.

Asociația Studenți și Profesioniști IT&C (ASPI) lansează cea de-a șasea ediție a programului Stagii pe Bune. Programul propune plasarea studenților și masteranzilor din facultățile cu profil IT&C în stagii de practică, desfășurate pe durata verii, în marile companii din domeniul IT&C. Studenții se pot înscrie la stagii în perioada 15 martie – 30 mai pe site-ul www.stagiipebune.ro.

Programul Stagii pe Bune este menit să completeze sistemul educațional universitar din România cu perioade determinate de practică în companiile mari din IT&C, cu scopul de a oferi studenților abilitățile necesare pentru a avea succes pe o piață a forței de muncă tot mai competitivă.

Stagii pe Bune este și în acest an programul oficial de stagiatură al celor mai importante centre educaționale IT&C din România: București, Timișoara, Iași și Cluj.

Ce va aduce ediția 2010?

„Ne așteptăm la o rată de aplicare la stagii mai mare decât în anii trecuți, motivată de contextul economic actual. Studenții încep să realizeze importanța unei pregătiri temeinice, care să le asigure în viitor un loc de muncă stabil și recunoaștere profesională. De asemenea, companiile pot sa valorifice acest moment și să caute noi metode de scădere a costurilor cu angajații și de creștere a eficienței, una dintre ele fiind atragerea stagiarilor în companie", precizează Ioana Posea, Reprezentant ASPI.

În 2010, ASPI a decis extinderea perioadei acordate înscrierii studenților și a stagiilor, programul fiind demarat pe 15 martie, datorită numărului mare de tineri dornici să participe la program, să se familiarizeze cu mediul și modul de lucru al companiilor și să își completeze cunoștințele teoretice cu cele practice. „Nu este foarte simplu să identifici și să asiguri toate condițiile necesare desfășurării unui stagiu într-o companie. Pentru unele companii poate fi un proces complex, iar pentru studenți, o perioadă mai lungă de înscriere a stagiilor înseamnă, bineînțeles, o ofertă mai variată", completează Posea.

Evoluția programului Stagii pe Bune

Programul, lansat în ianuarie 2005 la inițiativa câtorva absolvenți ai Facultății de Automatică și Calculatoare din București, a fost o premieră pentru învățământul tehnic din România și a continuat să aducă noutăți în fiecare an de existență a sa. Astfel, în 2006 și 2007, programul s-a extins la toate facultățile IT&C din București, Timișoara, Cluj și Iași. Din 2009, Stagii pe Bune este finanțat din Fondul Social European prin proiectul PACT. Astfel, Stagii pe Bune își propune, împreună cu principalele facultăți de IT&C din țară, să dezvolte pe o scară cât mai largă procesul de stagiatură în România, pentru ca toți studenții acestor facultăți să beneficieze de stagii de calitate în industrie.

Ediția 2009 a programului Stagii pe Bune s-a remarcat printr-un număr constant de companii participante și stagii înscrise, în ciuda contextului economic nefavorabil firmelor din România. Un număr de 34 de firme din domeniul IT&C au oferit studenților 275 de poziții de stagiatură pe parcursul verii, în București, Timișoara, Cluj, Iași, Sibiu, Brașov și Constanța. Cele mai multe stagii au fost disponibile studenților din București (63,27%), Timișoara (17,45%) și Iași (11,27%). În privința categoriilor, Business Software a înregistrat, ca și la celelalte ediții, cele mai multe poziții de stagiatură (29,45%), pe locurile următoare situându-se categoriile Embedded & Security (22,91%) și Quality & Support (13,45%).

Numărul de aplicări ale studenților s-a ridicat în anul 2009 la 6812, cu o rată de aplicare de 8,06 studenți/stagiu, în creștere față de anii trecuți. „Până acum am găsit stagiari foarte bine pregătiți și creativi, care au avut un impact real asupra proiectelor la care au lucrat – ceea ce ne dorim în continuare. În plus, sunt mulți care s-au întors după terminarea facultății, ori au rămas după terminarea stagiului. Și nu în ultimul rând, participarea la Stagii pe Bune ne ajută în construirea unui brand puternic de angajator", a declarat Cristina Vișan din partea BitDefender, partenerul principal al ediției 2010.

Înscrierea în program este gratuită atât pentru studenți și masteranzi, cât și pentru companii și se poate face pe site-ul www.stagiipebune.ro. Înscrierea unei companii pe www.stagiipebune.ro asigură înregistrarea unui numar nelimitat de stagii, prezentarea pe site a companiei, prezentarea pe site a stagiilor înscrise și mediatizarea stagiilor înscrise prin intermediul newsletter-ului InfoStagii.