.

În ultima perioadă au circulat, în anumite titluri din presa centrală, articole menite a arunca o lumină negativă asupra unor mari companii ce operează astăzi în România. În fapt, articolele respective se constituiau într-un instrument de presiune în mâna autorilor pentru a forța respectivele companii să le aloce bugete de publicitate.
IAA România, filiala locală a asociației internaționale de publicitate (International Advertising Association), este datoare să semnaleze și să ia poziție împotriva acestor practici subversive care afectează piața publicității românești. IAA militează pentru un climat normal, corect și profesional de desfășurare a afacerilor în publicitate pentru toți membrii săi și, de multe ori, cu ajutorul acestora.
Între membrii săi se numără companii importante, românești și străine în calitate de clienți de publicitate - unele dintre ele fiind ținte ale articolelor respective -, agenții de media și publicitate, companii de presă, radio, televiziune și panotaj. În numele acestora dezavuăm comportamentul acelor 'jurnaliști' care folosesc șantajul și diversiunea ca metode pentru a obține fonduri de publicitate.
Aceste practici atrag oprobriul comunității de afaceri din România și pun sub semnul ridicolului calitatea lor de oameni de presă, având efecte pe termen lung, de care aceștia trebuie să fie conștienți. Piața publicitară din România trece printr-o perioadă de stagnare, determinată atât de factorii economici internaționali, cât mai ales de starea precară a bugetului individual al populației.
Tocmai în aceste condiții și în pofida apariției a numeroase publicații și stații TV noi, este imperios necesar ca investițiile în publicitate să fie alocate cu grijă și maximă eficiență, avându-se în vedere doar obiectivele calitative și cantitative.
Vă mulțumim pentru amabilitatea de a publica această luare de poziție și considerăm că prin acest act vă aliați demersului IAA România pentru normalitate, corectitudine și profesionalism în peisajul publicitar și mass-media autohton.
Cu stimă,
Comitetul Director IAA România