.

Programul Cisco Networking Academy intră în curriculum-ul obligatoriu din învățământul profesional și tehnic

Ministerul Educației și Cercetării a organizat joi, 3 noiembrie ora 11.30,  la sediul din str. General Berthelot nr 28-30, o conferință de presă cu ocazia semnării Memorandumului de colaborare între minister și Cisco Systems. Documentul se referă la introducerea unor cursuri oferite de programul Cisco Networking Academy (NetAcad) în curriculum-ul obligatoriu și specific din învățământul profesional și tehnic.

Potrivit acestui Memorandum, Cisco Systems va asigura suporturile de curs în limba engleză, accesul la sistemul de evaluare și testare online precum și formarea instructorilor. Ministerului Educației și Cercetării îi vor reveni  introducerea cursurilor NetAcad în curriculumul obligatoriu în cele 122 de școli din rețeaua proiectelor PHARE TVET 2001-2003, asigurarea recunoașterii statutului formatorilor de formatori și a formatorilor NetAcad, pregătirea formatorilor și a profesorilor-instructori, înregistrarea Centrului Național Pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT) ca academie  regională NetAcad și pregătirea suporturilor de curs în limba română.

Aceste informații sunt disponibile și pe Internet la adresa www.edu.ro (comunicate de presă).

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO), lider mondial în domeniul echipamentelor de rețea pentru Internet, sărbătorește anul acesta 20 de ani dedicați inovațiilor tehnologice, avangardei în domeniu și responsabilității sociale. Puteți găsi informații despre Cisco la http://www.cisco.com. Pentru știri la zi, vizitați http://newsroom.cisco.com.

Programul Cisco Networking Academy (NetAcad) este administrat de Departamentul pentru Activități Filantropice al Cisco Systems, Inc. și se adresează instituțiilor de învățământ de stat sau private care doresc să ofere elevilor, studenților sau absolvenților  șansa de a se pregăti în domenii de mare interes din tehnologia informației și comunicațiilor.

Cursurile  se finalizează cu examene în urma cărora se obțin certificate recunoscute în întreaga lume. Programul urmărește în primul rând să sprijine sistemul educațional tradițional spre a răspunde cerințelor actuale ale industriei, oferind tinerilor șansa să obțină o calificare încă înainte de terminarea studiilor. Statistici privind programul Cisco Networking Academy la http://www.cisco.com/edu/emea/

Prin semnarea parteneriatului cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, elevii vor avea acces gratuit la urmatoarele cursuri:

IT Essentials I: Noțiuni fundamentale, hardware și sisteme de operare PC
(Fundamentals of IT Essentials I: PC Hardware and Software)
http://www.cisco.com/en/US/learning/netacad/course_catalog/IT1.html
Sponsorizat de compania Hewlett-Packard, cursul îi învață în detaliu pe studenți despre arhitectura calculatoarelor PC și sisteme de operare utilizate. Se insistă pe lucrări practice de laborator și teste online, astfel încât studenții să deprindă tehnica asamblării și configurării unui computer, instalarea sistemelor de operare și a aplicațiilor, precum și soluții de depanare și asistență tehnică. Cursul cu o durată de 70 de ore, se adresează cu precădere elevilor de liceu și se finalizează cu examen în urma căruia se obține o diploma. Absolvenții sunt pregătiți în același timp să susțină examenul pentru certificatul  CompTIA's A+.

IT Essentials II: Sisteme de operare pentru rețele de comunicații
(T Essentials II: Network Operating Systems)
http://www.cisco.com/en/US/learning/netacad/course_catalog/IT2.html
Un excellent curs pentru pregatirea administratorilor de retele mici similare celor existente in scoli.
Sponsorizat de compania Hewlett-Packard, cursul cu o durată de 70 de ore, este o introducere intensivă în sistemele de operare pentru rețele, de tip multi-user, multi-tasking: Linux, Windows 2000, NT, XP. Studenții au ocazia să studieze o mare varietate de teme cum ar fi: proceduri de instalare a sistemelor de operare, probleme de securitate a rețelelor, proceduri de back-up, acces la distanță, modelul OSI, etc. Cursul se adresează elevilor de liceu și studenților care nu au experiență în sisteme de operare și doresc să se pregătească pentru următoarele certificări: CompTIA Server+ (IT1 + IT2), CompTIA Linux+ (IT2 + UNIX).

Programare Java '“ Noțiuni fundamentale
(Fundamentals of Java Programming)
http://www.cisco.com/en/US/learning/netacad/course_catalog/Java.html
Este un curs cu durata de 70 ore, sponsorizat de compania Sun Microsystems, care oferă posibilitatea de a înțelege programarea de tip 'Object Oriented'. Studenții învață să utilizeze limbajul de programare JAVA pentru a dezvolta aplicații utilizate la soluționarea problemelor direct legate de derularea afacerilor unei companii. Tematica incude: noțiuni fundamentale de limbaje de programare, API '“ interfața de programare  - JAVA. Studenții învata să creeze clase, obiecte și aplicații, astfel încât la absolvire să fie pregătiți să susțină examenul pentru certificarea Sun Certified Programmer for JavaTM 2 Platform.

UNIX '“ Noțiuni fundamentale
(Fundamentals of UNIX®)
http://www.cisco.com/en/US/learning/netacad/course_catalog/Unix.html
Cursul oferă studenților posibilitatea de a învăța cum se instalează și se administrează sistemele de operare UNIX® și îi introduce în utilizarea interfețelor grafice cum ar fi CDE, GNOME și KDE. Cursul este o prezentare generală a sistemelor de operare UNIX Sun Solaris și Linux la nivel de începători. Cursul se adresează cu precădere elevilor de liceu sau studenților care nu au experiență în utilizarea și administrarea sistemelor de operare UNIX și doresc să obțină certificarea CompTIA Linux+ (IT2 + UNIX).

Noțiuni fundamentale Cablare Rețele 
(Panduit Network Infrastructure Essentials)
http://www.cisco.com/en/US/learning/netacad/course_catalog/Cable.html
Este un curs de 70 ore, cu peste 80% practică în laborator, sponsorizat de  Panduit Corp, care se adresează studenților interesați de aspectul fizic al instalării rețelelor de transmisii de date și voce. Cursul prezintă în detaliu aspecte legate de standarde de cablare, tipuri de media și cablări, rețele fizice, rețele logice si transmisia semnalelor. În prezent cursul se predă numai la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București, care deține un laborator specializat și instructori certificați pe acest domeniu.

CURSURI DE SPECIALIZARE

CCNA Cursurile 1-4
http://www.cisco.com/en/US/learning/netacad/course_catalog/CCNA.html
Cursul CCNA este format din 4 module a câte 70 de ore fiecare și oferă studenților noțiunile fundamentale privind arhitectura rețelelor de comunicații. După absolvire, studenții primesc o diplomă și sunt pregătiți să susțină examenul Cisco Certified Network Associate (CCNA™). Acest curs se adresează elevilor de liceu, studenților precum și absolvenților de orice vârstă care doresc să se specializeze în domeniul rețelelor de comunicații.

Noțiuni fundamentale - rețele locale radio
(Fundamentals of Wireless LANs)
http://www.cisco.com/en/US/learning/netacad/course_catalog/Wireless.html
Cursul se adresează absolvenților CCNA care doresc să se specializeze în acest domeniu. Este un curs fundamental care se concentrează pe proiectarea, implementarea, operarea și depanarea rețelelor radio. Cursul acoperă, pe parcursul a 70 de ore, următoarele teme cu accent deosebit pe partea practică:

  • 802.11a & 802.11b '“ tehnologii, produse și soluții

  • Resilient WLAN design, instalare și configurare

  • Securitate WLAN - 802.1x, EAP, LEAP, WEP, SSID
    Acest curs le oferă studenților posibilitatea de a obține certificatul Cisco Wireless LAN Support Specialist.

Noțiuni Fundamentale de securitate pentru rețele de comunicații (Fundamentals of Network Security)
http://www.cisco.com/en/US/learning/netacad/course_catalog/NetworkSecurity.html
Cursul este format din doua modue de 70 de ore și se adresează absolvenților CCNA care doresc să se specializeze în proiectarea și implementarea soluțiilor de securitate pentru rețele de comunicații. Având o componenta importantă de practică în laborator, se insistă cu precădere pe următoarele teme:

  • Strategia securității rețelelor '“ proiectare și management

  • Tehnologii, produse și soluții de securitate a rețelelor de comunicații

  • Proiectarea, instalarea, configurarea și administrarea firewall și routerelor de securitate

  • Implementarea AAA folosind routere și firewalls

  • Implementarea VPN folosind routere și firewalls

Acest curs le asigură absolvenților pregătirea necesară pentru a susține cu succes examenele pentru certificările: MCNS (Managing Cisco Network Security) și CSPFA (Cisco Secure PIX Firewall Advanced), ca o etapă obligatorie către  examenele Cisco Firewall Specialist și CCSP (Cisco Certified Security Professional).

Testele pentru certificări se susțin la centrele autorizate de testare VUE sau Thomson Prometric din țară pe care le puteți localiza la  www.vue.com sau www.2test.com.