.

Cisco a prezentat rezultatele unui studiu internațional al forței de muncă, care arată că trei din cinci angajați din toată lumea cred că prezența fizică la birou nu mai este necesară pentru a fi productivi. De fapt, dorința lor de a fi mobili și de a avea flexibilitate în accesarea informațiilor corporației este atât de puternică încât același procentaj de angajați ar alege o slujbă care este plătită mai puțin, dar care are flexibilitate în accesarea informațiilor din afara biroului, în defavoarea uneia mai bine plătită dar căreia îi lipsește flexibilitatea. Acestea precum și multe alte descoperiri oferă informații reale despre așteptările, cerințele și comportamentul forței de muncă globale, care influențează felul în care se accesează informația și felul în care se schimbă comunicațiile de afaceri.

Dorința angajaților pentru mobilitate și flexibilitate în muncă este foarte puternică

Studiul „The Cisco Connected World Report", care a implicat chestionarea a 2600 de angajați și profesioniști IT din 13 țări, a descoperit că trei din cinci angajați (60%) cred că nu este necesar să fie prezenți fizic în birou pentru a fi productivi. Acest lucru este valabil în special în Asia și în America Latină. Mai mult de 9 din 10 angajați din India (93%) consideră că nu trebuie să fie în birou pentru a fi productivi. Același rezultat este predominant în China (81%), precum și în Brazilia (76%). 2 din 3 angajați chestionați (66%) se așteaptă ca departamentul IT să le faciliteze folosirea oricărui dispozitiv - personal sau furnizat de companie - pentru a accesa rețelele corporației, aplicații și informație - de oriunde, oricând, și se așteaptă ca tipurile de dispozitive să se diversifice. În viitor, angajații se așteaptă ca terminalele pe care le aleg pentru a se conecta să includă și dispozitive care până acum nu au fost folosite pentru muncă, precum televizoare sau ecranele sistemelor de navigație din mașini.

Pentru angajații care pot accesa rețelele, aplicațiile și informațiile corporației din afara biroului, aproximativ jumătate dintre respondenți (45%) au recunoscut că lucrează între două și trei ore pe zi în plus, și un sfert au spus că lucrează patru sau chiar mai multe ore. Totuși, orele suplimentare nu înseamnă angajați mereu activi, mereu disponibili. Ei pur și simplu doresc flexibilitatea de a-și echilibra timpul alocat muncii cu timpul alocat vieții personale. Pentru angajați este foarte importantă flexibilitatea de a lucra de oriunde, care le dictează loialitatea față de companie (13%), alegerea slujbei (12%) și moralul (9%). De exemplu, 2 din 3 angajați (66%) au spus că ar accepta o slujbă plătită mai puțin, dar care este mai flexibilă în utilizarea dispozitivelor, accesul la rețele sociale și mobilitate, decât una care este mai bine plătită dar care nu oferă o astfel de flexibilitate. Acest procentaj a fost mai mare în unele țări, precum Spania (78%), în ciuda problemelor economice din ultimii doi ani.

Pot companiile să răspundă nevoilor angajaților?

Aproape jumătate dintre respondenții din IT (45%) au spus că nu sunt pregătiți din punct de vedere al politicilor și al tehnologiei să suporte o forță de muncă mai mobilă și fără granițe. Deloc surprinzător, securitatea este principala grijă. Deși mulți dintre respondenții IT au considerat că securitatea (57%), bugetul (34%) și experiența personalului (17%) erau principalele bariere pentru a permite o forță de muncă mai distribuită, angajații au considerat că obstacolele erau politicile IT și cele corporatiste. Această percepție în rândul angajaților era majoritară în India, unde mai mult de jumătate (58%) au considerat că IT-ul este obstacolul în fața unui stil de muncă mai flexibil.

Comportamentul angajaților indică faptul că educația și politicile corporației sunt la fel de importante ca tehnologia

Aproximativ unul din cinci (19%) angajați la nivel mondial au spus că au observat străini folosindu-și calculatorul în locuri publice, în timp ce alți 19% recunosc că niciodată nu se gândesc să fie atenți dacă cineva se uită la datele pe care le introduc în calculator. Aproape unul din cinci angajați (18%) recunosc că își lasă dispozitivele nesupravegheate în public.

Aproape trei din cinci angajați la nivel mondial (58%) recunosc că au permis persoanelor din afara companiei să folosească dispozitivele corporației fără supraveghere.

Pe măsură ce forța de muncă devine mai distribuită, potențialul pentru pierderea de date crește. 1 din 4 respondenți IT (25%) au spus că un sfert din dispozitivele date angajaților în ultimele 12 luni au fost pierdute sau furate. Pe măsură ce forța de lucru devine din ce în ce mai mobilă, grija pentru securitate și administrarea riscului inevitabil crește. Rezultatele arată că există o nevoie reală pentru politici corporative mai bune, pentru educarea utilizatorului final, și dezvoltarea unei relații mai puternice și mai de încredere între angajați și departamentele IT. Cât de bine reușește departamentul IT al companiei să administreze aceste relații, se reflectă asupra creșterii, productivității și avantajului competitiv al unei companii, precum și asupra administrării riscului.

Despre studiu

Studiul a fost comandat de Cisco și derulat de InsightExpress, o firmă de cercetare a pieței cu sediul în Statele Unite.

Cisco a comandat studiul pentru a înțelege cât mai bine provocările cu care se confruntă companiile pe măsură ce încearcă să răspundă nevoilor angajaților și afacerii în condițiile creșterii capabilităților mobile, riscurilor de securitate și tehnologiilor care pot livra aplicații și informații de oriunde - de la centre de date virtualizate, la cloud computing și rețele tradiționale fixe și mobile.

Studiul global se concentrează pe două chestionare - unul care se axează pe angajați, celălalt pe profesioniști IT. Fiecare chestionar a inclus 100 de respondenți din fiecare din cele 13 țări, rezultând un eșantion de 2600 de oameni. Cele 13 țări includ Statele Unite, Mexic, Brazilia, Marea Britanie, Franța, Spania, Germania, Italia, Rusia, India, China. Japonia și Australia.