.

Abonații la Internet prin fibră optică, clienți rezidențiali ai RCS & RDS, pot testa noul protocol de conectare la internet, Internet Protocol versiunea 6 (IPv6), pe care compania îl are în curs de implementare. IPv6 poate fi testat prin înscriere în "Contul Meu Digi" de pe website-ul companiei, orașele care intră în prima etapă a testării fiind: București, Cluj-Napoca, Constanța, Timișoara, Iași, Sibiu, Craiova, Târgu Mureș, Galați, Bacău, Brăila, Pitești, Râmnicu-Vâlcea, Târgu-Jiu, Cernavodă, Medgidia, Eforie Nord, Năvodari, Murfatlar. „Implementarea IPv6 este un proiect de anvergură, care se înscrie în strategia RCS & RDS axată pe investiții permanente în tehnologia modernă. Investim continuu în cele mai recente sau inovatoare soluții, pentru că ne gândim la viitorul clienților noștri, la modalitatea de utilizare a serviciilor noastre pe termen lung. Clienții RCS & RDS nu vor resimți niciun disconfort la terminarea adreselor IPv4, în acel moment vom utiliza deja adrese IPv6.", precizează Silviu Georgescu, Technical Manager RCS & RDS.

RCS & RDS este prima companie de telecomunicații din România și din regiune care pune la dispoziția clienților săi protocoalele IPv4 și IPv6 (stiva duală nativă) pentru conexiunea la internet.

IPv6 mărește enorm spațiul de adrese de internet valabil pentru vechiul protocol IPv4, de la 232 la 2128 și asigură companiei posibilitatea de a multiplica numărul de clienți existenți în rețea. Pe lângă spațiul mult mai mare pentru adrese, acest protocol mai are și următoarele avantaje: gestionare simplificată a adreselor, autoconfigurarea ușoară a acestora, rutare optimizată, o mai bună securizare a datelor transmise.

IPv6 permite ca orice echipament care se poate conecta la internet (imprimantă, smart phone, tabletă, smart TV, home theater PC, frigider, cameră de supraveghere, NAS - Network Attached Storage, etc.) să aibă o adresă publică și nu privată, ca până acum. Protocolul permite astfel configurarea adresei de internet printr-un mecanism mult simplificat și oferă oricărui utilizator posibilitatea de a seta cu ușurință accesul la internet pentru echipamentele folosite.

Una dintre promisiunile IPv6 este că numarul aproape infinit de adrese și renumerotarea facilă vor face ca NAT (Network Address Translation) să devină inutil. Se vor putea construi astfel noi aplicații fară soluții greoaie sau erori aleatorii, apărute acum în IPv4 în contextul utilizarii NAT.

Din luna noiembrie a acestui an, testarea IPv6 va fi disponibilă și pentru clienții business ai RCS & RDS iar până la sfârșitul anului 2011, compania va extinde programul de testare la nivel național, în întreaga rețea.