.

Realitatea augmentată, o tehnologie curentă în cadrul edițiilor One Night Gallery prin intermediul aplicației dARe by Samsung, evoluează cu ocazia ediției aniversare cu numărul 10, într-o experiență imersivă care transpune privitorul in scene animate tridimensionale cu interacțiuni complexe cu mediul si între ele. Începând cu luna mai  aplicația de realitate augmentată are o nouă paletă de unelte ce permite de acum și augmentare 3D.
 
One Night Gallery Love Pren are loc pe 18 mai și îmbină  tehnologii care vor face cea de-a zecea ediție a One Night Gallery o experiență eclectică consistentă și inovatoare pentru cei care vor trece pragul Teatrului Odeon,  începând cu ora 21. 
 
În cadrul ediției aniversare cu numărul #10 care îl prezintă pe Sebastian Pren, graphic designer și ilustrator expus în mai multe galerii din Europa, vizitatorii expoziției vor putea scana o parte din lucrările prezentate în vernisaj folosind aplicatia dARe by Samsung și să descopere astfel extensia acestora în realitate augmentată prin colaborarea cu Carl Rethmann și Dragoș Boțcău.
 
Culorile vii, formele geometrice și alte elemente vizuale din ilustrațiile lui Pren vor fi amplificate prin folosirea aplicației într-o experiență ce își propune să testeze granițele dintre realitate, artă și proces tehnologic. 
 
Pentru un preview posterul evenimentului poate fi scanat cu aplicația dARe by Samsung disponibilă gratuit în Google Play și App Store. https://vimeo.com/335417855
 
“ dARe by Samsung este un adevărat partener pentru a experimenta evenimente urbane, un facilitator al experiențelor augmentate. Tocmai de aceea, Samsung te provoacă să descoperi cum arta și tehnologia se pot îmbina pentru a debloca o nouă lume a posibilităților. Ne bucurăm că împreună cu echipa One Night Gallery inspirăm artiștii români să inoveze și să creeze într-un mediu nou.  Și iată, la această ediție One Night Gallery reușim să aducem o nouă inovație în peisajul artistic local, prin folosirea realității augmentate tridimensionale. Pe parcursul Nopții Muzeelor, Samsung încurajează publicul să ia parte la o călătorie cu experiențe digitale inedite, realități virtuale spectaculoase și mixuri captivante între tehnologie și storytelling”, precizează Livia Fericean, Corporate Citizenship & Public Affairs Manager, South Eastern Europe. 
 
Experiențele imersive din cadrul expoziției vor fi completate de instalații supradimensionate – infinity mirror cu animații hipnotizante și o vizită în lucrarea din realitate virtuală construită de Pren. Fațada si pereții laterali ai Teatrului Odeon vor fi animate prin videomapping, iar spațiul expozițional al teatrului Odeon se va deschide și îi va întâmpina și cu un solo performance Tomma Alistar și cu noi experiențe imersive și interactive.
 
De asemenea, pornind de la ideea unui spațiu de joacă, One Night Gallery revine cu o instalație de transfer artistic de stil prin care invitații devin centrul unor noi opere artistice derivate din lucrările lui Pren. Aceștia se vor putea transpune într-una dintre lucrările artistului, prin intermediul transferului de stil artistic - o tehnică de inteligență artificială (IA) dezvoltată in-house de One Night Gallery care va fi folosită live în cadrul expoziției. 
 
Această tehnică se bazează pe deep learning și rețele neuronale care pot  distinge și memora trăsături mai mult sau mai puțin evidente ce țin de stilul artistic al ilustrațiilor analizate (culoare, forme, accente), pe care mai apoi le pot aplica în noi exemple, creând live noi lucrări de artă ce au ca subiect principal persoanele care testează instalația.
 
“Impulsul uman de a delimita anumite secțiuni din realitate pentru exprimarea unor realități alternative este un demers transcultural și cu o varietate de soluții, de la simple convenții formale, ca un dreptunghi pe un perete, până la entități artificiale complexe, ca un teatru. Tehnologia augmented/mixed reality urmează această tradiție și o face într-un fel inovator. Prin AR lumea fizică și cea imaginară pot coabita și colabora pentru a crea userului o experiență stratificată și imersivă. Și, folosind aplicații AR, se creează totodată ideea că lumea are un potențial de învelișuri ascunse pe care le putem dezvălui prin imaginație și tehnologie. La One Night Gallery încercăm să integrăm cele mai noi tehnologii și dezvoltăm concepte pentru descoperirea potențialelor dimensiuni artistice. E un proces care necesită constant inovație și le mulțumim artiștilor și colaboratorilor din diverse medii pentru deschiderea de a experimenta împreună în acest demers de explorare a artelor”, precizează Mihai Cojocaru, Creative & Content Director.
 
Expoziția face parte din circuitul evenimentelor Noaptea Muzeelor, Bucharest Technology Week și Creative Quarter Festival.
 
Un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
 
Partenerii One Night Gallery sunt: Samsung & dARe by Samsung, Globalworth, George. Primul Banking Inteligent.,  Tastemakers, Bombay Sapphire, Stay Sharp, 360 Revolution, H3, VRTW Artists, DJ Super Store, TPS Engage, Radio Guerrilla, IQads, Zeppelin, Modernism.ro, Decât o Revistă, The Institute, Designist, Feeder.ro, Radio România Cultural, Blitz TV.
 
Locațiile partenere One Night Gallery sunt: M60, Beans & Dots, Apollo 111, The Institute, Control, Simbio, Teatrul Odeon, Modul Cărturești, The Plot, Flying Pig, Energiea, J’ai Bistro, Globalworth Campus, Globalworth Tower, Globalworth Plaza, clădirea Gara Herastrău, BOB, BOC, Green Court,.
 
One Night Gallery este prima galerie de new media art din România care îmbină arta și tehnologia într-un nou concept de expoziție ad-hoc, susținând tinerii artiști și designerii români prin crearea unor experiențe artistice alternative.  Punte între artiști și tehnologie, One Night Gallery a facilitat crearea celei mai cuprinzătoare platforme de artă în realitate virtuală și augmentată, promovată până acum în cadrul a nouă ediții, patru galerii pop-up și două expoziții colective.