.

Luând în considerare cazul dispariției celor două fetițe a căror activitate pe rețeaua socială Facebook este prezumată a avea o legătura directă cu această situație îngrijorătoare, Salvați Copiii România reatrage atenția asupra obligației părinților de a se asigura că prezența copiilor lor în mediul online are caracter pozitiv și este lipsită de riscuri precum amenințarea, racolarea, exploatarea sexuală, furtul de date sau abuzul emoțional.

Pe 22 mai, două fete de 11 și 13 ani au dispărut din Constanța. Părinții au declarat că aflaseră de faptul că fetele aveau în lista lor de prieteni persoane considerate de copii "de încredere". Plecând de la această situație, polițiștii au folosit în ancheta lor inclusiv informații de pe conturile de Facebook ale celor două fete care conțineau mesaje schimbate cu persoane suspectate că s-au aflat la originea fugii lor de acasă. Din fericire, fetele au fost găsite de către polițiști după trei zile de căutări, înainte ca întâlnirile planificate pe Facebook să se producă. Drama celor două familii constituie un semnal de alarmă pentru toți ceilalți părinți a căror atitudine de indiferență față de activitatea online a copiilor lor poate avea consecințe nedorite pentru viața și educația acestora.

Serviciu gratuit de informare și consiliere – www.sigur.info

Pentru a preîntâmpina situații de acest fel și în scopul oferirii în timp util de soluții celor care doresc să fie sprijiniți, Salvați Copiii coordonează, prin programul "Safer Internet", finanțat de către Comisia Europeană, un serviciu național de informare și consiliere, gratuit și care se adresează cu priritate copiilor, părinților și cadrelor didactice. Localizat pe portalul www.sigur.info, Helpline-ul oferă utilizatorilor mijloace diverse de contactare, apelurile fiind preluate de coordonatorul Helpline și de operator, la tel. 0744 300476, chat Yahoo Messenger / Meebo sau email helpline@sigur.info. Soluțiile oferite pot fi:

1) consiliere telefonică sau prin chat ce asigură o informare generală sau specifică situației semnalate, privind riscurile online, site-urile indicate pentru anumite categorii de vârstă sau cele care trebuie evitate,

2) consiliere psihologică (prin îndrumare către specialiștii centrelor de consiliere Salvați Copiii),

3) consiliere tehnică privind dificultățile în folosirea calculatorului și a telefonului mobil,

4) consiliere juridică privind legislația și demersurile legale posibile, cu sprijinul

departamentului juridic al organizației,

5) informare generală privind programul Sigur.info, activitățile în curs sau cele planificate,

parteneri,

6) redirecționare către specialiști sau autorități competente pentru probleme complexe care

se află în responsabilitatea acestora, privind telefonia mobilă, accesul la Internet, alte situații

privind educația scolară sau protecția copilului.

În România, în perioada aprilie 2009 - aprilie 2011, componenta Helpline a primit peste 616 de apeluri și sesizări din partea copiilor și adulților, printre problemele semnalate numărându-se: hărțuirea și abuzul pe Internet (206), furtul de date personale (140), cazurile de fraudă și/sau spam (25), pornografie (20) și șantaj (20). Site-ul www.sigur.info este dedicat informării copiilor și adulților privind utilizarea fără riscuri a Internetului de către copii și tineri. Sesizările ca cea de mai jos au fost numeroase. Ele se rezolvă prin trimiterea, fie direct de către victimă, fie prin intermediul specialiștilor Sigur.info, a unei cereri de blocare a agresorilor sau de dezactivare a unui cont creat în mod abuziv.

"Bună ziua.Cu siguranță majoritatea au un cont activ pe facebook. Mie mi s-a întâmplat ceva foarte ciudat. Eu am contul securizat bine și nici măcar nu am până în o sută de prieteni.Cu vreo lună în urma primisem o cerere de prietenie de la o persoană străină, un barbat. Desi nu accept orice cereri , am dat accept... așa din curiozitate. După care mi-a mai trimis vreo câteva mesaje ciudate insistând să stau cu el pe chat. Normal că l-am șters imediat, cam după o zi. Asta a fost tot. De atunci până azi tot îmi trimite mesaje de pe diferite conturi false și mai grav, chiar mi-a creat mie un cont fals cu datele mele și cateva din pozele mele. Sunt hărțuită și amenințată constant de acest străin. Va rog spuneți-mi ce pot să fac."

Utilizarea Internetului de către copii – date statistice

Salvați Copiii a informat opinia publică, în repetate rânduri, asupra decalajelor enorme între copii și părinți în ceea ce privește prezența pe Internet și capacitatea de a utiliza tehnologiile online. Astfel, studiul Sigur.info din 2010 a arătat că 70% dintre adolescenți și 54% dintre copii din România folosesc zilnic Internetul, media de utilizare fiind de trei ore pe zi, în cazul părinților, utilizarea fiind doar de o oră. O altă concluzie relevantă pentru cazul semnalat este aceea că, deși 67% dintre părinți afirmă că discută cu cei mici despre experiențele legate de Internet, 18% dintre aceștia nu le solicită copiilor să îi informeze înainte de a se întâlni cu o persoană necunoscută contactată pe Internet.

De asemenea, cercetarea europeană EU Kids Online din 2010 plasează copiii români mai mari de 11 ani în poziția cea mai îngrijorătoare când este vorba de primirea online de mesaje cu caracter sexual, atât sub aspectul numărului de copii afectați (22% - cel mai ridicat din Europa), cât și în ceea ce privește diferența procentuală între declarațiile copiilor și procentul părinților care au cunoștință de acest lucru (6%).

Extinderea responsabilității părinților la mediul online

Utilizarea în siguranță și responsabilă a Internetului de către copii depinde în mare măsură de gradul de implicare al părinților, de modul în care aceștia stabilesc un dialog și o comunicare deschisă privind dificultățile întâlnite pe Internet. Copiii au nevoie de îndrumare și confirmare din partea părinților că activitățile lor online sunt sigure și utile în educația lor. Responsabilitatea părinților în creșterea și educația copiilor lor păstrează aceleași coordonate, indiferent de contextul în care se regăsește copilul, în viața reală (offline) sau în mediul online (online). Astăzi, noile dispozitive mobile de comunicare (telefonul mobil, tablete digitale) permit copiilor să fie permanent conectați la Internet, ceea ce accentuează importanța implicării părinților în activitatea copiilor lor pe Internet.

"Dilema în care se văd puși părinții în acest moment este fie de a interzice accesul la Internet pentru a scăpa de unul din pericole, și, în acest mod, sarcina lor de supraveghere este ușurată, aparent spunem noi, fie de a stabili cu copilul un set de reguli privind paginile, timpul petrecut pe Internet sau facilitățile acceptate la telefonul mobil. Noi credem că a doua variantă este cea potrivită și va avea rezultate pozitive pentru siguranța copilului. Motivele sunt evidente și numeroase. În primul rând, o restricție severă îl determină pe copil să caute breșe și să ascundă părinților ceea ce fac ei pe Internet. În al doilea rând, viața copiilor în acest moment înseamnă offline și online, în egală măsură. Așa cum viața fără televizor era de neconceput pentru generația celor care sunt părinți astăzi, tot astfel, copiii și adolescenții consideră că a fi online este un aspect subînțeles al vieții lor. Și, nu în ultimul rând, Internetul și comunicarea online pot să devină un adevărat catalizator în dezvoltarea educațională și emoțională a copiilor și tinerilor.", declară Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv, Salvați Copiii România.

Tendințe privind rețele de socializare

Direcțiile de dezvoltare a Internetului cuprind tendințe certe de extindere a rețelelor sociale și de plasare a utilizatorului în rolul de creator de conținut online. În această ecuație, sunt avuți în vedere inclusiv copiii de vârstă mică. Un anunț recent al fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, se referă la oferirea accesului inclusiv pentru copiii sub 13 ani de a-și crea conturi pe această rețea de socializare. Credem că această viitoare facilitate îi va obliga pe părinți să se familiarizeze cu acest tip de comunicare, pentru a putea asigura copilului protecția necesară. În prezent, limita de vârstă de 13 ani nu-i împiedică pe copii să-și creeze conturi cu vârste care nu corespund adevărului. Așa cum s-a întâmplat cu siguranță și în cazul celor două fete.