Cea mai mare competiție de știință pentru liceeni din lume, Intel International Science and Engineering Fair 2011 (Intel ISEF) își deschide porțile la Los Angeles. Peste 1.500 de elevi de liceu selectați de la 443 de târguri de știință afiliate Intel ISEF din 65 de țări își vor prezenta proiectele de cercetare, ideile și inovațiile pentru a câștiga premii în valoare de peste 4 milioane de dolari. Regiunea Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) va fi reprezentată de 198 de participanți din 33 de țări.
"Cu ajutorul unei rețele de târguri de știință locale, naționale și regionale, Intel ISEF încurajează peste 6 milioane de elevi de liceu din lume să exploreze modul prin care lumea funcționează și să dezvolte soluții pentru a rezolva problemele viitorului", precizează Shelly Esque, vice președinte al Intel Corporate Affairs Group. "Finaliștii care se reunesc săptămâna viitoare sunt cei mai buni dintre cei mai buni și vor fi liderii și inventatorii de mâine".
Fiecare dintre elevii participanți au câștigat premii importante la nivel local și regional înainte de a fi selectați să participe la Intel ISEF.
România va fi reprezentată la Intel ISEF 2011 de trei elevi, care au o vastă experiență în ceea ce privește proiectele de știință și concursurile internaționale. Unul dintre ei este Ionuț Alexandru Budișteanu, elev în clasa a zecea la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea, care a participat și la ediția de anul trecut a Intel ISEF, obținând locul IV la secțiunea Computer Science.
Proiectul său este un limbaj de programare bazat pe mai multe paradigme ale inteligenței artificiale, o versiune mai evoluată a aplicației cu care a participat anul trecut. Limbajul său de programare este un interpretor, în care se pot scrie mai multe coduri și ajută, spre exemplu, la crearea unui soft de recunoaștere facială.
Ionuț a participat la o multitudine de concursuri de știință și tehnologie, iar printre cele mai importante premii obținute se numără: premiul I oferit anul trecut la San Francisco de Association for Computing Machinery, premiul I la Salonul Național de Creație și Inventică pentru Tineret 2009" la secțiunea IT și locul I la Concursul Studențesc de proiecte în domeniul Știință și Ingineria calculatoarelor "Hardware & software engineering 2010".
Ceilalți doi participanți români de la ediția din acest an a Intel ISEF sunt Emilia Nicoleta Ion și Dragoș Ștefan Gherghescu, elevi ai Liceului Teoretic Dimitrie Bolintineanu din București. Proiectul lor presupune controlul biologic al țânțarilor. Cei doi elevi și-au propus să controleze înmulțirea țânțarilor cu ajutorul unei bacterii, și nu prin răspândirea insecticidelor. Ei au lucrat la proiect sub coordonarea profesoarei lor de biologie și a specialiștilor de la Institutul Cantacuzino.
Ceremonia de deschidere:
9 mai la ora locală 19:00 (09:00, ora României)
-Jeffrey Katzenberg, CEO al DreamWorks Animation, va ține discursul de deschidere a ceremoniei, care va marca începutul competiției.
Ziua porților deschise:
Joi, 12 mai, de la 10:00 la 14:00 (00:00 – 04:00 ora României)
- Participanții vor prezenta jurnaliștilor și publicului proiectele realizate și vor răspunde la întrebările acestora. Printre temele care vor fi abordate de elevi la concurs se numără detectarea cutremurelor, curățarea locurilor unde au loc deversări de petrol, energia eoliană, contracararea cu ajutorul tehnologiei a unor dezastre naturale precum tsunami, cercetarea bolii Alzheimer și alternative la chimioterapie;
-Interviurile cu finaliștii Intel ISEF vor putea fi urmărite accesând http://mfile.akamai.com/70132/live/reflector:22328.asx?bkup=22329 între orele 10:00 la 11:00 (00:00 – 01:00 ora României) sau de pe device-urile mobile la http://nc.livecast.com/m/isef2011
"Intel International Science and Engineering Fair nu este numai o oportunitate pentru tineri să prezinte proiecte științifice de mare valoare, dar oferă acestora șansa de a-și prezenta ideile colegilor și de a fi premiați pentru curiozitatea lor. Participanții la Intel ISEF sunt cei mai buni ambasadori ai matematicii, științei și tehnologiei", precizează Guenther Juenger, Intel Director Corporate Affairs, Europe, Middle East and Africa.
Ceremonia de premiere:
Vineri, 13 mai, de la 9:00 la12:00 (23:00 – 02:00 ora României)
-Vor fi anunțați câștigătorii competiției. Cele mai importante premii includ premiul Gordon E. Moore în valoare de 75.000 de dolari, oferit de Fundația Intel în numele lui Gordon Moore, co-fondator și fost CEO al companiei. Două alte proiecte vor primi fiecare premiul Intel Foundation Young Scientist Awards în valoare de 50.000 de dolari. Valoarea totală a premiilor oferite în cadrul Intel ISEF este de 4 milioane de dolari.
Los Angeles Convention Center
Elevi din peste 1500 de licee din lume, selectați de la 443 de târguri științifice afiliate Intel ISEF din peste 65 de țări. Din regiune EMEA vor participa 198 de elevi din 33 de țări. Lisa completă cu participanții la Intel ISEF poate fi accesată la adresa www.societyforscience.org/intelisef2011
Pe lângă Katzenberg, la ceremonia de deschidere a competiției va mai vorbi Elizabeth Marincola, Președinte al Society for Science & the Public President, iar Shelly Esque, vice președinte al Intel Corporate Affairs Group și Wendy Hawkins, executive director al Fundației Intel Foundation vor fi disponibile pentru comentarii.
"Intel International Science and Engineering Fair oferă tinerilor pasionați de știință din lume șansa să își prezinte ideile și proiectele științifice", precizează Elizabeth Marincola, președinte al Society for Science & the Public. "Inspirând și premiind tinerii talentați, acest program, care se află anul acesta la cea de-a 62-a ediție, va ajuta viitoarea generație să rezolve mai repede problemele globale, lucru vital pentru viitorul nostru comun".