.

Oracle Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) a anunțat pe 9 iulie, la București, lansarea noului program „Innovate" în cadrul unei ceremonii la care a luat parte și Președintele României, dl. Traian Băsescu, alături de Sorin Mîndruțescu, Country Leader, Oracle România, Sergio Giacoletto, Executive Vice President, Oracle Europa, Orientul Mijlociu și Africa, Alfonso Di Ianni, Senior Vice President, Oracle Europa de Est și Regiunea CSI.

Oracle a ales România drept prima țară care să beneficieze de acest nou program. Dezvoltat de Oracle, programul Oracle Innovate se va desfășura în colaborare cu universități de renume, companii și alți parteneri din întreaga regiune a Europei Centrale și de Est. Programul le va oferi gratuit tinerilor absolvenți de studii universitare și post-universitare în domeniul IT consultanță pentru dezvoltarea unei afaceri și acces la tehnologie, precum și posibilitatea de a-și prezenta planul de afaceri specialiștilor Innovate Greenhouse, pentru dezvoltarea ulterioară și finanțare.


Video, Bucuresti, 9 iulie 2008

 


Programul a fost lansat parțial ca răspuns la nevoia țărilor din Europa Centrală și de Est de a inova pentru stimularea creșterii și prosperității, în contextul unei concurențe tot mai puternice la nivel mondial. Un nou studiu comandat de Oracle și realizat de Economist Intelligence Unit a constatat că în mod deosebit România are posibilitatea de a-și dezvolta abordarea privind inovația, clasându-se pe locul 12 între țările studiate din Europa Centrală și de Est.


 

Video-interviu cu
Sergio GIACOLETTO, Executive Vice President, Oracle EMEA
Alfonso DI IANNI, Senior Vice President, Oracle Eastern Europe & CIS
Sorin Mîndrutescu, Country Leader, Oracle România

 

Comitetul Innovate Greenhouse va evalua planurile de afaceri ale studenților din instituțiile cu profil tehnologic și ale antreprenorilor din domeniul IT, le va selecta pe cele mai promițătoare pentru dezvoltare ulterioară și finanțare, și va urmări dezvoltarea proiectelor selectate. Antreprenorii selectați pot beneficia de următoarele resurse pentru a-și dezvolta afacerea:
- Finanțare preliminară de la o instituție financiară locală
- Specialiști în afaceri, tehnologie și marketing din partea partenerilor programului Innovate
- Instruire gratuită privind produsele tehnologice Oracle
- Acces la resurse de marketing
- Suport tehnic gratuit
- Statut de membru al Oracle PartnerNetwork timp de un an, gratuit
- Programul Oracle Innovate va fi lansat și în alte țări din Europa Centrală și de Est după începerea noului an universitar, în septembrie 2008. Două dintre țările în care se va lansa programul sunt Cehia și Turcia.


Oracle @ Videoreportajele COMUNIC@ȚII Mobile:


ÎNCURAJAREA INOVAȚIEI: ZECE RECOMANDĂRI DE LA ORACLE

Activitatea Oracle în Europa Centrală și de Est, alături de concluziile prezentate în raportul Economist Intelligence Unit: A Time for New Ideas: Innovation in Central-Eastern Europe, a determinat Oracle să elaboreze o listă de recomandări pentru încurajarea și accelerarea inovației, după cum urmează:

1. Dați-le o pauză (fiscală). Introducerea unor scutiri de taxe pentru companiile inovatoare tinere (Young Innovating Companies - YICs)
Noile companii se confruntă deseori cu probleme financiare dificil de rezolvat în faza de debut a activității lor. Ele trebuie să dezvolte și să comercializeze produsele, precum și să angajeze personal speciallizat înainte de a începe să realizeze venituri și profit. Introducerea scutirilor de taxe privind contribuțiile sociale și opțiunile pentru capitalul angajaților, de exemplu, ar înlesni mult procesul de demarare a activității și ar ajuta aceste companii inovatoare să devină profitabile mult mai repede și mai ușor. În unele țări, taxa corporativă (taxa pe profituri) este de asemenea prohibitivă pentru cei care ar dori altfel să își poată deschide propria afacere. Impozite pe profit mai mici în cazul micilor întreprinderi ar încuraja mai mult crearea de companii noi, inovatoare.

2. Mai rapid pe piață.  Reducerea birocrației asociate cu înființarea unei noi companii
‘Dacă este ușor să începi o afacere, vei avea mai multe afaceri care se vor întregistra, mai multe companii,’ a scris Banca Mondială în raportul său „Dezvoltarea afacerilor" pentru 2007. Totuși, Banca Mondială a descoperit că în 2007 era mai ușor să deschizi o afacere în Rwanda decât în Ungaria, Slovacia, Cehia, Ucraina, Slovenia sau Polonia. În timp ce în Estonia o companie poate fi creată în 7 zile și în România în 14 zile, în Croația este nevoie de 40 de zile, iar în Slovenia de 60 de zile. Reforma aduce însă schimbări pozitive: din momentul în care procesul de înființare și înregistrare a unei companii s-a simplificat în Lituania, numărul companiilor înregistrate a crescut cu 25%.

3. Creația ta, proprietatea ta.  Protejarea inovației și a proprietății intelectuale prin lege 
În studiul său „A Time for New Ideas: Innovation in Central-Eastern Europe", EIU raportează că multe companii nou-înființate din Europa Centrală și de Est au dificultăți în a pătrunde pe piețele externe din pricina unei percepții învechite conform căreia companiile și produsele din regiune nu sunt de încredere și au o calitate inferioară. Autoritățile pot îmbunătăți imaginea și perspectivele companiilor locale prin elaborarea de legi care să impună standardele înalte de calitate și siguranță, și care să protejeze proprietatea intelectuală a celor care dezvoltă produse și servicii inovatoare împotriva celor care caută să producă imitații inferioare. Peste jumătate (51%) din cei 370 de respondenți din cadrul sondajului EIU au spus că o mai bună protecție a proprietății intelectuale poate conduce la niveluri mai ridicate de inovație în țările lor.

4. Mai mulți bani, mai multe rezultate.  Creșterea investițiilor în certare și dezvoltare pe plan autohton
Strategia de la Lisabona, manifestul UE pentru menținerea competitivității și creșterii economice a regiunii, recomandă ca 3% din PIB să fie investit în cercetare și dezvoltare, din care 1% din fonduri guvernamentale, iar 2% din fonduri private. Totuși, în raportul său Știință, Tehnologie și Inovație în Europa, 2007, Departamentul  de Statistică a Uniunii Europene, Eurostat, a constat că Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Spania au fost responsabile pentru aproape 80% din totalul fondurilor alocate de cele 25 state membre UE pentru cercetare și dezvoltare în 2005. În rândul statelor din Europa Centrală și de Est, guvernul rus investește cel mai mult cu 0,63% din PIB, iar Polonia cel mai puțin, cu doar 0,09% din PIB.

5. Colaborare. Încurajarea unor relații de muncă mai strânse între companii și universități
În prezent, o mare parte din expertiza științifică și tehnologică din Europa Centrală și de Est este implicată în proiectele de cercetare postuniversitare din cadrul universităților de top. Încurajarea unor legături mai strânse între mediul academic și industrie, precum și permiterea universităților să își comercializeze rezultatele proiectelor de cercetare va conduce la creșterea în mod semnificativ a numărului și calității ideilor și produselor inovatoare care vor face parte din economia locală. În plus, prin încurajarea companiilor să acorde sponsorizări stundenților și să ofere cunoștiințe profesionale, nivelurile de ocupare a forței de muncă și calificare în regiune vor crește semnificativ. Valorificată în acest fel, expertiza companiilor multinaționale poate fi mai ușor transferată către forța de muncă de la nivel local.

6. Învățați pentru mâine.  Investiții în educarea abilităților pentru secolul XXI
În rezumatul politicii sale din 2007 Indicele Capitalului Uman European: Provocarea Europei Centrale, Consiliul de la Lisabona a identificat o reducere serioasă a capitalului uman în aproape toate țările est-europene, care amenință să compromită o mare parte din dezvoltarea recentă a regiunii. În timp ce pe alte piețe emergente se observă existența unor populații în creștere și a unui număr mare de absolvenți calificați, Europa de Est prezintă rate ale natalității în scădere și emigrarea muncitorilor calificați în țările mai bogate. Educația în regiune este recunoscută din punct de vedere istoric ca fiind foarte solidă, dar nu reușește să investească în aptitudinile profesionale esențiale ale secolului XXI, iar acest lucru ar putea avea un impact serios asupra inovației și competitivității. Investițiile în educație ar putea ajuta la restabilirea și menținerea unor niveluri ridicate de expertiză științifică și tehnologică în rândul studenților, absolvenților de învățământ universitar și postuniversitar. De asemenea, investițiile în educație privind afacerile, managementul și limbile străine vor permite companiilor inovatoare să găsească manageri talentați și să dezvolte afaceri și în cadrul alte piețe geografice.

7.  Plasarea tehnologiei în centrul dezvoltării economice
Tehnologia a fost stimulentul și catalizatorul multor progrese ale economiei globale în ultimii 20 de ani. Țări cum ar fi SUA, țările nordice și India, care au pus tehnologia în centrul strategiei lor pentru progres, au înregistrat un succes excepțional. În prezent, tehnologia face parte din fiecare aspect al vieții noastre – administrație, educație și cercetare, finanțe, sănătate, călătorii, comunicații, producție, social, timp liber și agrement. Tehnologia poate transforma o societate și este esențială în dezvoltarea unei economii bazată pe cunoaștere care să fie competitivă și înfloritoare. 

8. Locuri de muncă potrivite stilului tău de viață.  Crearea unei piețe de muncă mai flexibile
Guvernele pot ajuta la creșterea dimensiunilor și a calității forței de muncă și la păstrarea inflației sub control prin crearea unei piețe de muncă mai flexibile. Printre măsuri se numără reducerea greutății financiare și administrative a angajării și concedierii lucrătorilor; încurajarea unor modele și programe de lucru mai flexibile (de ex. ore flexibile, muncă prin telefon, concediu de maternitate/paternitate, mobilitatea lucrătorilor); și promovarea unor metode alternative de recompensare și remunerație (de ex. opțiuni de capital și alte beneficii). Este demonstrat că astfel de abordări în alte țări au contribuit la creșterea economică prin abordarea unor calitati mai rar utilizate dar puțin valorificate (cum ar fi părinți cu copii mici și persoane care locuiesc în regiuni îndepărtate din punct de vedere geografic) precum și sprijinirea pentru o recuperare rapidă în urma unei scăderi a activității economice.

9. Acasă, te așteaptă un loc de muncă grozav.  Încurajarea lucrătorilor calificați emigranți să se întoarcă acasă
Datorită numărului redus de absolvenți și lucrători calificați identificat de Consiliul de la Lisabona, guvernele îi pot încuraja pe lucrătorii calificați care au părăsit țara în căutarea unor salarii mai mari să se întoarcă acasă și să contribuie la creșterea categoriei de calificări la nivel local prin mai multe abordări, cum ar fi stimulente financiare/de impozitare speciale.

10.  Nu lăsați lucrurile la voia întâmplării:  inovația nu are loc întâmplător. Puneți bazele unui program de inovație structurat
La Oracle, Inovația reprezintă un factor de creștere important și am creat o cultură privind inovația și antreprenoriatul ca aspecte normale ale activității noastre. Desfășurăm programe oficiale care ajută la stimularea și recompensarea inovației la angajații și partenerii noștri.
• 33 de țări din EMEA au depus peste 1.000 de inițiative inovatoare (în ultimii 7 ani)
• 408 de parteneri au participat trimițând 445 de Inovații pentru programul nostru de Premiu pentru Inovație EMEA OPN (în ultimii 4 ani)
Oracle participă de asemenea ca și co-sponsor la evenimente pe tema Inovației cu clienți corporativi, instituții ale UE și școli de business de top. 

Inovația nu are loc întâmplător.  Nu se va întâmpla pur și simplu.  Trebuie să fie stimulată. Fiecare organizație care gândește pentru viitor trebuie să aibă o abordare programatică, structurată pentru identificarea, dezvoltarea și sprijinirea Inovației, astfel încât aceste idei bune să devină reale, soluții cu valoare adăugată pentru succesul în viitor.