Rata pirateriei software a scazut in Romania cu un punct procentual, situandu-se la 65% in 2009 fata de 66% in 2008. In acelasi timp, valoarea comerciala a software-ului ilegal a ajuns la 183 milioane de dolari in 2009. Acestea sunt o parte din concluziile celui de-al saptelea studiu privind pirateria software realizat de Business Software Alliance, asociatie internationala ce reprezinta industria mondiala de software, impreuna cu IDC. Conform acestui studiu, rata pirateriei software a scazut in 54 de tari, in ciuda crizei economice globale. Rata pirateriei software in Uniunea Europeana ramane la valoarea de 35% pentru al treilea an consecutiv, desi rata pirateriei a crescut pe mai multe piete din vestul Europei, printre care Austria, Germania, Grecia si Italia.
Francisco Mingorance, Senior Director of Government Affairs, BSA: "Industria software se bazeaza pe protectia puternica a proprietatii intelectuale si pe aplicarea legii pentru a combate incalcarea drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator. Insa, avand în vedere stagnarea ratei pirateriei software pe multe piete europene, guvernele trebuie sa ia in considerare mijloace aditionale pentru a obtine progresul in aceasta directie. Includerea verificarii activelor software in controalele referitoare la taxa pe valoarea adaugata (TVA) ar putea conduce la scaderea pirateriei software si la generarea de venituri suplimentare la bugetele nationale. Pe masura ce aplicatiile software de business evolueaza, combinand produsele software traditionale la pachet cu aplicatiile de servicii de tip clouding, verificarile referitoare la TVA pentru software-ul de business ar incuraja gestionarea mai eficienta a activelor software in cadrul companiilor si ar descuraja utilizarea de software fara licenta, contribuind totodata la suplimentarea atat de necesara a bugetelor de stat."
In ultimii cinci ani, rata pirateriei software a scazut 7 procente in Romania, de la 72% la 65%; aceasta tendinta se datoreaza si eforturilor continue atat din partea industriei de business software, reprezentata de BSA, cat si din partea autoritatilor nationale. Numeroase campanii, orientate spre cresterea nivelului de cunoastere si respectare a proprietatii intelectuale, pe de o parte, dar si spre aplicarea legii si asigurarea respectarii drepturilor de autor, pe de alta parte, si-au dovedit eficienta. Romania a inregistrat in 2009 primele condamnari penale pronuntate impotriva unor societati comerciale pentru incalcari ale drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, in mod cumulativ cu condamnarea administratorilor societatilor respective, precum si actiuni si verificari eficace ale autoritatiilor in cazuri de utilizare de software fara licenta in cadrul companiilor ai al institutiilor.
Magda Popescu, avocat al BSA in Romania: "Scaderea ratei pirateriei software in Romania, in conditiile in care, la nivel mondial, aceasta a crescut, dovedeste faptul ca eforturile de combatere a fenomenului au dat rezultate. Actiunile de aplicare a legii, combinate cu cele de informare si constientizare a publicului cu privire la riscurile pirateriei intreprinse de industria software si autoritatile locale au generat reducerea pirateriei software pe piata romaneasca de IT, afectata de criza. Desigur, alte evolutii asociate pe piata software au contribuit la aceste rezultate pozitive. Atat industria de profil, cat si autoritatile trebuie sa prioritizeze in continuare combaterea fenomenului, intrucat exista un mare potential pentru economia romaneasca in ansamblul sau in cazul unei scaderi semnificative a ratei pirateriei software."
Un studiu BSA/IDC din 2008 pe tema impactului economic al reducerii ratei pirateriei arata ca scaderea cu 10% a ratei pirateriei software in patru ani, la nivel global, poate crea 500.000 de locuri de munca, injectand totodata aproximativ 140 miliarde de dolari in economiile locale. Studiul BSA/IDC Global Software Piracy Study 2009 a analizat pirateria software in mai bine de 60 de tari, luand in considerare conditiile pietelor locale si estimand ratele pirateriei software pentru PC-uri in intreaga lume. Studiul acopera pirateria tuturor programelor care ruleaza pe PC-uri, inclusiv desktopuri, laptopuri si ultraportabile (plus noile netbook-uri). Studiul ia in calcul sistemele de operare, software-ul de sistem, cum ar fi pachetele de baze de date si de securitate si aplicatiile software. Software-ul free legal si software-ul open source sunt acoperite de studiu. Nu este inclus software-ul care ruleaza pe servere sau mainframe-uri.
Determinarea ratei globale a pirateriei software PC a necesitat colectarea de date din 182 de surse si evaluarea tendintelor cu privire la PC-uri si software din fiecare din cele 116 economii. Aceasta activitate s-a desfasurat pe o durata mai mare de 6 luni, a inclus date proprii ale IDC referitoare la livrarile de software si hardware, studierea a peste 10.000 de utilizatori casnici si de tip corporatist, precum si munca a peste 60 de analisti IDC la nivel mondial. Studiul complet poate fi consultat la www.bsa.org/globalstudy.
Despre BSA
Business Software Alliance (www.bsa.org) este cel mai important promotor al industriei software, actionand in 80 de tari pentru dezvoltarea pietelor de software si crearea conditiilor favorabile inovarii si dezvoltarii. Guvernele si partenerii din industrie asteapta de la BSA abordari aprofundate cu privire la probleme cheie de politica si legislatie, recunoscand ca software-ul joaca un rol critic in generarea de progres economic si social in randul tuturor natiunilor. Companiile membre BSA investesc milioane de dolari in fiecare an in economiile locale, locuri de munca de calitate si solutii de noua generatie care sa ajute persoanele din intreaga lume sa fie mai productive, conectate si in siguranta. Printre membrii BSA se numara: Adobe, Apple, Autodesk, AVEVA, Bentley Systems, Bitdefender, CNC, Corel, Dassault Systèmes SolidWorks Corporation, Graphisoft, Kepler-Rominfo, Microsoft, Progress Software, Romsym Data, Siemens, Siveco, Softwin, Symantec si The MathWorks.
Despre IDC
IDC este un furnizor de top la nivel global de servicii de cercetare a pietei, servicii de consultanta si evenimente pentru pietele tehnologiei informatiei, telecomunicatiilor si tehnologiilor adresate consumatorilor. IDC ajuta profesionistii IT, managerii companiilor si comunitatea investitorilor sa ia decizii pe baza datelor de piata, pentru a putea realiza achizitii de tehnologie si strategii de business. Peste 1.000 de analisti IDC din 110 de tari ofera expertiza la nivel global, regional si local cu privire la tendintele si oportunitatile referitoare la tehnologie. Pentru mai mult de 45 de ani, IDC a oferit analize strategice pentru a ajuta clientii sa-si realizeze obiectivele cheie de business. IDC este parte a IDG, companie lider mondial in domeniul media, cercetare si evenimente pentru tehnologie. Mai multe informatii despre IDC sunt disponibile la www.idc.com.