BitDefender a anunțat rezultatele unui nou studiu pe tema interacțiunii de pe rețelele sociale. Studiul a examinat diversele grade de risc la care sunt expuși utilizatorii rețelelor sociale, în funcție de nivelul de cunoaștere pe care îl au despre amenințările care circulă pe fiecare mediu.
Peste 2700 de respondenți, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani au fost chestionați cu privire la natura relațiilor de pe rețelele sociale. În medie, participanții la studiu au 137 de prieteni virtuali – majoritatea dintre aceștia fiind colegi sau foști colegi de la muncă sau de la școală (83%), prieteni care lucrează în același domeniu (64%) și – surprinzător – oameni pe care nu îi cunosc (42%).
Atunci când vine vorba de răspândirea amenințărilor în rețelele sociale, mai puțin de jumătate dintre respondenți (43%) au declarat că și-au avertizat alți prieteni din comunitățile virtuale atunci când au observat linkuri sau activități suspecte în fluxul de știri. 68% dintre aceia care nu au trimis niciun avertisment prietenilor au recunoscut că nu erau conștienți de faptul că posturile suspecte pot conține amenințări la adresa securității – mulți au declarat că ei înșiși au accesat linkurile, răspândind astfel, fără să își dea seama, amenințările virtuale.
"A fost interesat să descoperim cât de implicați sunt utilizatorii rețelelor sociale atunci când vine vorba de protejarea conturilor lor. În ciuda faptului că rețele sociale sunt recunoscute ca fiind o atracție principală pentru atacatorii virtuali, 93% dintre respondenți au declarat fie că nu au nevoie de o soluție de protecție pentru Facebook, fie că nu știu de existența unei soluții de securitate de acest tip", precizează Sabina Datcu, Specialist Analiză și Comunicare pentru Amenințări Virtuale și autoarea studiului.