.

Laboratorul anti-malware de la Panda Security a mentionat in primul raport trimestrial pe 2011 ca in prima parte a anului am fost martorii unor activitati deosebit de intense a virusilor si ca au existat trei incidente grave: cel mai mare atac individual impotriva telefoanelor mobile Android, utilizarea intensiva a Facebook-ului pentru a distribui malware si un atac al grupului "Anonymous" impotriva companiei de securitate HBGary Federal.

La inceputul lunii martie am asistat la cel mai mare atac care a avut loc vreodata pe sistemul de operare Android. Aceste atacuri au fost lansate de catre aplicatii malitioase pe Android Market, magazinul oficial al acestui sistem de operare. In doar patru zile, au fost inregistrate peste 50.000 de descarcari ale acestor aplicații care instalau un troian. In acest caz, troianul a fost extrem de sofisticat : nu numai ca fura informatii personale de pe telefoanele mobile, dar de asemenea, descarca si instala alte aplicatii fara stirea utilizatorului. Google a reusit sa elimine din magazin toate aplicatiile malitioase si cateva zile mai tarziu le-a scos si din telefoanele utilizatorilor.

In ceea ce priveste reteaua sociala Facebook, George S. Bronk, un tanar de 23 de ani din California, a pledat vinovat pentru spargere de conturi de e-mail si santaj, iar acum risca pana la sase ani de inchisoare. Pornind de la informatiile disponibile pe Facebook, el a reusit sa obtina acces la conturile de e-mail ale victimelor. Spargand contul, el cauta informatii cu caracter personal pe care le-ar fi putut folosi apoi la santajarea victimei. Se pare ca oricine ar fi putut deveni o victima a acestor tipuri de atacuri, deoarece chiar si Mark Zuckerberg - creatorul Facebook-ului - a avut sparta pagina de Facebook dedicata fanilor sai, afisand un mesaj care incepea cu "Sa inceapa spargerea" (eng: "Let the hacking begin").

Intre timp, grupul de activisti cibernetici Anonymous, responsabil pentru lansarea unui atac in 2010 impotriva SGAE (Agentia Spaniola pentru Protectia Drepturilor de Autor) printre alte obiective, este in continuare cap de afis. Cel mai recent incident a fost declansat cand CEO-ul firmei de securitate americane, HBGary Federal, Aaron Barr, a pretins ca are detalii cu privire la conducatorii grupului Anonymous. Grupul a decis atunci sa sparga pagina web a companiei si contul de Twitter, furand mii de e-mail-uri care au fost apoi distribuite pe Pirate Bay, unul din cele mai populare site-uri de torrente.

Ca si cand nu ar fi fost suficient, continutul unora dintre aceste mailuri a fost extrem de jenant pentru companie, scotand la lumina anumite practici imorale (cum ar fi propunerea de a dezvolta program software spion), fortandu-l pe Aaron Barr sa-si dea demisia din functia de CEO.

Si malware-ul continua sa creasca…

Pana acum, in 2011, a existat o crestere rapida a numarului de amenintari aflate in circulatie : o medie de 73.000 de mostre pe zi de malware, majoritatea fiind troieni. Asta inseamna ca hackerii au creat cu 26% mai multe amenintari in primele luni ale lui 2011 decat in perioada corespondenta a anului trecut.

Din nou, in acest trimestru troienii au numarat cele mai multe amenintari noi, 70% din tot malware-ul nou creat. Exista si o explicatie logica, deoarece aceste amenintari sunt preferate de organizatiile criminale pentru furtul de informatii bancare, conducand la fraude financiare si golirea conturilor victimelor.

In topul tarilor cu cele mai mari infectii, China, Thailanda si Taiwan continua sa ocupe primele 3 pozitii cu rate de infectie de 70%. Ultimele 3 locuri din top 20 este ocupat de Irlanda, Peru si Ecuador.

Ca de obicei, Panda Security sfatuieste toti utilizatorii sa asigure calculatoarele cu protectie adecvata. Pe acest principiu, Panda ofera o serie de unelte gratuite incluzand Panda Cloud Antivirus si Panda ActiveScan.

Raportul trimestrial poate fi descarcat de pe: http://press.pandasecurity.com/press-room/reports/