.

Sony World Photography Awards 2016, cea mai mare competiție de fotografie din lume, organizată de World Photography Organisation, a anunțat pe 31 martie câștigătorii competițiilor Open și Youth. Un număr record de 230.103 de fotografii din peste 186 de țări au fost înscrise în trei categorii (Professional, Open, Youth), iar cei 10 câștigători ai categoriei Open și cei 3 de la categoria Youth au fost selectați dintr-un total de 103.005 înscrieri, precizează oficialii comapniei. Fotografiile câștigătoare din fiecare categorie au fost jurizate de un grup de experți conduși de Jael Marschner, fostul editor de imagine al Time Out London/Sunday Times Travel.
 
Toți fotografii pot concura în cele 10 categorii Open, iar fotografii cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani sunt eligibili pentru cele 3 categorii Youth. Astfel, cel mai tânăr câștigător este în vârstă de doar 12 ani.
 
Câștigătorii sunt:
 
COMPETIȚIA OPEN
 
Architecture - Filip Wolak, Polonia
 
 
Arts & Culture - Swee Choo Oh, Malaezia
 
 
Enhanced - Pedro Díaz Molins, Spania
 
 
Low Light - Kei Nomiyama, Japonia
 
 
Nature & Wildlife - Michaela Šmídová, Cehia
 
Panoramic - Markus van Hauten, Germania
 
 
People - Alexandre Meneghini, Brazilia
 
 
Smile - Alex Ingle, Scoția
 
 
Split Second - Chaiyot Chanyam, Thailanda
 
 
Travel - Andrej Tarfila, Slovenia
 
 
COMPETIȚIA YOUTH
 
Culture - Sepehr Jamshidi Fard, Iran (17 ani)
 
 
Environment - Anais Stupka, Italia (12 ani)
 
 
Portraits - Sam Delaware, SUA (18 ani)
 
 
Câștigătorii vor fi premiați cu echipament foto Sony, iar fotografiile câștigătoare vor fi expuse în cadrul expoziției Sony World Photography Awards 2016 de la Somerset House, Londra, în intervalul 22 aprilie – 8 mai, urmând a fi publicate în catalogul Sony World Photography Awards 2016.
 
Totodată, câștigătorii vor concura pentru premiul ”Fotograful anului” ce va fi desemnat pentru fiecare categorie în parte, pe 21 aprilie, în cadrul galei Sony World Photography Awards. Premiul pentru categoria Open este de 5000 de dolari.
 
Jael Marschner, Președintele competiției Open: “Fotografia este un talent binar. Combină arta conceptuală cu aptitudinile tehnice, iar datorită progreselor tehnologice, este accesibilă tuturor. În calitate de președinte al competiției Open, am avut plăcerea de a fi implicat în selectarea unei game largi de fotografii, precum și privilegiul de a analiza zile întregi fotografii spectaculoase din întreaga lume.”
 
Scott Gray, CEO, World Photography Organisation: “Sprijinirea fotografilor este o prioritate pentru Sony World Photography Awards. Acest obiectiv este mai clar decât oriunde în cadrul competițiilor Open și Youth, care se concentrează pe identificarea și promovarea fotografilor amatori și a entuziaștilor.”
 
 
230.103 de fotografii au fost înscrise la Sony World Photography Awards 2016
 
127.098 de fotografii la categoria Professional; 95.541 la categoria Open și 7.464 la Youth 
 
173.444 de fotografii au participat la competiția din anul 2015
 
Numărul total de fotografii înscrise de la prima ediție, din anul 2007: 1.097.012