.

În cei aproximativ 10 ani de existență pe piața locală, specialiștii Zitec, unul dintre principalii producători de aplicații online din România, au dezvoltat peste 250 de proiecte pe baza tehnologiilor Open Source. Fiecare proiect a avut alocate, în medie, aproximativ 1.500 de ore de muncă. "Îmbunătățirea continuă a competențelor echipei, a calității serviciilor oferite, precum și consolidarea metodologiei de lucru, ne-au permis preluarea unor proiecte din ce în ce mai complexe de-a lungul timpului. Astfel, în acest moment, dezvoltăm în cadrul companiei aplicații online din diverse domenii, precum turism, finanțe, comerț electronic, video streaming sau medicină, utilizând cele mai noi tehnologii", precizează Alexandru Lăpușan (foto), CEO Zitec.

În total, de la lansarea companiei pe plan local și până în prezent, specialiștii Zitec au lucrat peste 350.000 de ore cu tehnologii Open Source, ceea ce înseamnă că unui proiect i-au fost dedicate în medie circa nouă luni.

Zitec dezvoltă aplicații online utilizând preponderent tehnologii Open Source. Echipa companiei, formată din peste 30 de specialiști în astfel de tehnologii, lucrează în principal pe structura LAMP (Linux-Apache-MySQL-PHP).

În același timp, compania deține în portofoliu și proiecte dezvoltate în Ruby on Rails, Pyhton, Java (Android) sau Objective C (iOS). De asemenea, deși MySQL reprezintă în multe cazuri prima opțiune pentru baza de date, producătorul de aplicații online are numeroase proiecte în care utilizează Postgresql, MSSQL sau baze de date nerelaționale, precum Amazon SimpleDB sau Microsoft Azure Tables.

Referitor la sistemele de operare, Zitec optează în principal pentru Linux, deși livrează și proiecte pe infrastructură Microsoft, inclusiv pe cea de cloud computing.

La ora actuală, compania are în plan să își extindă echipa de specialiști în tehnologii Open Source, prin recrutarea de persoane talentate în zona de dezvoltare web pe platformele Magento, Drupal și PHP (Zend Framework), dar și în zona de testare software, administrare de sistem și coordonare de proiect.

"Piața locală se confruntă în continuare cu un deficit de personal specializat pe acest segment, al tehnologiilor Open Source. Din această cauză, încă întâmpinăm dificultăți în a găsi acei colegi talentați și pasionați de ceea ce fac, care să corespundă din punct de vedere al competențelor cu profilul căutat de noi", a mai spus Alexandru Lăpușan.

Acesta a menționat că profilul specialiștilor pe care Zitec dorește să îi atragă sunt atât persoane care dețin un nivel de experiență în domeniu, dar și tineri studenți sau absolvenți care se află la începutul carierei și care doresc să se dezvolte profesional alături de echipa actuală.

Zitec a încheiat anul trecut cu o echipă mai mare cu 15 oameni față de 2011, ajungând la peste 60 de specialiști atât în tehnologii Open Source, cât și în tehnologii Microsoft.

Despre Zitec

Zitec este una dintre companiile lidere din industria IT din România, specializată în dezvoltarea de produse și aplicații online complexe. Cu circa 50% din venituri provenite din proiecte externe, dezvoltate în SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Italia sau Danemarca, succesul Zitec este confirmat și de referințele primite din partea unor clienți de top, precum JW Marriott, Mercedes-Benz, Amadeus, Grupul de firme Happy Tour, Paravion.ro, Bullguard sau LaFarge. Zitec acționează ca un incubator tehnologic, și furnizează servicii și suport companiilor aflate în primele stadii de dezvoltare. Expertiza tehnologică, dezvoltarea de software și finanțarea sunt principalele servicii oferite portofoliului actual de companii: Zipongo.com, VideoPublishing.com și HuddleHero.com. Zitec dezvoltă, de asemenea, proiecte proprii, precum HotelPeeps.com și Zidox.com.