.

Potrivit studiului 'žAptitudinile profesionale în domeniul tehnologiilor de comunicații în Europa: Va afecta deficitul în creștere în acest domeniu competitivitatea pe piața globală?', impactul deficitului de aptitudini profesionale în domeniul tehnologiilor avansate poate prejudicia competitivitatea europeană pe piața internațională, în cazul în care nu este controlat.

Recentul studiu, comandat de Cisco Systems și realizat de IDC, acoperă 31 de țări europene și arată că în anul 2008, la nivelul întregii Europe se va manifesta o insuficiență de până la o jumătate de milion de persoane calificate în domeniul tehnologiilor avansate de comunicații (telefonie IP, securitatea rețelelor și sisteme de comunicații wireless), necesare impulsionării economiei europene.

Așadar, în anul 2008 va exista un decalaj mediu de 15,8% în privința aptitudinilor profesionale în domeniul tehnologiilor avansate. În același an, în circa o treime din cele 31 de țări studiate, cererea pentru aceste aptitudini profesionale va depăși oferta cu peste 20%. Cele mai semnificative deficite vor fi înregistrate în țările est-europene '“ îndeosebi în țările care nu fac parte din Uniunea Europeană.

Aceste date reflectă faptul că organizațiile se confruntă cu dificultăți serioase, care împiedică adoptarea noilor tehnologii avansate, competitivitatea comercială și dezvoltarea economică la nivelul întregii Europe. În plus, deficitul de aptitudini profesionale adecvate ar putea afecta competitivitatea europeană și întârzia realizarea obiectivelor elaborate de Comisia Europeană. Având în vedere proiecțiile IDC privind dezvoltarea tehnologiilor avansate de comunicații (creștere de 18% pe an până în anul 2008) și planurile Uniunii Europene de sporire a competitivității prin intermediul IT&C, este posibil ca, în viitor, să apară decalaje și mai mari. Conform rapoartelor Comisiei Europene, în țările UE, 25% din creșterea PIB și 40% din sporirea productivității pot fi atribuite tehnologiilor IT&C. Cu toate acestea, investițiile pentru dezvoltarea tehnologiilor IT&C reprezintă doar 18% din totalul investițiilor țărilor din UE în domeniul cercetării și dezvoltării. Comparativ, în toate principalele țări din OECD, această valoare depășește 30%.

Decalajul aptitudinilor profesionale devine și mai semnificativ dacă se ține cont de faptul că 60% dintre organizații declară că utilizează rețelele proprii de comunicații pentru susținerea proceselor comerciale și pentru comunicarea cu clienții, cu partenerii și cu furnizorii, iar 80% dintre companii consideră că, în viitor, importanța utilizării rețelelor va spori. De asemenea, peste 50% dintre companii consideră că, în viitor, se va înregistra o cerere crescândă de personal IT. Cauzele acestei deficiențe de aptitudini profesionale sunt, printre altele, adoptarea pe scară largă în Europa a tehnologiilor avansate, dezvoltarea rapidă a serviciilor de tip e-business și insuficiența, la nivel european, a programelor de instruire în domeniile IT relevante. Studiul abordează și evoluția tendințelor în domeniul angajării forței de muncă. Iată și principalele rezultate ale acestui studiu - semnal de alarmă pentru companii:

  • 70% dintre companii consideră importante în viitor aptitudinile referitoare la securitatea rețelelor de comunicații, 69% '“ la comunicațiile wireless, iar 57% '“ la telefonia IP.
  • Organizațiile din sectorul public utilizează într-o mai mică măsură rețelele de comunicații (57%). Cea mai mare pondere o prezintă companiile furnizoare de servicii de telecomunicații (87%).
  • Certificarea pregătirii profesionale e considerată importantă de 72% dintre organizațiile europene. Tendința se manifestă mai ales la nivelul organizațiilor din sectorul public.
  • O treime dintre respondenți au făcut angajări de personal în ultimele 12 luni, jumătate dintre aceștia afirmând că le-a fost dificil să găsească persoanele cu aptitudini potrivite.

Rezultatele studiului arată că, în prezent, atât în Europa de Vest, cât și în Europa de Est, cerințele organizațiilor privind aptitudinile profesionale ale personalului angajat sunt în schimbare. Raportarea dintre activitățile comerciale și tehnologiile IT&C devine tot mai evidentă și mai puternică.

'žNici o țară europeană nu va deține în 2008 o poziție privilegiată în privința aptitudinilor profesionale în domeniul tehnologiilor avansate, aspect care poate prejudicia competitivitatea europeană pe piața internațională. Acest aspect influențează productivitatea la toate nivelurile - individual, organizațional, național și european', susține Yvon Le Roux, vicepreședinte Cisco Systems.

Marianne Kolding, analist IDC, concluzionează: 'žDeficitul de aptitudini profesionale în domeniul tehnologiilor de rețea variază de la o țară la alta și de la o regiune la alta, fiecare dintre acestea confruntându-se cu probleme specifice de abordare a problemei. Unul dintre aspecte este necesitatea atragerii studenților și șomerilor în posturi din domeniul IT&C.'