.

Intel Corporation a anunțat lansarea în România a programului EURO PC, o soluție IT&C, care include calculator, software educațional și acces la Internet, permițând locuitorilor din zonele rurale să se bucure de beneficiile tehnologiei informației în aceeași măsură ca și locuitorii marilor orașe. Programul a fost inițiat în cadrul proiectului Economia Bazată pe Cunoaștere, implementat și coordonat de Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației la nivel național.

Lansarea a avut loc în localitatea Șinca Veche din județul Brașov, una dintre comunitățile beneficiare ale proiectului-pilot Economia Bazată pe Cunoaștere, în prezența Ministrului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Zsolt Nagy și a companiilor Flamingo Computers și Comaniciu Serv ca partener național și respectiv local.

'Intel se bucură că prin inițierea programului EURO PC poate veni în sprijinul eforturilor autorităților din România de a oferi unui număr tot mai mare de locuitori acces la tehnologia informației,' a declarat Irinel Burloiu, Intel Business Development Manager. 'Prin programul EURO PC, Intel aduce calculatoarele mai aproape de oameni, ajutându-i să învețe mai ușor și să fie la curent cu informațiile care îi interesează,' a adăugat Irinel Burloiu.

La rândul său, Zsolt Nagy, Ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, a precizat: 'Proiectul Economia Bazată pe Cunoaștere se adresează unui număr de 1.800.000 de locuitori din mediul rural și mic urban, care vor avea șansa, începând de anul acesta, să obțină orice informație doresc cu ajutorul Internetului, vizitând Punctul de Acces Public la Informație. Însă experiența proiectului-pilot ne-a arătat că din ce în ce mai mult, locuitorii comunităților dezavantajate percep beneficiile tehnologiei și doresc să acceseze calculatorul și Internetul de acasă. În acest sens, efortul companiei Intel este binevenit, cu atât mai mult cu cât ne referim la un pachet complet: soluție hardware, software educațional și conectivitate'.
În cadrul EURO PC, partenerii Intel vor oferi calculatoare la prețuri competitive locuitorilor din comunitățile admise în proiectul Economia Bazată pe Cunoaștere. Oferta va include calculator, software educațional în limba română și o soluție de conectare la Internet, ce va fi disponibilă pe baza infrastructurii locale deja existente.

În etapa inițială a proiectului, Intel intenționează să lanseze EURO PC în cele nouă comunități-pilot ce fac deja parte din inițiativa Economia Bazată pe Cunoaștere, urmând ca, ulterior, programul să fie extins la scară națională, în toate cele 260 de comunități ale Economiei Bazate pe Cunoaștere.
Proiectul Economia Bazată pe Cunoaștere este implementat și coordonat de Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, cu finanțarea Băncii Mondiale și a Guvernului României. Proiectul urmărește crearea unor modele de dezvoltare durabilă pentru 260 de comunități mic urbane și rurale, dezavantajate din punctul de vedere al accesului la informația digitală. Etapa pilot a proiectului a fost finalizată cu succes anul trecut în nouă comunități*. Începând cu luna ianuarie, acestora li s-au alăturat alte 251 de comune și orașe mici, ridicând la 1.800.000 cifra populației beneficiare a proiectului. În următorii patru ani, comunitățile incluse în proiectul Economia Bazată pe Cunoaștere vor primi acces la informații și servicii moderne, care vor contribui la îmbunătățirea educației, a serviciilor publice și a mediului de afaceri.

EURO PC este implementat ca parte a programului Intel World Ahead, prin care Intel s-a angajat să investească mai mult de un miliard de dolari în următorii cinci ani pentru a accelera accesul la tehnologie și educație al oamenilor din comunitățile aflate în curs de dezvoltare.
Programul Intel World Ahead integrează într-un cadru comun patru directii majore în care Intel încercă '“ prin utilizarea tehnologiei - să îmbunătățească viața oamenilor:
- Accesibilitate: Crearea unui context care să faciliteze achiziționarea pe scară largă a calculatoarelor, făcându-le mai accesibile din punctul de vedere al prețului și al conținutului, și dezvoltarea unor PC-uri complet echipate și adaptate nevoilor specifice ale utilizatorilor.
- Conectivitate: Extinderea accesului în bandă largă la Internet wireless prin încurajarea instalării de proiecte WiMAX pilot și dezvoltării unui ecosistem adecvat.
- Educație: Pregătirea elevilor și a studenților, pentru ca ei să-și poată desfășura cu succes activitatea în cadrul economiei globale, inclusiv prin susținerea profesională a profesorilor din întreaga lume în cadrul programului Intel® Teach. Compania a lansat anul acesta programul Intel Teach și în România. Intel Teach este un program de dezvoltare profesională, validat la nivel mondial, destinat profesorilor, pe care îi ajută să învețe metodele optime de integrare a resurselor și instrumentelor tehnologice în orele de curs, pentru a promova un proces de învățământ modern, care se concentrează în primul rând asupra elevului.
- Conținut: Intel colaborează cu guvernele și organizațiile non-guvernamentale din întreaga lume ,  cu lideri de opinie din domeniul îngrijirii sănătății și al educației, precum și cu companii din întreaga lume pentru a accelera dezvoltarea de conținut educativ local. Aplicațiile software și conținutul digital vor îmbunătății astfel nivelul viață al oamenilor creând în același timp noi oportunități pe plan social, economic, educațional și al sănătății.
Intel, lider mondial în domeniul inovației pe bază de siliciu, dezvoltă tehnologii, produse și programe pentru a îmbunătăți în permanență felul în care oamenii muncesc și trăiesc. Mai multe informații despre Intel sunt disponibile la adresa  www.intel.com/pressroom.
Mai multe detalii despre proiectul Economia Bazată pe Cunoaștere puteți obțineaccesând www.ecomunitate.ro.

* Albeștii de Muscel - județul Argeș, Aninoasa - județul Hunedoara, Corund - județul Hargita, Jurilovca - județul Tulcea, Lăpușnicu Mare - județul Caraș-Severin, Ostra '“ județul Suceava, Pilu '“ județul Arad, Șinca Veche '“ județul Brașov și Târgu Lăpuș '“ județul Maramureș.