.

Ministrul pentru Societatea Informațională, Răzvan Cotovelea (foto) și ministrul Comunicațiilor, Gilad Erdan, din Statul Israel au semnat pe 14 septembrie, la Tel Aviv, un Memorandum de Înțelegere între Guvernul României şi Guvernul Statului Israel pentru cooperare în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor în vederea menținerii unui dialog constant și constructiv în domeniile de cooperare vizate. Obiectivele prevăzute în Memorandum se referă în principal la cooperarea în domeniul politicilor şi reglementărilor din domeniul TIC, schimbul de expertiză şi consultanţă în ceea ce priveşte dezvoltarea de centre de inovare în domeniul TIC, schimbul de bune practici în domeniul serviciilor electronice, standarde tehnice şi certificări, cooperarea pentru reducerea decalajului digital prin promovarea accesului în bandă largă prin utilizarea de tehnologii noi şi emergente, cum ar fi, de exemplu, tehnologiile de asistenţă pentru persoanele cu handicap.

Totodată, în cadrul documentului se prevedere cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale relevante, atunci când interesele naţionale ale fiecăreia dintre cele două ţări coincid, schimbul de experiență cu privire la aspecte legate de urgenţe din punct de vedere al pregătirii în cazul situaţiilor de urgenţă şi de continuitate funcţională a infrastructurilor de comunicaţii electronice și, nu în ultimul rând, încurajarea cooperării şi a schimbului de experienţă între sectorul privat din România şi sectorul privat din Statul Israel în domeniul dezvoltării de software.
 
Un aspect aparte din cadrul Memorandumului îl constituie cooperarea privind prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice şi colaborarea în materie de securitate cibernetică pentru un Internet de încredere şi sigur. În acest  sens, ministrul pentru Societatea Informațională a declarat: „Memorandumul de Înțelegere pe care cele două Guverne l-au semnat este cu atât mai important cu cât este vorba de un parteneriat cu un stat cu o experiență relevantă în domeniul securității cibernetice precum statul israelian. Acest document este probabil cel mai important de acest gen pe care Israelul l-a semnat cu o țară membră a Uniunii Europene. Pe de altă parte, construirea unui spaţiu cibernetic sigur reprezintă o preocupare permanentă a autorităţilor române. Un răspuns coerent la ameninţările cibernetice este de dorit, de aceea, probleme trebuie abordate la cel mai înalt nivel, inclusiv prin elaborarea politicilor naţionale privind spaţiul cibernetic, construirea de capacităţi pentru asigurarea securităţii cibernetice, stabilirea de responsabilităţi clare pentru aceste capacităţi şi, în special, pentru protecţia infrastructurii critice naţionale”.
 
Reamintim că bazele semnării Memorandumului de Înțelegere au fost puse pe 24 iunie 2014, în cadrul Şedinţei Comune ale celor două Guverne, când cele două părţi au convenit semnarea unei Declaraţii Comune între Ministerul pentru Societatea Informaţională din România şi Ministerul Comunicaţiilor din Statul Israel. Prin intermediul Declaraţiei Comune între Ministerul pentru Societatea Informaţională din România şi Ministerul Comunicaţiilor din Statul Israel, miniştrii de resort şi-au exprimat atât aprecierea faţă de nivelul de sprijin şi colaborare bilaterală existent între cele două ţări, cât şi intenţia de consolidare a cooperării într-o manieră avantajoasă pentru ambele ţări, promovând investiţiile şi relaţiile comerciale ca şi obiective comune.
 
În cadrul delegației oficiale care durează până pe 16 septembrie sunt de asemenea incluse întâniri la nivel înalt cu Şeful Biroului Naţional de Securitate din Israel și reprezentanți ai mediului de afaceri din domeniul tehnologiei informației din Israel, cât și participarea la Conferinţa Israel Cyber Week, care desfăşoară la Tel-Aviv, în perioada 14-17 septembrie. Conferința pe teme de securitate este una considerată deosebit de importantă în domeniu, participanții fiind reprezentanți de seamă din mediul guvernamental, diplomatic sau privat din întreaga lume.