O echipă de cercetare din cadrul Universității Naționale din Taiwan a obținut rezultate excepționale în cercetarea evoluției incipiente a Universului utilizând unitățile de procesare paralelă NVIDIA Tesla, care asigură puterea de calcul sporită a unui supercomputer IBM BlueGene/L, cu numai o sutime din costurile și o zecime din consumul electric necesare până de curând.
Echipa, condusă de Ting-Wai Chiu, profesor de fizică și Director Asociat al Centrului de Știință și Inginerie Cuantică (CQSE), studiază interacțiunile particulelor sub-atomice, pentru a descoperi originile Universului, ceea ce implică eforturi de calcul imense.
Universitatea desfășoară această activitate de cercetare pe primul supercomputer pe GPU din Taiwan, cluster-ul 128-GPU din cadrul CQSE, alcătuit din 16 sisteme NVIDIA Tesla S1070 1U și 64 de procesoare Tesla C1060. Sistemul joacă un rol central în calculul de fizică cuantică la scară largă, acoperind diverse zone, de la interacțiunea puternică desfășurată la nivel sub-atomic, până la electronii puternic corelați din fizica materiei condensate și la cosmologia la scară astronomică.
"Suntem încântați să constatăm că sistemul nostru de calcul de tip cluster, bazat pe GPU depășește performanțele supercomputerelor tradiționale atât din punct de vedere al costurilor cât și al consumului de energie", a declarat Chiu. „Cu ajutorul acestui supercomputer pe GPU, livrăm 15 teraflopi la prețul de 200.000 de dolari, ceea ce înseamnă 1% din costurile unui supercomputer tradițional precum IBM BlueGene/L."
„Este o reală satisfacție să observăm cum unitățile de procesare vizuală NVIDIA îi ajută pe profesioniști și cercetători să descopere noi orizonturi în munca lor", a declarat Andy Keane, general manager, Tesla business, NVIDIA. „Potențialul valorificat de Universitatea din Taiwan are un puternic efect de accelerare a cercetării pentru una dintre cele mai mari și mai complexe provocări ale omenirii."
Unitățile de procesare vizuală NVIDIA Tesla sunt bazate pe CUDA, arhitectura de calcul NVIDIA care permite programarea pe GPU prin intermediul limbajelor de programare standard și API, ceea ce deschide calea procesării intens paralele pentru o serie largă de aplicații, dincolo de partea grafică. CSQE a dezvoltat coduri optimizate CUDA extrem de eficiente pentru a soluționa probleme de QCD (teoria cromodinamicii cuantice), sisteme cuantice spin și astrofizică.
De asemenea, grupul "QCD lattice" din cadurl Uiversității din Taiwan este acum primul grup de cercetare din lume care utilizează un cluster GPU pentru a realiza simulări ale laticei QCD cu simetrie chirală exactă.