.

Secretarul de stat Ionuț–Valeriu Andrei, din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, a participat pe 21 ianuarie, la Varșovia, la Central and Eastern Europe Innovation Roundtable. Evenimentul condus de Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei, l-a avut ca participant extraordinar pe Sundar Pichai, CEO al companiei Google. Întâlnirea a adus laolaltă, la invitația doamnei Jadwiga Emilewicz, ministrul polon al antreprenoriatului şi tehnologiei, reprezentanți ai guvernelor, la nivel de miniștri și secretari de stat din domeniul TIC din Lituania, Croația, Ungaria, Bulgaria și România, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri din Polonia, Rep. Cehă, România, Ungaria și Slovacia.
 
Agenda discuțiilor s-a concentrat pe perspectivele de dezvoltare previzionate de comunitatea internațională din domeniul tehnologic pentru regiunea Central-Est Europeană. În acest sens, Sundar Pichai, CEO Google, a subliniat potențialul deosebit de dezvoltare a economiei digitale în regiune, datorită sistemelor de educație performante și deschiderii față de noile tehnologii. Totodată, prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki și-a afirmat optimismul cu privire la găsirea celor mai bune soluții pentru a îmbina dezvoltarea tehnologică din ultimii ani, cu capacitățile resursei umane din regiune și nivelul economic în dezvoltare.
 
La rândul său, secretarul de stat din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății informaționale din România, a evidențiat importanța deosebită a cooperării dintre statele din regiune, subliniind totodată prioritățile României din acest sector.
 
„Este esențial ca statele din Europa Centrală și de Est să aibă o abordare sinergică, concertată, pentru dezvoltarea sustenabilă a industriei IT și a economiei digitale din regiune, care să ducă la articularea unui veritabil HUB competitiv în economia globală. Dezvoltarea sectorului IT se numără printre prioritățile Guvernului României, focusul find întreptat către implementarea tehnologiilor 5G, a serviciilor de Cloud, precum și către dezvoltarea IoT (Internet of Things) și AI (Artificial Intelligence)”, a susținut secretarul de stat Andrei.
 
În contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului UE, domnul secretar de stat Ionuț-Valeriu Andrei a lansat celor prezenți invitația de a participa la evenimentul Digital Assembly 2019, care se va desfășura în perioada 13–14 Iunie 2019, la București. Totodată, secretarul de stat a purtat un dialog tete-a-tete cu prim-ministrul polon, Mateusz Morawiecki, în care a subliniat importanța deosebită a acestui eveniment, în vederea întăririi capacităților de cooperare în domeniul IT. În aceeași măsură, Ionuț–Valeriu Andrei a discutat cu domnul Sundar Pichai despre oportunitatea participării acestuia la Digital Assembly 2019.
 
Digital Assembly 2019 se va desfășura în perioada 13-14 iunie 2019, la București. Evenimentul organizat în parteneriat de Comisia Europeană și de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale va reuni reprezentanți la nivel înalt și stakeholderi din Statele Membre ale Uniunii Europene pentru a discuta despre politicile digitale europene și implicațiile celor mai recente dezvoltări tehnologice. În același context al Digital Assembly 2019, în data de 12 iunie 2019, va avea loc Conferința Interministerială.