.

Siveco, cel mai mare producător de software din România, cu afaceri de 54,8 mil. euro în 2010, evaluează posibilitatea unei listări, iar dacă planul va fi agreat împreună cu acționarii, compania va veni la BVB, susține președintele și directorul general al companiei, Irina Socol (foto), conform Mediafax care preia ZF. „Luăm în calcul listarea la bursă, discutăm acest subiect cu acționarii companiei", precizează Irina Socol, fără însă a oferi alte detalii în legătură cu data când ar putea avea loc listarea sau valoarea pe care o are în vedere compania. CEO-ul SIVECO a precizat totuși că listarea ar trebui să aibă loc în România.

Circa 30% din încasări vin din afara țării

„După părerea mea, pentru o companie românească de 1.000 de angajați listarea trebuie făcută pe Bursa din București, chiar dacă bursele de afară precum cea din Londra sunt tentante. Acolo noi am fi doar o companie românească mică", precizează Irina Socol.Pe lângă listarea la bursă, planurile Siveco sunt strâns legate de expansiunea pe plan internațional. În câțiva ani, o jumătate din veniturile companiei de software ar trebui să vină din afara granițelor României. „Momentan circa 30% din încasări vin din afară", precizează executivul SIVECO. Anul acesta compania și-a bugetat o creștere de 15%, până la o cifră de afaceri de peste 70 milioane de dolari.De la începutul anului și până acum, echipa companiei a crescut cu peste 300 de oameni, până la 1.050 de angajați, dintre care majoritatea sunt programatori. Până la sfârșitul anului compania va mai angaja încă 70 de persoane. Compania vinde în 24 de țări, dintre acestea opt contribuie la o treime din venituri.

„Avem un număr mare de proiecte internaționale anul acesta printre care se numără proiecte de dezvoltare cu Comisia Europeană, iar pe lista țărilor unde lucrează compania, în unele cazuri cu proiecte implementate chiar și de câțiva ani, se numără și Azerbaidjan, Egipt, Liban, Bahrein, Tunisia, Kuweit, Macedonia, Turcia sau Emiratele Arabe Unite, care au în continuare un potențial de informatizare foarte ridicat", precizează Irina Socol.În Maroc, spre exemplu, SIVECO a semnat un contract de 10 milioane de euro pentru dezvoltarea strategiei de informatizare a educației la nivel național, un proiect similar urmând să fie derulat și în Dubai.Compania încearcă de mai mulți ani să își extindă businessul internațional, dar în unele țări a întâmpinat rezistență.

„Avem țări în care încercăm să pătrundem de mai mulți ani, dar deocamdată fără succes. Rusia și Croația sunt doar două din aceste țări deoarece au o piață foarte protectivă. Un exemplu este de acum șase ani când am pierdut un contract de 15 milioane de euro cu casa de asigurări de sănătate din Croația în fața unei companii locale", precizează Socol.Potrivit acesteia, proiectele cu statul sunt cele mai grele, pentru că sunt foarte complexe, succesul fiind măsurat în funcție de modul în care lucrează clientul cu sistemul și feedback-ul primit. Aceasta a oferit drept exemplu contracte precum cel cu Agenția de Plăți în Agricultură, în valoare de 4,7 milioane de euro, sau cu Casa de Asigurări de Sănătate. Aceste contracte reprezintă peste 40% din totalul afacerilor interne ale companiei.

Piața IT&C din România este una mică, de circa 4 miliarde de euro

„Cu toate acestea nu sunt atât de multe proiecte pe cât ne-am dori. Piața IT&C din România a rămas la fel ca și anul trecut, valoarea ei fiind de aproape 4 miliarde de euro. Este o piață mică și cred că trebuie făcut un efort pentru informatizări rapide", precizează directorul SIVECO. Irina Socol crede că aceste proiecte cu statul sunt un atu pentru câștigarea altor proiecte de la Bruxelles. În planurile Irinei Socol se întrevede dincolo de expansiuneacompaniei și posibilitatea unei listări la bursă.Acționarii SIVECO Romania sunt Siveco Olanda - 42,2%, fondurile de investiții Enterprise Investors - 22,5% (prin Polish Enterprise Fund V) și Intel Capital - 10% și mai multe persoane fizice: Irina Socol10,98%, Mihail Rădășanu - 7,62%, Gabriel Ilia - 2,68%, Daniela Bichir - 0,14% și Ecaterina Crusti - 0,14%.