.

RCS & RDS crește capacitatea rețelei sale de comunicații pe baza celui mai performant router de mare capacitate din lume, în cadrul unui proiect inovator, printre primele de acest gen în Europa.

 

RCS & RDS a instalat recent primul echipament CRS-3 (Carrier Routing System), cel mai performant și mai avansat router din portofoliul Cisco. Operatorul telecom a făcut această investiție pentru a accelera extinderea și dezvoltarea rețelei sale IP și pentru a asigura astfel creșterea calității și stabilității serviciilor Digi (internet, TV, voce fixă și mobilă, date mobile) destinate atât clienților rezidențiali cât și clienților de business. Proiectul în cadrul căruia s-a instalat echipamentul Cisco de nouă generație, este printre primele de acest tip din Europa și este o inițiativă unică în România și în industria telecom.

CRS-3, cea mai nouă tehnologie Cisco și cel mai performant echipament din lume din gama sa, este un router de mare capacitate care facilitează administrarea rețelei de comunicații a RCS & RDS și triplează capacitățile de transfer pe infrastructura companiei. Platforma Cisco CRS-3 simplifică structura rețelei operatorului de telecomunicații și crește fiabilitatea acesteia. Prin implementarea acestui proiect, gradul de încărcare a rețelei RCS & RDS este redus cu până la 50%, ceea ce permite companiei să livreze servicii pe infrastructura existentă unui număr mult mai mare de clienți și simultan să ofere tuturor clienților o calitate sporită a serviciilor. Noua platformă folosită pentru dezvoltarea rețelei RCS & RDS, face posibilă menținerea și extinderea serviciilor de acces la Internet cu viteze de până la 100 Mbps, în contextul creșterii cerințelor de lărgime de bandă ale aplicațiilor online și facilitează de asemenea livrarea serviciilor de voce fixă și mobilă, televiziune digitală și IPTV și de internet mobil.

„Am consolidat topologia rețelei, reducând numărul router-elor din backbone și simplificând managementul acesteia. Instalarea de noi capacități de transport a devenit acum mult mai facilă datorită arhitecturii novatoare și datorită simplificării rețelei, asigurându-ne, în același timp, un nivel sporit de redundanță. Am migrat astfel de la o capacitate de 40Gbps per slot la o capacitate de 140Gbps per slot și noul router este pregătit în perioada următoare pentru instalarea viitoarelor circuite ethernet 40GE sau 100GE. Noul șasiu va suporta un număr maxim de 224 de interfețe 10GE și migrarea la o configurație multi-șasiu cu o capacitate maximă de 322Tbps (1Tbps = 1.000 Gbps). În plus față de beneficiile de capacitate vom profita de inteligența sporită în rețea, dezvoltând: tehnologiile IP/MPLS din core, arhitecturi de tip IP NGN (Next Generation Network), carrier-grade IPv6, servicii de tip Cloud.", precizează Silviu Georgescu, Chief Technical Officer al RCS & RDS.

Cisco CRS-3 este de 3 ori mai performant față de modelul anterior, ajungând la o capacitate maximă de 322 terabiți pe secundă (Tbps). Noul router permite spre exemplu ca întreaga colecție de cărți a Bibliotecii Congresului din Washington să fie descărcată în aproape o secundă, sau ca toate filmele create vreodată să fie descărcate în mai puțin de 4 minute.

„Am ales soluția Cisco pentru că ne permite să aducem clienților noștri servicii de generație nouă. Este primul proiect de o asemenea anvergură în regiune și ne bucurăm că l-am realizat în parteneriat cu Cisco, care ne-a asigurat echipamentele CRS-3 și nu în ultimul rând cu Datanet Systems, care ne-a facilitat testarea tehnologiei Cisco și a asigurat livrarea echipamentelor. Integrarea noului router în rețea a fost realizată integral de către echipa tehnică a RCS & RDS, ceea ce constituie o premieră și o experiență unică pentru o companie beneficiar a soluțiilor Cisco. O astfel de realizare presupune performanță tehnică ridicată și nivel maxim de profesionalism al echipei implicate în proiect.", precizează Silviu Georgescu.

„Internetul de generație următoare este deja o realitate, iar Cisco CRS-3 este routerul care poate satisface complet nevoile internetului viitorului. RCS & RDS oferă servicii complete (televiziune prin cablu și satelit, internet de mare viteză, telefonie fixă și telefonie mobilă), iar capacitatea și rapiditatea în furnizarea acestor servicii sunt elemente vitale pentru satisfacerea clienților. Prin performanțe, scalabilitate și interoperabilitate, Cisco CRS-3 este motorul dezvoltării celor mai avansate rețele de bandă largă din lume", precizează Cristian Popescu, General Manager Cisco România.