.

Amintind că platformele de computing multi-core devin un lucru normal și de inovațiile din acest domeniu, Justin Rattner, Intel Chief Technology Officer, a declarat în cadrul Intel Developer Forum (IDF) din San Francisco că viitorul computingului este pe cale să se producă tot mai rapid. "Începând cu 2006, Intel și comunitatea IT au lucrat împreună pentru a crește potențialul computingului many și multi-core. Impactul acestei colaborări trece de limitele computingului de înaltă performanță, ajungând să ofere soluții multor probleme de computing", precizează Rattner (foto). "Ceea ce am demonstrat nu reprezintă decât o parte din ceea ce va fi posibil în viitor, folosind sisteme multi-core și computing la scară largă".

Computing extrem

Intel continuă să depășească limitele actuale ale tehnologiei, încercând să aducă computingul către noi niveluri de performanță, cu un consum de energie mult mai mic. Rattner a prezentat procesorul Near-Threshold Voltage, folosind circuite cu voltaj extrem de scăzut, care reduc foarte mult consumul de energie. Acest procesor rulează rapid și coboară consumul de energie sub 10 miliwați când are un volum redus de lucru. Acest nivel este suficient de mic pentru a-l menține în funcțiune, fiind alimentat doar de o celulă solară de mărimea unui timbru poștal. Cipul obținut de cercetători nu va deveni un produs în sine, dar rezultatele acestor studii ar putea conduce la integrarea unor circuite scalabile cu voltaj apropiat de valoarea-prag într-o gamă largă de viitoare produse, reducând consumul de energie de cel puțin 5 ori.

Hybrid Memory Cube, un sistem DRAM dezvoltat de Micron în colaborare cu Intel, prezintă o nouă abordare a design-ului de memorie, asigurând o eficiență energetică de 7 ori mai bună față de actualul DDR3. Hybrid Memory Cube folosește o configurație specială formând un "cub" compact și utilizând o nouă interfață de memorie extrem de eficientă, care ridică ștacheta pentru energia consumată per bit transferat, susținând în același timp rate ale transferului de date de 1.000 de miliarde de biți pe secundă. Aceste cercetări ar putea îmbunătăți foarte mult serverele optimizate pentru cloud computing, precum și pentru sistemele Ultrabook, televizoare, tablet PC-uri și smartphone-uri.

Numeroasele utilizări ale sistemelor multi-core

Multi-core, practica de a integra mai mult de un singur motor de procesare pe un singur cip, a devenit o metodă larg utilizată de creștere a performanței și totodată de menținere a unui consum redus de energie. Dacă "many-core" este mai degrabă o îmbunătățire de design decât o metodă de a crește numărul de nuclee într-o manieră tradițională, multi-core reinventează designul cipurilor pornind de la ideea că noua regulă constă în importanța numărului mare de nuclee.

Rattner a prezentat progresele înregistrate de platformele de computing multi-core de la momentul când el însuși a prezentat primul procesor dual-core de la Intel, tot în cadrul IDF, în urmă cu cinci ani. În prezent, procesoarele multi- și many-core ale Intel suportă o multitudine de aplicații importante, în diverse sectoare ale industriei.

Rattner a descris câteva dintre cele mai recente aplicații ale acestei tehnologii, alături de instrumente de software și tehnici de programare, care le permit dezvoltatorilor să utilizeze puterea sistemelor multi- și many-core în mai multe zone esențiale, printre care:

• Aplicații web mai rapide: extinderea JavaScript™ cu caracteristici de programare și paralelizare de date, folosind Parallel JS, un motor experimental cu sursă deschisă, recent lansat de Intel Labs pentru a obține o nouă clasă de aplicații bazate pe browser în domenii precum editarea foto și video și jocuri 3D pentru computere personale desktop și mobile, inclusiv sisteme Ultrabook.

• Servicii Cloud cu timp de reacție mai bun: se obțin cele mai mari progrese din diverse la nivel de număr de cereri de informație pe secundă pentru aplicații Memcached, care folosesc capabilitățile multi-core ale celei de-a doua generații de procesoare Intel Core de la Intel. Astfel, cele mai mari websiteuri din lume pot să își îmbunătățească timpii de reacție pentru aplicațiile web, diminuând timpul de așteptare al utilizatorului.

• Securitate îmbunătățită pentru PC-uri: servicii paralele de criptografiere și recunoaștere facială pentru a îmbunătăți securitatea pe notebook-urilor și desktop-urilor, inclusiv a sistemelor Ultrabook, folosind toate nucleele grafice ale celei de-a doua generații a gamei de procesoare Intel® Core™.

• Infrastructură wireless cu costuri reduse: în colaborare cu China Mobile, se fac cercetări pentru ca hardware-ul costisitor utilizat în prezent pentru antenele-turn să poată fi înlocuit cu alternative bazate pe software, mult mai eficiente din punct de vedere financiar.

• Știință: marile mistere ale Universului sunt descifrate prin utilizarea unor clustere de procesoare Intel multi-core în cadrul CERN*, pentru a îmbunătăți performanțele aplicațiilor din fizica energiei înalte și pentru a transpune rapid acest cod în viitoarea gamă de produse Intel cu arhitectură Many Integrated Core (MIC).