.

Intel susține etapa națională a competiției FameLab, organizată de British Council România, care își propune să descopere noi talente în comunicarea științifică. Sprijinind tinerii talentați în dezvoltarea și prezentarea proiectelor de știință, Intel va oferi premiul Intel Science and Technology Award, în valoare de 1.000 dolari, proiectului care va propune utilizarea cea mai eficientă a tehnologiei pentru a-și atinge scopul.

"Suntem încântați să ne implicăm în proiectul FameLab în România", precizează Manuela Oprișan (foto), PR Manager Intel, Europa Centrală și de Est. "Ceea ce tinerii învață și descoperă astăzi va sta la baza inovațiilor de mâine. Însă trebuie să ne asigurăm că acești tineri inventivi și talentați au la dispoziție toate instrumentele necesare promovării ideilor și proiectelor lor, inclusiv abilitatea de a comunica eficient".

Criteriile de evaluare a proiectelor pentru premiul Intel Science and Technology Award sunt nivelul de inovație, eficientizarea cu ajutorul tehnologiei, gradul de înțelegere a instrumentelor tehnologice folosite și a modului de implementare a rezultatelor proiectului, precum și impactul social și cel ecologic. În finala competiției FameLab vor intra 11 proiecte selectate, care provin din orașele București, Cluj și Iași. Compania Intel va fi reprezentată în juriul concursului de Manuela Oprișan.

„Intel Science and Technology Award va recompensa cu 1.000 de dolari proiectul care va propune în modul cel mai eficient utilizarea tehnologiei informației pentru a-și atinge scopul. Apreciem efortul British Council România de a identifica, promova și forma tineri comunicatori științifici și sunt optimistă cu privire la participarea noastră viitoare la finalele FameLab din România", precizează Manuela Oprișan.

Concursul FameLab se adresează pasionaților de știință cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani și este organizat de British Council România. Fiecare concurent înscris în concurs va prezinta un subiect din domeniul științelor naturii, matematicii sau tehnologiei, pe care și-l alege singur. Prezentările vor fi susținute în limba română și nu trebuie să depășească 3 minute. Finala concursului va avea loc pe 25 mai. Mai multe date despre competiția FameLab în România se pot obține accesând www.britishcouncil.ro-famelab.

În ultimele patru decenii, Intel a investit în proiecte educaționale și organizează anual concursuri de știință și tehnologie peste tot în lume, cu scopul de a inspira tinerii interesați de știință, tehnică sau matematică, să aprofundeze aceste domenii. Cea mai mare competiție pentru tineri, susținută de Intel, este Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) din Statele Unite ale Americii. România participă de 3 ani consecutiv la Intel ISEF, iar în 2010 elevul Paul Sucala a luat premiul întâi la categoria "Electrical Engineering, Computer Engineering, Controls", cu prezentarea unei noi abordări asupra prevenirii accidentelor rutiere, fiind recompensat cu 3.000 de dolari.

Ediția din acest an a Intel ISEF 2011 va avea loc în perioada 8-13 mai la Los Angeles, Statele Unite, România urmând să participe la competiție cu două proiecte. Intel ISEF este cea mai mare competiție de știință preuniversitară din lume, care reunește anual aproximativ 1.600 de elevi de liceu din peste 60 de țări. Mai multe informații despre Intel ISEF se pot obține accesând www.intel.com/pressroom/kits/events/isef2010.