.

Ateliere Fără Frontiere împreună cu Samusocial din România, cu sprijinul Fondului Social European a prezentat pe 18 mai raportul primului an de implementare al proiectului Atelier de inserțiune socio-profesională. Alături de numeroși parteneri și colaboratori din sectorul public și privat, cei doi reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale au expus strategia și utilitatea proiectului pentru comunitate, rezultatele și succesele după primul an de la implementare "Principiul nostru de acțiune este simplu: în loc să-i dam unui om pește, mai bine îl învățăm să pescuiască. Inserțiunea prin economia socială și solidară are la bază ideea că persoanele care sunt adesea văzute doar ca o problemă pot fi o resursă pentru societate. Persoanele excluse și marginalizate, care au motivația de a se reintegra au, astfel, posibilitatea de a-și regăsi demnitatea și de a se reconstrui. Atelierul de insertiune socio-profesională conciliază rațiunile economice și nevoile sociale pentru o societate mai justă și o dezvoltare durabilă", precizează Raluca Gheorlan, Director Executiv Ateliere Fără Frontiere.

Atelierul de inserțiune socio-profesională este un proiect unic în România, ce oferă o șansă reală celor aflați în situații de viață dificile și îi sprijină în reintegrarea lor socială și pe piața muncii. În egală măsură, prin colectarea, recondiționarea și reciclarea materialelor informatice uzate, donate de firme și instituții, proiectul își propune să lupte împotriva risipei și pentru protecția mediului. Proiectul se vrea un exemplu de solidaritate și dezvoltare durabilă.

"Publicul nostru țintă, persoanele adulte fără adăpost, ne-a făcut să înțelegem că, pe lângă nevoile de bază - un pat cald, posibilitatea de igienizare, mâncare și medicamente, acești oameni au nevoie în egală măsură să se simtă folositori, își doresc o șansă de a se salva, de a-și reclădi stima de sine. Toate acestea au fost facilitate de acest proiect pe care Samusocial din România și Ateliere Fără Frontiere îl implementează. Încercăm să le oferim locuri de muncă stabile și să îi implicăm în activități ecologice. Cei mai importanți factori rămân însă motivația și dorința lor de a face un pas înainte. Doar astfel, șansele lor de reușită, de integrare socio-profesională, dar și succesul proiectului, pot fi notabile", precizează Sabina Nicolae, Director Executiv Samusocial din România.