.

Pentru a asigura statistici fiabile, comparabile și eficiente în anii următori, Comisia a adoptat ieri o propunere pentru Programul statistic european 2013 – 2017. Cu un buget de 299,4 milioane EUR, programul se va derula timp de 5 ani, începând de la 1 ianuarie 2013. Sistemul Statistic European (Eurostat și institutele naționale de statistică) va fi responsabil cu implementarea programului multianual în conformitate cu Codul de bune practici al statisticilor europene, precum și cu respectarea principiilor de independență, integritate și responsabilitate. O mare parte din buget va fi alocată statelor membre pentru a sprijini implementarea programului la nivel național

„Statisticile de calitate sunt esențiale pentru luarea de decizii bazate pe dovezi și implementarea adecvată a politicilor UE. De asemenea, ele joacă un rol important în a-i ajuta pe cetățeni să înțeleagă UE și să se implice în procesul democratic”, a declarat Algirdas Šemeta, comisarul responsabil de Eurostat.

Programul statistic european stabilește trei obiective generale pentru perioada 2013 – 2017, și anume:

  • să furnizeze statistici de înaltă calitate pentru o mai bună elaborare, monitorizare și evaluare a politicilor UE;
  • să implementeze metode mai eficiente de a elabora statistici europene;
  • să consolideze rolul de lider al Sistemului Statistic European în statisticile oficiale din întreaga lume.

Programul detaliază aceste obiective generale în mai multe obiective specifice, cu explicații privind modul în care vor fi implementate. În fiecare an se va întocmi un program anual de lucru, cu acțiuni concrete pentru a atinge aceste obiective. Nevoia de informații trebuie evaluată în contextul resurselor disponibile și al sarcinii impuse întreprinderilor și cetățenilor de a răspunde la chestionarele și anchetele necesare pentru realizarea statisticilor. Prin urmare, Programul statistic european subliniază anumite domenii cărora li se va acorda atenție prioritară. Acestea se înscriu printre prioritățile cu sferă mai amplă ale UE, precum Strategia Europa 2020, consolidarea guvernanței economice, combaterea schimbărilor climatice, creșterea economică și coeziunea socială, Europa cetățenilor și globalizarea.

 

Deși procesul decizional al UE va influența într-o mare măsură activitatea Sistemului Statistic European în următorii ani, orice statistici elaborate în cadrul noului program vor fi puse în mod egal la dispoziția altor factori de decizie, a cercetătorilor, a întreprinderilor și a cetățenilor europeni deopotrivă.