Pentru al treilea an consecutiv, Microsoft susține Ziua Siguranței pe Internet, initiativă a InSafe Network menită a crește rata de conștientizare privind siguranța pe Internet. Ziua Siguranței pe Internet își propune să educe utilizatorii în ceea ce privește utilizarea responsabilă a serviciilor online, în special în rândul copiilor și tinerilor. 819 angajați Microsoft din 26 de țări europene au participat la activități de voluntariat pe tema siguranței copiilor pe Internet, impactând peste 90,000 de copii, profesori și părinți.
În acest an, Ziua Siguranței pe Internet are ca temă „mai mult decât un joc, este viața ta"– pe măsură ce își petrec mai mult timp pe rețele sociale, folosesc situri de video sharing sau participă în jocuri online, tinerii trebuie să fie conștienți de faptul că informațiile pe care le fac publice și lucrurile pe care le spun pot avea consecințe serioase.
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii, coordonatorul național al programului Sigur.info: „Ediția din 2011 a Zilei Siguranței pe Internet a dovedit că interesul copiilor și adulților pentru tematica siguranței online a crescut considerabil, dovadă fiind numărul triplu de echipe și copii care s-au înscris în competiție, față de anii trecuți. Salvați Copiii România va continua să susțină activități și evenimente care facilitează exprimarea deschisă a copiilor față de un mediu caracteristic lor – Internetul. Este pentru prima dată în istorie când tinerii dovedesc mai multă abilitate decât părinții lor în utilizarea unei tehnologii. Astfel, se impune să susținem dreptul lor de a utiliza Internetul ca unealtă în dezvoltarea personală, beneficiind în același timp de o îndrumare responsabilă și în cunoștință de cauză din partea părinților și profesorilor".
Microsoft România continuă programul de conștientizare a importanței securității online a copiilor prin programe de voluntariat ale angajaților
În România, Microsoft a sprijinit acțiunile consorțiului Sigur.info (format din organizația Salvați Copii, FOCUS – Centrul Român pentru Copiii Dispăruți și Exploatați Sexual și Positive Media) astfel:
- Pe 4 februarie, Microsoft a găzduit un workshop de pregătire a voluntarilor pentru o mai bună înțelegere a riscurilor potențiale pe Internet la care sunt expuși copiii și tinerii, precum și o mai bună informare asupra instrumentelor pe care părinții le au la dispoziție pentru a preveni aceste riscuri;
- Pe 8 februarie, Microsoft a participat alături de membrii și partenerii consorțiului Sigur.info la evenimentul găzduit la Palatul Copiilor, dedicat Zilei Siguranței pe Internet;
- Zece voluntari ai Microsoft România au ales să le vorbească copiilor, profesorilor și părinților despre siguranța pe Internet, vizitând trei școli, două grădinițe și un liceu din București și oferind materiale informative în cinci mari magazine de retail.
Sanda Foamete, Manager de Programe Educaționale, Academice și Responsabilitate Socială, Microsoft România: „Știți ce înseamnă Cloud Servicies sau servicii în nor? Trimiteți mesaje instant, stați pe chat, vedeți filme online sau folosiți e-banking? Sunteți în nor! Copiii stau cel mai mult acolo. Pentru ei înseamnă distracție, pentru părinți sursă de îngrijorare, pentru lumea de afaceri înseamnă noi oportunități. Pe măsură ce oferta serviciilor cloud este diversificată, crește și responsabilitatea tuturor. Responsabilitatea furnizorilor de servicii este în linia I. De aceea Microsoft, corelează programe educaționale și de responsabilitate socială în ceea ce privește siguranța pe Internet a copiilor. Voluntari Microsoft merg în școli și prezintă profesorilor și părinților cum să extindă educația din viața reală în lumea virtuală, pentru a proteja copiii ce navighează pe Internet. De fapt, oricine este interesat de siguranța familiei poate accesa http://explore.live.com/windows-live-family-safetysau poate tasta pe Internet cuvintele cheie Configurarea Controlului Parental."
Familia ta poate naviga în siguranță pe Internet
Părinții au la dispoziție diverse instrumente menite a diminua riscurile online, printre care funcțiile de Control Parental în Windows 7, Windows Live Family Safety 2011 și setări de securitate în sisteme ca Zune și Windows Media Center, permițând părinților restricționarea accesului online, în funcție de vârsta copilului. În plus, funcția de control parental din Internet Explorer 8 și 9 permite părinților vizualizarea specifică și detaliată a activității online a propriului copil.
Pentru mai multe informații vă rugăm accesați http://www.microsoft.com/security/family-safety/default.aspx#Internet-use .
Studiu realizat de către Microsoft cu ocazia Zilei Siguranței pe Internet
Pe lângă rezultatele studiului EU Kids Online II, realizat la inițiativa Comisiei Europene în 25 de țări europene în anul 2010, printre care și România, o altă cercetare, realizată de către Microsoft și publicată astăzia explorat atitudini și comportamente ale părinților și copiilor (cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani). Între rezultatele obținute, merită subliniat faptul că părinții sunt în general conștienți de pericolele potențiale online, 87% dintre ei purtând un dialog cu copiii lor pe această temă.
Cu toate acestea, doar 36% dintre părinți utilizează controale parentale online sau software pentru a filtra accesul la situri Web și mai mult de un sfert nu iau nicio acțiune pentru a limita accesul copiilor pe Internet de acasă. Mai mult, în timp ce părinții vorbesc cu copiii lor, conținutul nu este întotdeauna cel mai calitativ cu putință: 44% dintre părinți nu știu dacă pe conturile de rețele sociale, copiii lor limitează accesul la informație (e.g. către cei cunoscuți). Iar mai mult de o treime dintre părinți nu monitorizează în niciun fel activitatea copiilor lor online, lăsându-i astfel vulnerabili la potențiale pericole online.
Cercetarea arată că tinerii ar putea fi mai entuziaști din punctul de vedere al tehnologiei decât părinții lor, 85% dintre ei limitând accesul pe rețele sociale doar prietenilor și familiei (45%) sau folosindu-se de controalele de confidențialitate pentru a limita accesul (40%). 39% dintre copii recunosc că vizitează situri Web sau participă în jocuri online pe care părinții nu le-ar aproba și 67% au șters istoricul de navigare și/sau informația păstrată local în browser pentru a se asigura că părinții lor nu pot să vadă ce activitatea lor online (dintre aceștia, 17% practică întotdeauna acest procedeu, 14% o fac frecvent și 36% au făcut asta măcar o dată).
Deloc surprinzător, aproape jumătate dintre copiii intervievați (44%) au mințit online despre vârsta lor, mai mult de o treime (37%) dintre cei care au fost contactați de persoane străine (75%) au răspuns și doar 4% au vorbit despre asta unei persoane în care să aiba încredere (părinte sau profesor). 15% dintre adolescenți au recunoscut că au comunicat printr-o rețea socială conținut cu intenția de a răni sau de a intimida.
Studiul MSN a fost realizat în 11 țări din EMEA, printre care Marea Britanie, Irlanda, Spania, Finlanda, Africa de Sud, Italia, Portugalia, Turcia, Rusia, Grecia și Egipt, având peste 8000 de respondenți.
Rezultate cercetării
Copii:
• 67% dintre adolescenți au șters istoricul de navigare și/sau informația păstrată local în browser pentru a se asigura că părinții lor nu pot să vadă activitatea lor online. 17% dintre ei spun că întotdeauna apelează la acest procedeu;
• 39% dintre adolescenți vizitează situri Web sau participă în jocuri online pe care părinții lor nu le-ar aproba;
• 44% dintre adolescenți au mințit în medii online cu privire la vârsta lor;
• 15% dintre adolescenți permit tuturor utilizatorilor de Internet să le acceseze informația din rețele sociale;
• În schimb, 85% restricționează accesul doarcătre familie și prieteni sau folosesc controalele de confidențialitate pentru a limita accesul în vreun fel;
• 75% dintre adolescenți au fost contactați de o persoană străină pe Internet și nu mai puțin de 37% dintre aceștia chiar au răspuns, din curiozitate;
• Dintre cei care au fost contactați de persoane străine, 10% au fost speriați de acestea și 11% au fost îngrijorați;
• 15% dintre adolescenți au recunoscut că au comunicat printr-o rețea socială conținut cu intenția de a răni sau de a intimida;
• 23% dintre adolescenți s-ar simți confortabil să se împrietenească online cu adulți, chiar dacă nu ar face asta în mod normal și 18% s-ar simți să dezvăluie secrete online pe care în mod normal nu le-ar împărtăși.
Părinți
• 87% dintre părinți au vorbit cu copiii lor despre pericolele potențiale online;
• 65% dintre părinți au încredere în acțiunile de prevenire ale copiilor lor atunci când transmit informație online;
• Mai mult de o treime dintre părinți recunosc că nu monitorizează activitățile online ale copiilor lor;
• 26% dintre părinți nu iau nicio măsură pentru a limita ori a controla accesul copiilor pe Internet de acasă. 36% dintre părinți utilizează unelte de control parental sau software de filtrare pentru a bloca accesul la situri Web;
• 44% dintre părinți nu știu dacă, pentru utilizarea rețelelor sociale, copiii au la dispoziție setări pentru confidențialitatea datelor;
• 69% dintre părinți iau măsuri pentru a se asigura că, la rândul lor, copiii lor nu vizitează situri cu conținut pentru adulți pe care (părinții) le-au vizitat.