.

Andrei Covaci (foto), în vârstă de 12 ani, din România, a câştigat locul al doilea la categoria 10-13 ani, în cadrul premiilor Future Makers, organizate de Liberty Global, grupul din care face parte UPC România. Tânărul a creat un robot care poate monitoriza nivelul de CO2 dintr-o sală de clasă şi poate anunţa profesorul dacă acest nivel depăşeşte limitele acceptate.
 
Competiţia este o iniţiativă care își dorește să creeze metode captivante prin care tinerii cu vârste cuprinse între 10-17 ani pot învăţa aptitudinile de care au nevoie pentru a avea succes în economia digitală şi, totodată, pentru a crea un impact social pozitiv. 
 
„E minunat când vezi tineri extrem de creativi şi talentaţi participând la un program menit să-i determine să inventeze lucruri prin intermediul programării! Anul acesta a fost unul plin de miracole şi creativitate şi este esenţial ca aceste oportunităţi să fie sprijinite în continuare pentru viitorul acestor tineri!” explică Bill Liao, Co-fondator al CoderDojo, reţeaua globală de ateliere gratuite de programare pentru tineri. 
 
Deliberarea în competiţia Future Makers a fost realizată cu ajutorul a trei juraţi – Severina Pascu (Managing Director, UPC CEE), Tony Hanway (Managing Director, Virgin Media Irlanda) şi Bill Liao (Co-fondator al CoderDojo), care au selectat patru câştigători. 
 
Câştigătorii din categoria 10-13 ani sunt Giulio Muratori din Italia (locul 1) şi Andrei Covaci din România (locul al 2-lea), în timp ce la categoria 14-17 ani, competiţia a fost câştigată de Aoife Kearins din Irlanda (locul 1) şi de Roland Horváth din Ungaria (locul al 2-lea).
 
“Ca lider în inovația digitală, UPC încurajează tinerii să-şi dezvolte cât mai mult abilităţile de programare, pentru ca lumea să devină un loc mai bun. Prin UPC Future Makers îmbinăm abilităţile tinerilor cu tehnologiile digitale pentru a avea un impact social pozitiv, așa că sunt foarte fericită că printre câştigători s-au aflat tineri talentaţi din România şi Ungaria. Îi felicit pentru această realizare şi îi încurajez să-şi urmeze pasiunea mai departe, ca să poată deveni extrem de buni în materie de programare şi să contribuie la un viitor mai bun”, precizează Severina Pascu, Managing Director, UPC CEE.
 
Pentru a sărbători reuşitele, câştigătorii locului 1, din cele două categorii de vârstă, vor fi invitaţi într-o excursie de 2 zile la Amsterdam, capitala europeană a inovaţiei, unde vor avea ocazia să exploreze oraşul, să întâlnească inventatori care să îi inspire şi să afle mai multe despre Liberty Global. Câştigătorii locului al 2-lea vor primi echipamente de programare şi robotică pentru a-şi dezvolta, în continuare, proiectele viitoare.