.

Reprezentanța Comisiei Europene în România (RCE) anunță lansarea în data de 13 martie a campaniei „Forum european". Campania face parte din strategia RCE de aducere în atenția opiniei publice a celor trei priorități ale Comisiei Europene (CE) pentru anul 2012 – guvernanța economică a statelor membre, cadrul financiar multianual 2014 – 2020 și strategia pentru creștere economică Europa 2020.

Prima ediție a dezbaterilor îi va avea ca invitați pe ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban, pe șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Niculae Idu și pe profesorul universitar doctor Daniel Dăianu. Cuvântul de deschidere al campaniei va fi adresat de rectorul Academiei de Studii Economice din București, dl profesor universitar doctor Pavel Nastase, iar discuția va fi moderată de dl Daniel Apostol, director executiv al postului de televiziune The Money Channel. Evenimentul va avea loc marți, 13 martie, în sala 2013 din clădirea Virgil Madgearu a Academiei de Studii Economice din București, Calea Dorobanți nr. 15 – 17, între orele 15.00 și 16.30.

Lansarea campanie are loc pe fondul semnării Tratatului privind Stabilitatea, Coordonarea și Guvernanța în cadrul Uniunii Economice și Monetare de către statele membre ale Uniunii Europene. Scopul tratatului îl reprezintă crearea condițiilor necesare unei creșteri economice mai puternice precum și coordonarea din ce în ce mai strânsă a politicilor economice din zona Euro.

 

Tratatul este susținut din punct de vedere legislativ de un pachet de șase inițiative ce au intrat în vigoare pe data de 13 decembrie 2011 și care reglementează deficitul structural al statelor membre, datoria publică și nivelul cheltuielilor publice. Pachetul legislativ stabilește de asemenea mecanisme de reducere a dezechilibrelor macro-economice și definește măsuri pentru prevenirea apariție acestora.

 

În acest context, principalul obiectiv al campaniei "Forum european" este conștientizarea de către opinia publică a detaliilor referitoare la Tratatul privind Stabilitatea, Coordonarea și Guvernanța în cadrul Uniunii Economice și Monetare, la pachetul legislativ referitor la guvernanța economică a statelor membre ale Uniunii Europene, precum și la cadrul financiar multianual pentru perioada 2014 – 2020.

 

Campania include organizarea unei serii de dezbateri pe teme de guvernanță economică în 12 orașe din România, precum și un concurs de eseuri adresat studenților și masteranzilor la facultățile cu profil economic sau de relații internaționale.

 

În cadrul dezbaterilor vor fi abordate teme precum pactul de creștere și stabilitate, oportunitățile și riscurile aderării României la zona Euro, supravegherea economică din partea Uniunii Europene – între sancțiuni și stimulente sau bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014 - 2020 și oportunitățile pe care acesta le prezintă pentru România.

 

Campania Forum European va beneficia de sprijinul în calitate de parteneri a următoarelor instituții media: http://www.wall-street.ro/, Adevărul, Radio România Actualități și Radio France International.