.

În Studiul său Global privind Software-ul din 2015, BSA arată că Directorii de Tehnologia Informației (CIOs) din întreaga lume sunt îngrijorați de securitatea informatică. Ei recunosc, de asemenea, că amenințările de securitate asociate cu software-ul nelicențiat sunt principalul motiv pentru care trebuie să se asigure că software-ul din rețeaua lor este legitim și licențiat corespunzător. Raportul relevă, într-adevăr, că 49 de procente dintre CIOs au indicat pericolele de securitate informatică cauzate de malware ca un risc major pus pe seama utilizării de software nelicențiat.
 
Cu toate acestea, studiul a demonstrat și faptul că, deși conștienți de legătura clară dintre utilizarea de software nelicențiat și incidența malware, Directorii de Tehnologia Informației nu iau, de mult prea multe ori, măsuri pentru a combate acest risc. Conform raportului, treizeci și nouă de procente din programele instalate pe calculatoare la nivel mondial în 2015 nu sunt licențiate corespunzător, ceea ce reprezintă doar o scădere modestă față de cele 43 de procente în 2013, astfel cum rezultă din precedentul studiu BSA. Și chiar în anumite sectoare-cheie, unde există așteptări pentru mai mult control asupra mediului digital, utilizarea neautorizată este surprinzător de des întâlnită. În studiu se arată că la nivel mondial, în domeniul bancar, de asigurări sau în domeniul bursier/al valorilor mobiliare, rata unei astfel de utilizări neautorizate este de 25 de procente — adică unul din patru.
 
Primul pas pe care organizațiile ar trebui să-l facă pentru a contracara această problemă este verificarea internă. Companiile trebuie să cunoască ceea ce există în rețeaua internă și să se asigure că programele din cadrul acesteia sunt autorizate și licențiate corespunzător.
 
Vestea bună este că, prin gestionarea activelor software și asigurarea că software-ul este legitim și licențiat pe deplin, nu doar că se diminuează riscurile informatice, ci se poate ajunge la reduceri semnificative de costuri. Studiile au arătat că gestionarea corespunzătoare a software-ului poate reduce costurile cu până la 25%, prin eliminarea ineficienței datorate supra-licențierii aplicațiilor sau deținerea pur și simplu de software nefolosit. Combinația dintre reducerea risculului și diminuarea costurilor oferă organizațiilor oportunitatea majoră de a-și îmbunătăți operațiunile și performanța.
 
Aflați mai multe despre un plan de acțiune în patru pași pentru gestionarea activelor software (SAM).
 
 
 
Studiul Global BSA cu privire la Software, realizat în parteneriat cu IDC, estimează volumul și valoarea software-ului nelicențiat instalat pe PC-uri în 2015, în peste 110 economii naționale și regionale. Totodată indică și principalele tendințe și comportamente cu privire la licențierea software, proprietatea intelectuală și tehnologiile emergente, care au reieșit în urma unui sondaj global realizat pe 24.000 de subiecți.