.

Grid computing, de mult folosit de fizicieni și astronomi pentru a prelucra rapid și eficient masele de date, este pe punctul de a face saltul în lumea biomedicinei. Sprijiniți de UE-finanțare, cercetatorii au legat în rețea de sute de computere pentru a ajuta la găsirea de tratamente pentru boli neurologice, cum ar fi Alzheimer. Aceștia numesc sistemul lor "Google pentru vizualizarea creierului."

Prin intermediul proiectului Neugrid, computing-ul pan-european de infrastructură a deschis noi canale de cercetare în tulburări neurologice degenerative și alte boli, și deține, de asemenea, promisiunea de diagnosticare mai rapidă și mai precisă a pacienților individuali.

Infrastructura, înființată cu sprijinul a 2,8 milioane EUR prin finanțare de la Comisia Europeană, a fost dezvoltată timp de trei ani de către cercetători din șapte țări. Scopul lor, în primul rând, a fost de a oferi neurologilor capacitatea de a analiza rapid și eficient "Imagistica prin rezonanță magnetică" (IRM), ce scaneaza creierul pacienților care suferă de boala Alzheimer. Munca lor a contribuit, de asemenea, la permiterea utilizării de grid computing pentru cercetare in alte tulburări neurologice, și multe alte domenii ale medicinei.

"Neugrid a fost lansat pentru a aborda o nevoie foarte reală. Departamentele de neurologie, din majoritatea spitalelor, nu au acces rapid și ușor la resurse sofisticate de analiză RMN. Acestea ar trebui să trimită cercetători la alte laboratoare de fiecare dată când au nevoie să acceseze o scanare. Deci ne-am gândit, de ce nu sunt aduse resursele la cercetatori, mai degrabă, decât cercetatorii la resurse? ", explică Giovanni Frisoni, un neurolog și director adjunct științific al IRCCS Fatebenefratelli, Centrul Național Italian de Alzheimer și de boli mintale, în Brescia .