.

iTech Transilvania, cel mai important cluster al industriei IT din România, înființat în 2013 de ARIES Transilvania, este singurul cluster de IT din Sud-Estul Europei care a obținut certificarea de tip Gold Label. Distincția a fost oferită la finalul lunii septembrie de Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor, parte a European Cluster Excellence Initiative (ECEI), entitate fondată de Comisia Europeană, în 2009. „Dobândirea certificării atestă un nivel ridicat al managementului și al activităților întreprinse în cadrul clusterului, conferă încredere în și între membrii acestuia și este o garanție a calității în fața partenerilor și clienților internaționali. Totodată, arată preocuparea continuă și constantă a membrilor clusterului înspre colaborare și inovare, oferă o expunere ridicată a acestora la nivel internațional și în fața organismelor de finanțare internaționale și contribuie la creșterea oportunităților la care membrii, respectiv companiile din domeniul IT, au acces”, precizează Voicu Oprean (foto), președintele iTech Transilvania Cluster by ARIES Transilvania. 
 
Acest certificat, acordat unei comunități de IT regionale, vine la 15 ani de la inițierea primelor discuții despre oportunitatea clusterelor de IT în zona Transilvaniei. Certificarea Gold Label reprezintă recunoașterea eforturilor depuse de către membrii clusterului iTech Transilvania, precum și de către fiecare companie de IT înființată în Cluj-Napoca și în regiunea Transilvaniei  de-a lungul timpului, la care se adaugă universitățiile și administrațiile locale.
 
Distincția, cea mai importantă la nivel european, este un certificat de excelență pentru managementul clusterului, obținut în urma derulării unui audit, în cursul lunii mai 2018. Auditul a vizat analizarea structurii executive a asociației, a managementului acesteia și implicarea în diverse activități și proiecte. Totodată, au fost auditate procesele organizaționale care și-au propus să aibă ca efect îmbunătățirea performanțelor clusterului și a membrilor săi. 
 
„Distincția recunoaște performanțele sectorului IT românesc în context global și, în același timp, ne susține procesul de expansiune al clusterului, facilitând mai multe contacte între mediul de business și cel academic, precum și creșterea interacțiunilor între mediul economic și administrațiile locale din regiune”, precizează Bianca Muntean (foto), Manager iTech Transilvania Cluster.
 
 
În vederea obținerii acestei certificări, au fost evaluați 31 de indicatori care au luat în calcul structura clusterului, modelul de guvernanță, finanțarea, strategia, serviciile și recunoașterea națională și internațională. 
 
 
Despre iTech Transilvania Cluster
 
iTech Transilvania Cluster a fost înființat în 2013 de către ARIES Transilvania (Asociația Română pentru Industria Electronică și Software - Filiala Transilvania), cea mai mare şi influentă organizație creată pentru industria IT&C din România. În prezent, clusterul are 71 de companii membre, o cifră de afaceri totală a membrilor săi de peste 210 milioane de euro și un număr de peste 5.000 de angajați și un total de 83 membri (se adaugă universități, autorități publice locale).
 
Despre ARIES Transilvania
 
ARIES Transilvania este Filiala din Transilvania a Asociației Române pentru Industria de Electronică și de Software, cu sediul în Cluj-Napoca și are legături strânse cu cei mai importanți actori ai ecosistemului regional cum ar fi: comunități de start up-uri, autorități publice locale, universități, clustere şi alte asociații din diverse domenii de activitate, activând în regiune de peste 14 ani.