.

O nouă campanie anti-piraterie lansată de Microsoft, împreună cu o serie de organizații non-guvernamentale, evidențiază consecințele negative ale acestui fenomen. Într-o dezbatere susținută cu reprezentanții presei, oficialii Microsoft au realizat că viziunea consumatorilor de software nu este pe aceeași lungime de undă cu cea a corporațiilor. De la costurile software în SUA și România și până la respectarea legilor, indiferent de prețul plătit de companii, discuția a fost concluzionată printr-un îndemn la educarea tinerilor cu privire la consecințele nefaste, antisociale ale pirateriei software. "A trecut vremea când din spirit de frondă apărea câte un Robin Hood în informatică, ce pirata programe cu voioșie ca să ia de la bogați (corporații) și să dea la săraci, acum cei care piratează o fac strict din motive financiare, ca să câștige bani", a declarat Dan Bulucea, directorul de marketing al Microsoft în România.

Microsoft a organizat, pe 26 mai, o conferință de presă în care a subliniat importanța respectării proprietății intelectuale printr-o nouă campanie de educare cu privire la efectele pirateriei asupra societății noastre. Nerespectarea proprietății intelectuale afectează mai multe industrii din România, având repercursiuni grave asupra economiei românești. Pierderile suferite în diferite domenii precum cel al dezvoltatorii de software, al industriei muzicale sau a jocurilor se reflectă direct și în Produsul Intern Brut, reprezentând evaziune fiscală.

Pirateria este un fenomen răspândit în societatea românească, iar Microsoft își propune să transforme campania împotriva pirateriei într-o cauză pentru toate industriile afectate de nerespectarea dreptului la proprietate intelectuală. Pirateria software este una dintre cele mai cunoscute fenomene de acest tip din țara noastră, care se extinde de la cinematografie la industria editorială.

„Rata piratieriei în România la sfârșitul lui 2007 demonstrează atât faptul că s-au făcut pași importanți în combatarea acestui fenomen, cât și acela că mai avem de lucru, inclusiv în constientizarea valorii proprietății intelectuale de către utilizatorii de programe pentru computer. Proprietatea intelectuală este proprietate privată și trebuie respectată ca atare.", susține Magda Popescu, avocat reprezentant BSA în România. Aceasta în virtutea faptului că rata pirateriei în 2007 a înregistrat o scădere de 1%, de la 69% la 68%, conform datelor IDC. Alături de Microsoft în campania de educare împotriva pirateriei de orice tip au venit organizații non-guvernamentale precum: Business Software Alliance (BSA), REACT (organizație care luptă împotriva contrafacerilor) și Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR).

„În viziunea noastră, cooperarea este cel mai important factor în succesul unei astfel de campanii. Așa cum ne arată alte exemple europene, cooperarea poate aduce sub control acest fenomen. La nivel european colaborarea a fost fructuoasă și datorită bazelor de date comune și acțiunilor proactive desfășurate pe mai multe planuri.", susține Tedy Creștin, Director Executiv UPFR.

Pirateria software

Conform unui raport realizat de IDC pentru Business Software Alliance (BSA), procentajul de software piratat este în scădere în 2007, însă pierderile cauzate de software-ul piratat sunt în creștere datorită dezvoltării piețelor emergente. România deșine același nivel al pirateriei ca și media regiunii central și est europene: 68%. Pierderile cauzate de acest fenomen în România sunt de 151 milioane USD, în creștere față de 2006, când acestea au fost evaluate la aproximativ 114 milioane USD.

„Microsoft are o abordare proactivă, în ceea ce privește problema pirateriei, compusă din trei dimensiuni: educație, protecție tehnologică și aplicarea legii. Componenta educațională constă în promovarea avantajelor produselor originale, iar cea de protecție tehnologică se referă la includerea unor elemente de siguranță precum holograme sau certificatul de autenticitate. În ceea ce privește aplicarea legii, Microsoft colaborează strâns cu instituțiile statului și este membru activ al Business Software Alliance, organizație care luptă pentru protecția proprietății intelectuale.", adaugă Radu Opriș, Licensing Manager, Microsoft Romania.

 
 
București, 26 mai 2008
Video: