.

Un studiurealizat de International Data Corporation (IDC) pentru Business Software Alliance (BSA) estimează că, dacă pirateria software actuală din România ar fi redusă cu 10 puncte procentuale în următorii 4 ani, aceasta ar însemna crearea a 3.711 locuri de muncă, ar adăuga 573 milioane USD la PIB și ar genera venituri suplimentare de 498 milioane USD pentru industria IT locală și 87 milioane USD încasări adiționaledin taxe pentru guvern. Aceste concluzii fac parte din rezultatele primului studiuldedicat pieței din România, care urmărește impactul pe care industria software, în special, și tehnologia informației, în general, îl auîn economie și în societate. Studiul include și două exemple pozitive din regiunea Europei Centrale și de Est,unde au avut loc acțiuni care au încurajat diversificarea măsurilor antipiraterie, cu efecte pozitive.

Studiul este plasat în contextul în care rata pirateriei software din România este aliniată mediei ratelor pirateriei din țările regiunii Europei Centrale și de Est. Rezultatele Studiului BSA-IDC privind Pirateria în 2009, dat publicității în mai anul acesta,indicauo rată a pirateriei software de 65% pentru România în 2009, în timp ce media pentru regiunea CEE era de 64%. Rata pirateriei software în România este în scădere constantă din 2003, când era 73%. Anul trecut, pirateria a cauzat economiei Românieipierderi directe de 183 milioane USD, în scădere cu 39% față de anul anterior.

Studiul de astăzi mai arată că industria tehnologiei informației aduce deja o creștere economică semnificativă în cazul României, meritând subliniate următoarele aspecte:

Impactul pozitiv asupra forței de muncă: IDC estimează că România avea angajate mai mult de 46.000 de persoane în poziții legate de IT în 2009 și mai mult de 48.000 în 2010 si se așteaptă ca acest numar să crească la mai mult de 67.000 în 2014. Numărul angajaților români din sectorul IT va avea o rată de creștere compusă anuală de 7,7% în perioada 2009-2014.

Efectul de generare de taxe: guvernul român a strâns mai mult de 361 de milioane USD din impozite și taxe din activitățile care au legătură cu IT-ul și se așteaptă să colecteze mai mult de 746 milioane USD în 2014, reprezentând o rată de creștere compusă anuală de 15,6% pentru perioada 2009-2014

Rol activ în înființarea companiilor: în România existau mai mult de 1.600 de companii IT în 2009 și se așteaptă că acest număr să crească până la peste 1.800 până în 2014

Contribuție pozitivă la PIB: Încasările generate de activitățile IT reprezentau apoximativ 1,1% din PIB-ul țării în 2009, iar această cifră se așteaptă să ajungă la 1,3% în 2014.

Pe de altă parte, studiul înregistrează și efectele negative pe care criza economică le are inclusiv asupra domeniului tehnologiei informației. Astfel, se arată că piața IT din România s-a redus cu 18,8% în 2009, față de anul anterior, la valoarea de 1,81 miliarde USD. Componenta hardware a reprezentat 56,9% din piața totală, software-ul 14,9%, iar serviciile IT 28,2%. Se așteaptă ca evoluția ascendentă să fie reluată în 2010, iar IDC anticipează că, în România, cheltuielile IT se vor extinde la o rată compusă de creștere anuală (CAGR) de 11,1% în următorii cinci ani, până la un total de 4,06 miliarde USD în 2014.

Față de aceste estimări cu caracter general, făcute de IDC, se adaugă și cele specific legate de scăderea ratei pirateriei software:

În cazul în care România reușește să-și accelereze ritmul de scădere a pirateriei software la 2,5% pe an (10% în 4 ani), PIB-ul ar crește suplimentar cu peste 573 milioane USD, încasările industriei IT locale cu peste 498 milioane USD, veniturile din taxe și impozite cu 87 milioane USD și s-ar crea 3.711 locuri de muncă suplimentare;

În situația în care România reușește să-și accelereze și mai mult ritmul de scădere a pirateriei software la 3,75% pe an (15% în 4 ani), PIB-ul ar crește suplimentar cu peste 960 milioane USD, încasările industriei IT locale cu peste 831 milioane USD, veniturile din taxe și impozite cu 145 milioane USD, iar locurile de muncă suplimentare ar fi în număr de 6.220.

"În mod clar, sectorul IT – și, în special, industria de software – reprezintă o puternică sursă de beneficii economice în România. Dar contribuția din acest moment reprezintă doar o parte din potențialele câștiguri economice care ar putea fi obținute în și dincolo de industria software. Trebuie făcute mai multe eforturi pentru protejarea valorii proprietății intelectuale, în ceea ce privește educația, legislația și aplicarea acesteia, dacă România vrea să realizeze beneficiile potențiale pe care le poate aduce industria IT", precizează Magda Popescu, avocat BSA.

Analizând situația din prespectiva Ghidului IDC de reducere a pirateriei software, inclus în acest studiu, România a înregistrat dejarezultate bune în lupta împotriva pirateriei software din perspectiva a trei piloni fundamentali: legislație(legea română a dreptului de autor din 1996 a fost modificată de mai multe ori în decursul ultimei decade, înscopul alinierii la Directivele UE), colaborare între sectorul privat și cel public și îndrumare prin exemplu (convingerea publicului depinde în mod preponderent de guverne, care pot oferi un exemplu pozitiv, administrațiile publice fiind cei mai mari utilizatori de software). Cu toate acestea, eforturile anti-piraterie trebuie diversificate pentru a se putea atinge o scădere semnificativă și de natură a genera efectele pozitive anticipate de studiul IDC.

"Rata pirateriei în România a scăzut constant în ultimii șapte ani, ceea ce reprezintă un pas înainte în protejarea drepturilor de autor și a proprietății intelectuale. Aceasta scădere constantă arată faptul căîncet, încet piața din România devine matură și se aliniază piețelor din Uniunea Europeană atât din punctul de vedere al legislației privind combaterea pirateriei cât și din punctul de vedere al campaniilor de informare a publicului din România. Reducerea ratei pirateriei are efecte imediate și benefice asupra economiilor locale prin crearea de noi locuri de munca și noi companii, o mai bună colectare a taxelor șiîn cele din urmă prin asigurarea creșterii economice în general", precizează Laurențiu Popescu, Country Manager, IDC România.