.

Proiectul TRILOGY, finanțat de UE , prin care a fost dezvoltată o soluție pe termen lung la problema congestiei traficului de internet, a primit un premiu în cadrul Săptămânii internetului viitorului (Future Internet Week), un eveniment organizat la Poznan, Polonia. „Internetul viitorului" (Future Internet Award) a fost premiul acordat proiectului, pentru contribuția sa excepțională la dezvoltarea unei arhitecturi și a unor protocoale de internet datorită cărora cetățenii europeni ar putea beneficia de conexiuni la internet mai rapide și mai fiabile.

Proiectul în valoare de 9,2 milioane EUR, care a avut o durată de trei ani și s-a încheiat în martie 2011, a reunit cercetători și companii din Belgia, Finlanda, Germania, Grecia, Spania, Regatul Unit și SUA. Obiectivul a fost acela de a găsi metode mai eficiente de gestionare a traficului, astfel încât să se minimizeze congestia la punctele cu trafic intens și să se amelioreze calitatea conexiunilor de care beneficiază utilizatorii de internet. UE a contribuit cu 5,9 milioane EUR, reprezentând fonduri destinate cercetării în domeniul TIC. Premiul reprezintă o recunoaștere a eforturilor de cercetare europene pentru dezvoltarea internetului viitorului, în contextul unui trafic în continuă creștere și al supraîncărcării rețelelor de bandă largă din cauza aplicațiilor de ultimă generație și a cererilor de video streaming.

TRILOGY a dezvoltat protocolul de control al transmisiei pe căi multiple (Multi-Path Transmission Control Protocol - MPTCP), o versiune avansată a protocolului standard de internet TCP, care permite ca datele să fie transmise simultan de la un nod de rețea la altul prin mai multe căi de rețea; de asemenea, a dezvoltat un algoritm de rutare pe căi multiple, care profită de tehnologia multi-homing (conectarea la mai mulți furnizori de acces la internet) la punctele de final, precum și capacitatea de „identificare a congestiilor" (congestion exposure) pentru protocolul de internet (IP), care permite monitorizarea congestiilor care apar în internet. Datorită acestor inovații, internetul va putea deveni mai stabil, mai flexibil și mai accesibil.

Rezultatele proiectului TRILOGY sunt deja adoptate de industria TIC și integrate în sisteme de operare open source și alte sisteme de operare comercializate pe piață datorită cărora toți utilizatorii se vor putea bucura de conexiuni de internet mai stabile și mai flexibile.

Utilizarea fondurilor din cel de-al șaptelea program-cadru pentru cercetare și dezvoltare (PC7) pentru sprijinirea unor soluții TIC inovatoare de care să beneficieze cetățenii și companiile din UE constituie o prioritate pentru Agenda digitală pentru Europa.