început pentru transportul public”. Același proiect a câștigat și Premiul special al concursului, care constă într-o vizită de studii la Dijon.
 
Județul Sălaj a fost câștigătorul categoriei  „Gestionarea deșeurilor,  eficacitate energetică și economie circulară”pentru proiectul „Sistem de management integral al deșeurilor în Județul Sălaj”.
 
Municipiul Sibiu a fost desemnat  câștigătorul categoriei „Reconversie urbană și reabilitarea Patrimoniului”, pentru proiectul său  numit « Lacul Binder – spațiu de agrement și sport prin reconversie urbană ».
 
Proiectul „Extinderea rețelei de alimentare cu apa”  a comunei Costache Negri din Județul Galați, a fost desemnat câștigător al categoriei  „Apă și asanare”.
 
Concursul „Orașul durabil”, aflat la cea de-a doua ediție, a avut ca scop să pună în valoare inițiativele pozitive ale colectivităților locale din România și să le recompenseze pe cele mai implicate în dezvoltarea durabilă și în lupta împotriva schimbărilor climatice pentru acțiunile lor în domenii cheie care se circumscriu „orașului durabil”.