Ioana Velescu, în vârstă de 18 ani, este una din cei șase câștigători ai competiției globale de fotografie, organizată de UNICEF în colaborare cu Organizația Mondială pentru Fotografie. Ioana Velescu ajunge în această săptămână în Etiopia pentru a participa la seminarul de fotografie susținut de reputatul fotograf și filantrop Reza.
Cei șase tineri – care provin din Brazilia, Israel, Maroc, Noua Zeelandă, România și Statele Unite ale Americii – se vor întâlni cu 24 de tineri din Etiopia pentru seminarul care va avea loc în Awassa și se va desfășura în perioada 31 octombrie – 4 noiembrie 2010.
Seminarul de fotografie ‘EYE SEE’, care ca temă principală drepturile copiilor, este un proiect susținut de Sony Corporation și UNICEF, cu scopul de a oferi copiilor din întreaga lume oportunitatea de a se exprima și de a-și împărtăși experiența prin intermediul fotografiei digitale.
Cei șase câștigători care au primit invitația din partea Sony Corporation de a se alătura acestui eveniment sunt: Rachita Castelino (în vârstă de 16 ani) din Noua Zeelandă, Ioana Velescu (în vârstă de 18 ani) din România, Chyi-Dean Shu (în vârstă de 17 ani) din Statele Unite ale Americii, Imane Tirich (în vârstă de 19 ani) din Maroc, Mariya Maximenko (în vârstă de 16 ani) din Israel și Bertaglia Correia (în vârstă de 16 ani) din Brazilia
Participanții din Etiopia provin din zece centre destinate tinerilor, din Addis Ababa, Amhara, Oromia, SNNPR și Tigray, susținute de UNICEF, prin intermediul programelor de pregătire, care au drept scop îmbunătățirea participării tinerilor în sfera socială și o mai bună reprezentare a acestora.
Anul trecut, pentru a marca cea de-a douăzecea aniversare a Convenției Națiunilor Unite pentru Drepturile Copiilor, din data de 20 noiembrie 2009, cei șase câștigători s-au numărat printre miile de tineri fotografi din întreaga lume, care au înscris fotografii din portofoliile personale și pledoarii proprii cu privire la drepurile copiilor, împărțite pe următoarele categorii: dreptul la viață, dreptul la educație, dreptul la protecție împotriva abuzurilor și a exploatării și dreptul de a fi ascultat. Ambasadorii UNICEF, precum David Beckham și Ewan McGregor au realizat propriile pledoarii în imagini pentru a susține drepturile copiilor, alături fotografi recunoscuți la nivel mondial, precum Reza, care va conduce seminarul de fotografie din Etiopia.
Reza, fotograful care a prezidat comitetul de jurizare, afirmă: "Fotografia joacă un rol din ce în ce mai important în modalitatea prin care oamenii interacționează. Acest nou instrument se va transforma, fără îndoială, într-un limbaj universal de comunicare pentru generațiile următoare. Acțiunea UNICEF de a sprijini tinerii, oferindu-le posibilitatea de a se exprima prin intermediul fotografiei, depășind astfel bariera limbajului, reprezintă un pas spre un viitor mai bun."
Astrid Merget, Creative Director, în cadrul Organizației Mondiale de Fotografie afirmă: "Este un privilegiu pentru WPO și membrii Academiei de a lucra alături de UNICEF și EYE SEE pentru a-i sprijini pe acești tineri în procesul de dezvoltare a abilității de a comunica problemele generației pe care o reprezintă, prin intermediul fotografiei."
Ted Chaiban, reprezentantul UNICEF pentru Etiopia declară: "Organizația UNICEF este încântată să găzduiască acest eveniment, cu participarea celor șase tineri fotografi talentați, alături de cei 24 de copii din Etiopia. Sperăm ca prin intermediul acestui eveniment participanții să înțeleagă provocările cu care copii din Etiopia se confruntă, transformând fotografia în ambasador pentru drepturile copiilor."
Convenția pentru Drepturile Copilului a fost adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pe data de 20 noiembrie 1989 în vederea stabilirii unui set de drepturi fundamentale ale copiilor și tinerilor¸ împotriva violenței, a discriminărilor și a vătămărilor. La ora actuală, Convenția pentru Drepturile Copilului a fost adoptată în aproape toate țările, fiind una dintre cele mai răspândite convenții la nivel global,
FINAL
Tinerii fotografi câștigători:
Rachita Castelino (în vârstă de 16 ani) din Noua Zeelandă a fost selectată datorită fotografiei "Vânzând pentru a supraviețui" care surprinde un copil de pe străzile din Mumbai care încearcă să vândă mărunțișuri trecătorilor nepăsători. În momentul desemnării câștigătorilor, Rachita, studentă în cadrul Colegiului Baradene Sacred Heart din Auckland, a afirmat: "Sunt extrem de încăntată de călatoria în Franța și Etiopia, care îmi va oferi oportunitatea de a-mi dezvolta tehnicile fotografice".
Ioana Velescu, din Romania (în vârstă de 18 ani), a câștigat cu fotografia "În spatele pericolului" (foto), ce evidențiază dreptul fiecărui copil de a fi protejat împotriva pericolului și vătămărilor, a abuzului și a exploatării. În momentul înscrierii fotografiei în competiție, Ioana a adăugat: "Acasă reprezintă orice loc în care te simți iubit și protejat. Copiii ar trebui să se simtă iubiți și protejați în propriile case".
Chyi-Dean Shu, în vârstă de 17 ani, din Statele Unite ale Americii, a subliniat prin intermediul fotografiei sale dreptul copiilor de a beneficia de servicii medicale corespunzătoare, imaginea fiind realizată într-un centru medical destinat copiilor defavorizați din Mexic, în care lucra în calitate de voluntar. Elev în cadrul liceului Beckham din California, câștigătorul a afirmat: "Zona în care locuiesc este relativ sigură și caracterizată de bunăstare; din acest motiv, orice serviciu pentru comunitate reprezintă o oportunitate de a-i ajuta pe cei care au nevoie și de a explora mai multe lumi."
Imane Tirich, de 19 ani, din Maroc, a înscris fotografia din portofoliul personal pentru secțiunea care promovează dreptul copiilor la educație. Pe marginea fotografiei sale, tânăra a adăugat: "În ciuda inegalității între băieți și fete, învățătorul îi acordă atenție fetiței. Fotografia a devenit modalitatea prin care îmi împărtășesc opiniile despre lume cu cei din jurul meu."
Punând în evidență dreptul fiecărui copil de a fi ascultat, Mariya Maximenko, de 16 ani, din Israel, a câștigat cu fotografia intitulată "Mama nu este acasă". Imaginea înfățisează un copil singur care priveste printre storurile de la fereastră, descris de Mariya ca un copil singur ce îi duce dorul mamei, plecată la serviciu.
Giuliane Bertaglia Correia, în vârstă de 16 ani, din Brazilia, a înscris o fotografie care subliniază dreptul oricărui copil de a supraviețui și ilustrează un copil care admiră o imagine panoramică. Giuliane este elevă la liceul Anglo din Sao Paolo și intenționează să studieze Dreptul. Câștigătoarea promovează dreptul fiecărui copil de a supraviețui: "Am citit despre pledoariile fotografice și am realizat că promovează aceleași idei la care ader. Fotografia este una din cele mai bune metode de a dezvălui imagini, acțiuni și reacții alături de sentimentele oamenilor din jurul nostru".