.

București '“ 11 aprilie, 2007 - Intel Corporation lansează astăzi universităților europene o provocare '“ aceea de a descoperi metode inovative și fiabile de alimentare a notebook-urilor din surse de energie alternativă.

Este momentul în care protecția mediului înconjurător și utilizarea eficientă a resurselor se află la ordinea zilei. Europa privește foarte serios aspectele legate de mediu iar liderii regiunii au agreat ca până în anul 2020, aproximativ 20% din necesarul de energie al Europei sa fie acoperit din surse regenerabile, cum ar fi biomasa, hidroenergia, energia solară sau eoliană. 
Competiția lansată de Intel se bazează pe ideea de inovație, care a constituit principiul conducător al companiei încă din 1971 - anul în care Intel a produs primul microprocesor în variantă comercială.

Competiția
În spiritul îndrăzneț și proactiv al autorităților Europene privind ecologia, Intel invită universitățile cu tradiție să participe la descoperirea unor modalități de încărcare a bateriilor notebook-urilor care sunt în același timp ingenioase și prietenoase pentru mediul înconjurător. Obiectivul participanților va fi alimentarea timp de o oră a unui notebook cu energie regenerabilă. Notebook-urile folosite în cadrul competiției vor fi de înaltă performanță, echipate cu procesoare Intel® Core™ 2 Duo, special proiectate pentru un consum eficient al energiei. Concursul se va desfășura de-a lungul următoarelor șase luni iar faza finală va avea loc în luna octombrie. Universitatea câștigătoare va beneficia de sponsorizarea achiziției de echipament destinat cercetărilor științifice.

Competitorii
La concurs pot participa universități din toată Europa. Instituții prestigioase de învățământ superior s-au înscris deja în competiție. Germania va fi reprezentată de Facultatea de Informatică din cadrul Universității Tehnice din Munchen, Irlanda de Institutul pentru Tehnologie din Dublin (DIT), Italia de către către Institutul Politehnic din Milano iar Olanda de către Facultatea de Design Industrial din cadrul Universității Tehnologice din Delft. De asemenea, alte universități de renume și-au exprimat intenția de a se înscrie în concurs pe parcursul săptămânilor viitoare.
Printre primele idei menționate de către echipele deja înscrise se numără soluții bazate pe o serie largă de surse de energie, de la cele mai simple, precum biomasa, energia eoliană, solară sau hidroelectrică, până la cele mai sofisticate, precum energia fotovoltaică sau celulele energetice.
Christian Morales, Vice Presedinte și General Manager Intel EMEA, a declarat:
'Procesoarele Intel® Core™ 2 Duo oferă deja un nivel extraordinar de eficiență energetică. Cu toate astea, Intel dorește să încurajeze cele mai creative minți ale Europei în direcția descoperirii unei surse de energie alternativă, ingenioasă și fiabilă, care să extindă perioada de autonomie a notebook-urilor chiar și mai mult decât în prezent.'
Universitățile care doresc să se înscrie în competiție pot face acest lucru scriind la adresa: markus.weingartner@intel.com