.

În timp ce majoritatea companiilor trăiesc încă euforia canalelor media online, iată că o nouă categorie, denumită 'canale media sociale' vine să tulbure apele. Termenul de 'canale media sociale' denumește tot ceea ce canalele media tradiționale nu făceau, aici conducând conținutul generat de consumator. Audiența, fie că e formată sau nu din consumatori, are cel mai important cuvânt de spus în privința conținutului și definește regulile angajamentului.

Chiar dacă pare un pic incontrolabil, fenomenul oferă numeroase oportunități marketerilor. Unul din mediile sociale care s-a maturizat foarte mult în ultima jumătate a anului 2006 este podcastingul. De la modelul inițial, în format MP3, a devenit o adevărată strategie de comunicare de business care se dovedește a fi conversațională, cooperantă și foarte credibilă '“ formatul 3C. Implică formatori de opinii, jurnaliști și bineînțeles audiențe ce interacționează unele cu altele. În podcasting, termenul 'conversație' nu este utilizat cu ușurință. Spre deosebire de blog-uri, unde autorii și cititorii 'stau de vorbă', podcasting-ul îi oferă audienței o voce reală.
A spune că audiența are o influență imensă asupra conținutului este aproape o afirmație moderată. Pe podcast-ul Jaffe Juice (www.jaffejuice.com), găzduit de Joseph Juice, audiența îi spune acestuia întocmai ce îi place și ce le displace la show-ul acestuia. Iar Joseph este foarte ferm pe poziția lui atunci când declară că pentru el invitații sunt mai puțin importanți decât audiența sa!

Comunitățile comunică
Pe măsură ce fenomenul canalelor media sociale este construit de diverse persoane fizice, corporațiile încep să devină din ce în ce mai atente la subiect. Se poate spune că rețelele sociale vor fi următoarea frontieră a marketingului.
În iunie 2006, Interpublic Group, o corporație cu mai multe campanii de comunicare și publicitate în portofoliu, a bătut palma cu Facebook, un site popular de relaționare socială cu peste 7,5 milioane de membri. De menționat că Facebook este al doilea cel mai popular astfel de site, după YouTube, fiind, de asemenea, în top 10 al celor mai vizitate site-uri de pe Internet. Apoi, în iulie, Grupul WPP, o altă rețea de agenții, companii de relații publice și marketing interactiv a făcut o investiție semnificativă de 2,1 miliarde USD în LiveWorld, catalogându-se ca fiind 'o soluție dedicată întru-totul clienților comunității'. LiveWorld are în portofoliul său clienți precum MTV, eBay, Intel și Coca-Cola, pentru care construiește portaluri adecvate fiecărei comunități de clienți în parte și îi ajută să gestioneze instrumentele de comunicare cu clienții de genul blog-urilor, fotografiilor, webcast-urilor și alertelor mobile. Pentru agențiile de publicitate acest tip de implicare este învigorător. Toate comunitățile formează o cultură. Cele mai bune dintre ele dezvoltă culturi proactive care să îi determine pe membrii săi să se implice cât mai mult.       

În spatele conținutului
Pentru comunicatori nu a existat niciodată o nevoie mai mare de a se produce mai mult decât conținut. Este o nouă disciplină ce preia o anumită ramură a creativității și cu foarte mult risc. Și va exista întotdeauna o nouă tehnologie care să facă față diverselor experiențe, așa cum s-a întâmplat și în cazul chat room-urilor.
Cei care au frecventat aceste spații virtuale știu că există anumiți pași de urmat și un anumit grad de moderație în această anarhie creativă. În noul univers al relaționării sociale, specialiștii în marketing știu că a permite clienților să inițieze o conversație reprezintă de fapt motorul care păstrează brandul în viață. Nevoia interacționării cu clienții și audiențele într-o modalitate cu adevărat socială reprezintă punctul central al comunicării. Dar în acest context nu mai există un anume ghid al brandului și nici un manual pentru mediul corporatist. O adevărată provocare, nu?