.

În cadrul Congresului Mondial al Sănătății, Cisco a prezentat rezultatele unui studiu internațional efectuat printre liderii mondiali din sănătate pe tema inovațiilor din sectorul medical. Constatările cele mai semnificative ale studiului online comandat de Cisco Internet Business Solutions Group (IBSG) și realizat de Princeton Survey Research Associates International (PSRAI), relevă potențialul uriaș pe care îl au colaborarea și schimbul de informații între specialiștii din domeniul sănătății, pe termen scurt, pentru facilitarea inovațiilor la scară mare în acest sector.

Constatări cheie

Liderii din domeniul sănătății din 16 țări de pe 6 continente au fost întrebați despre opiniile lor cu privire la problemele de conducere și despre oportunități în furnizarea de servicii de sănătate către cetățeni.

Printre cele mai importante probleme identificate de către liderii din domeniul sănătății se numără:

• Asigurarea accesului echitabil la serviciile de sănătate;

• Maximizarea eficienței resurselor de sănătate;

• Furnizarea de asistență medicală de calitate în mod consecvent;

Când li s-a cerut să evidențieze factorii care permit transformări semnificative în domeniul sănătății de la nivelul sistemelor naționale, respondenții studiului au identificat inovația permisă de tehnologie și soluțiile de telemedicină ca potențiale descoperiri importante. Studiul confirmă susținerea puternică din partea liderilor din domeniul sănătății în ceea ce privește telemedicina.

"Telemedicina" este un concept larg folosit pentru a desemna noi modalități de a împărtăși informații, de a lucra în echipă și de a livra servicii folosind o gamă largă de informații și tehonologii de comunicare pentru profesioniștii din domeniul sănătății.

Focus pe colaborarea între profesioniști

Rezultatele studiului arată că tehnologiile există, dar accentul trebuie să fie pus pe soluții integrate de servicii medicale care să faciliteze colaborarea și asigurarea unui sistem de diagnosticare, de tratament și de îngrijire mai bun. Tehnologiile care combină schimbul de date cu interacțiunea între oameni permit practici profesionale mai eficiente și mai ușoare.

Concret,

• Colaborarea prin intermediul tehnologiei informației și comunicațiilor în vederea diagnosticării și tratării pacienților a fost apreciată de 65% dintre respondenți.

• Schimbul electronic de informații sau accesarea imaginilor de diagnostic sau a datelor bionetrice ale pacienților a fost desemnată de 65% dintre respondenți.

• Furnizarea de instruire clinică și referințe prin intermediul IT&C a fost apreciată de 64% dintre respondenți

• În contrast, îngrijirea pacienților de la distanță a fost desemnată de numai 32% dintre respondenți.

Preocupări cheie și provocări

• Preocuparea de top cu care se confruntă liderii în furnizarea de servicii de sănătate a fost distribuția inegală a specialiștilor, cotată cu 35%, ca fiind cea mai mare provocare.

• Numărul insuficient de profesioniști a fost a doua preocupare mare, cotată cu 20% dintre răspunsuri.

• Avînd în vedere cele mai mari provocări, liderii mondiali au desemnat cu prioritate accesul la serviciile medicale, eficiența actului medical și calitatea serviciilor de sănătate. Doar 10% dintre ei au desemnat accesibilitatea ca provocarea lor cea mai mare

Respondenții studiului și-au manifestat sprijinul puternic pentru telemedicină, dar au observant o diferență considerabilă între potențialul perceput și practicile actuale.

• Doar 4% au spus că nu există "necesitatea imperioasă de a folosi telemedicina."

• Doar 9% au spus că schimbul electronic de date și imagini este "foarte comun" astăzi, în timp ce numai 4% au desemnat colaborarea profesională prin intermediul IT& C ca fiind în prezent "foarte comună."

Inițiative naționale promițătoare

Studiul a explorat potențialul de noi programe naționale în care abordarea telemedicinei ar putea face față provocărilor naționale. Acestea includ:

• Centre clinice naționale de excelență. Aceste centre ar oferi consultații, întâlniri între specialiști, suport de îngrijire printre pacienții internați, printre cei tratați ambulatoriu, comunitate și cei îngrijiți la domiciliu.

• Capacitatea de intervenție rapidă prin intermediul telemedicinei. Creșterea bruscă a cererii de servicii de sănătate cauzată de evenimente precum cutremure, tsunami sau epidemii, subliniază nevoia de planificare și pregătire globală.

• Comunitatea lucrătorilor în domeniul sănătății susținută de profesioniști aflați în alte locații. Aceștia ar putea trata probleme simple și ar putea oferi îngrijire mai sofisticată dacă ar avea acces de la distanță la profesioniști și la referințele pacienților, online.

Apel la acțiune

Guvernele, profesioniști din domeniul sănătății, organizații din sectorul privat, toți au un rol important în furnizarea de servicii de sănătate. Potrivit respondenților, cel mai mare rol al guvernelor este de a asigura infrastructura tehnologică necesară inovației în sănătate. Cel mai important rol al entităților private din sectorul sănătății constă în stabilirea de parteneriate public-private. Profesioniștii din domeniul sănătății și asociațiile acestora pot lucra cu guvernele pentru a depăși obstacolele din calea adoptării telemedicinei. Aceste bariere pot include politici de rambursare și constrângeri care pot încetini inovația și transformarea.

Despre sondaj

Studiul a fost realizat de Princeton Survey Research Associates International printr-un sondaj efectuat online în 5 limbi și prin interviuri live cu participanți din următoarele țări: Australia, Brazilia, Canada, Chile, Marea Britanie, Franța, Germania, India, Iordania, Kenya, Mexic, Nigeria, Arabia Saudită, Scoția, Africa de Sud și Statele Unite ale Americii. Sondajul a vizat lideri de stat (atât numiți politic cât și funcționari publici) cu responsabilități în domeniul sănătății.

Cisco la Congresul Mondial al Sănătății

Rezultatele studiului au fost anunțate în cadrul unei prezentări intitulate "Ministerial Forum on Global Health Innovation: A Perspective on National Health Opportunities" de la Congresul Mondial al Sănătății. Prezentarea a fost moderată de Olivier Raynaud, M.D., senior director of World Economic Forum - Geneva și a inclus o discuție în cadrul următorilor participanți: Frances Dare, director, Global Healthcare Practice, Cisco IBSG; Patrick Jeurissen, Ph.D., Ministry of Health, Welfare & Sports, Olanda; Dinesh Trivedi, minister of state for health and family welfare, India; și Hans Dohmann, M.D., municipal secretary of health, Rio de Janeiro, Brazilia.