.

Programul politic 'Accelerarea introducerii computerelor și a accesului la Internet în unitățile de învățământ din România', inițiat de Grupul pentru Promovarea Tehnologiei Informației în primăvara anului 2001, a fost aprobat pe 6 septembrie 2001 prin Hotărâre de Guvern. Pe 7 septembrie 2001 a fost semnat un memorandum de atribuire a proiectului pentru realizare firmei SIVECO România, ca integrator software și companiilor COMPAQ România, HP România și IBM România, ca furnizori de hardware. Conform acestui program, toate cele aproximativ 1500 de licee din România și 6400 de școli vor dispune în următorii 3 ani de laboratoare informatizate, reprezentând soluții informatice integrate.
Sistemul Asistent Educațional pentru Licee (AEL) dezvoltat de SIVECO România este platforma software achiziționată de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) pentru primele 120 de licee informatizate, în cadrul programului 'Sistem de Educație Informatizat (SEI)', derulat în perioada 2001-2004.
În momentul inițierii programului, sistemul AEL se afla la versiunea 2.1, produs achiziționat de MEC. Între timp, sistemul a ajuns la versiunea 3.0, ce conține toate sugestiile de îmbunătățire cerute de MEC pentru adaptarea la învățământul preuniversitar din România. Instituțiile de învățământ vor dispune de actualizare fără costuri adiționale. Sistemul va fi implementat la scară națională pe 3 niveluri: serverul Central va fi la MEC, la care se vor conecta Centrele Teritoriale de la nivelul Inspectoratelor Școlare Județene și în rețelele școlilor și liceelor.

Adaptare graduală la noile tehnologii educative
Sistemul AEL nu încearcă să înlocuiască materialele didactice sau oamenii, ci oferă profesorilor un instrument suplimentar, pe care îl pot integra treptat în activitatea de predare, examinare și gestiune a procesului didactic. AEL ține cont și de stadiul actual de dotare a liceelor cu computere, și de stadiul actual de pregătire al cadrelor didactice. De exemplu, pentru profesorii care nu au mai folosit computere, sistemul este prevăzut cu o interfață simplificată, special proiectată. Pe măsură ce crește obișnuința cu sistemul și îndemânarea în a-i folosi funcțiile, profesorul poate opta pentru o interfață mai avansată, care îi pune la dispoziție mai multe opțiuni. Un alt avantaj al sistemului AEL este că suplinește, prin programe de simulare, materialele didactice și instrumentele care nu pot fi asigurate în toate școlile. Suportul didactic oferit pentru predare include tutoriale, exerciții, simulări, rezolvare de probleme, jocuri educative. Sistemul se bazează pe un centru electronic de cunoștințe ce folosește manuale în format electronic și cu un conținut ce depășește prezentarea textuală obișnuită, completat de prezentări multimedia (demonstrații video, documentare, prezentări pas cu pas, animații).

Evaluarea elevilor și întocmirea orarului
Informatizarea intervine în procesul educațional în zonele de suport pentru predare, evaluare, gestiune și monitorizare. Facilitățile AEL în domeniul evaluării elevilor includ: teste electronice, cu asistență pentru punctare; suport pentru alcătuirea de teste, inclusiv în alegerea aleatoare a unui set de întrebări dintr-o mulțime de posibilități; catalog electronic; istoricul evoluției fiecărui elev; suport de concursuri, evaluări, simulări și teste la nivel local, regional și național.
Asistența pentru gestiune și monitorizare acoperă: gestiunea arhivelor școlare, a manualelor, distribuirea și actualizarea electronică automată; gestiunea structurii organizatorice a școlilor: cadre didactice, elevi, clase, cataloage etc.; suport pentru crearea și gestionarea orarelor; culegere de date statistice diverse din teritoriu; acces la datele disponibile la nivel național; Sistem Informațional de Management (MIS) pentru inspectorate și MEC.
Implementarea sistemului va include proiecte pilot privind aplicații specifice ale computerelor în știință, industrie etc. (laboratoare virtuale, simulatoare, laboratoare la distanță), proiecte pilot de comunicare care să cuprindă școli, inspectorate, Ministerul Educației, grupuri de discuții pe domenii de interes, chat, news-group, conferințe electronice.