.

Telekom România și Ericsson au organizat pe 12 iunie, în București, prima demonstrație a capabilităților tehnologiei 5G, prima de acest gen din Europa de Sud-Est, potrivit celor doi operatori, precizează hotnews.ro. Demonstrația a evidențiat capabilitățile tehnologiei 5G prin intermediul unei platforme de testare prototip, inclusiv testarea vitezei, latența și directivitatea de radiație controlată (beam forming), atingând viteze agregate de până la 24 Gbps, adică de peste 60 de ori mai mari decât cea mai mare viteză comercială locală 4G din prezent, cu o latență orientativă de cel puțin jumătate din ceea ce se înregistrează, în prezent, la rețelele mobile actuale.
 
"Vrem sa acordam primele licente 5G in 2018, astfel ca in 2020 sa avem deja servicii comerciale", precizează Minstrul Comunicațiilor, Augustin Jianu. Acesta a anunțat planurile guvernamentale referitoare la introducerea acestei tehnologii în România. "În toamnă se fac 5 ani de la acordarea licențelor 4G și în perioada ce urmează pregătim licitația 5G lansând o consultare publică în acest sens. Vrem să depunem toate diligențele pentru a acorda primele licențe 5G în 2018, astfel încât în 2020 să avem deja servicii comerciale", precizează Augustin Jianu.
 
VIDEO - Adrian Matei, arhitect soluţii 5G, Ericsson
Primul demo live 5G din România şi Europa de Sud-Est - Telekom Romania & Ericsson
 
VIDEO - Arun Bansal, Head of Market Area Europe & Latin America Ericsson: 5G will allow Industrial Internet development
The first 5G live demo in Romania and South Eastern Europe, 12 June 2017, Bucharest
 
VIDEO - Ovidiu Ghiman, Director Executiv Comercial Segment Business, Telekom Romania: România ar trebui să aibă curajul să îşi asume rolul de lider regional în noile tehnologii
 
VIDEO - Q&A la primul demo live 5G din România şi Europa de Sud-Est
Telekom Romania & Ericsson, 12 iunie 2017, Bucureşti
 
 
Miroslav Majoros, CEO-ul grupului Telekom România, a precizat motivele pentru care testează această tehnologie. "Viteza mare, mobilitatea, securitatea, dispozitivele inteligente, toate au astâzi unele limitări, însă 5G va oferi noi perspective și soluții la aceste provocări actuale. Testăm această tehnologie acum, înainte de lansarea sa comercială, deoarece atunci când va veni momentul vrem să fim pregătiți să le oferim clienților noștri toate aceste noi experiențe, astfel încât ei, la rândul lor, să poată beneficia din plin de această tehnologie, la momentul oportun", precizează Miroslav Majoros, CEO al grupului de companii Telekom România.
 
 
La rândul său, Arun Bansal, SVP și Director Ericsson pe Europa și America Latină, a adăugat: "Demonstrația de astăzi, prima de acest gen din Europa de Sud-Est, oferă o privire în viitor asupra modului în care 5G va permite oamenilor, industriilor și lucrurilor să se conecteze la o scară fără precedent, aducând cu ea o lume nouă de dispozitive și servicii."
 
Câteva din beneficiile tehnologiei 5G, prezentate de Telekom și Ericsson:
 
- 5G va permite organizațiilor să penetreze noi piețe și să construiască noi fluxuri de venituri în baza unor modele de afaceri și a unor soluții cu totul noi, inclusiv aplicații de tipul Internet of Things (IoT). 
 
- Noile capabilități 5G acoperă mai multe dimensiuni, inclusiv o flexibilitate extraordinară, nevoi reduse de consum de energie, o capacitate mai mare, lățime de bandă, securitate, fiabilitate, viteze, cât și o latență mai mică, dar și costuri foarte scăzute ale dispozitivelor în cazul aplicațiilor Machine to Machine (M2M). 
 
- Din punct de vedere tehnologic, rțtelele 5G vor fi scalabile, versatile și flexibile, pentru a putea susține o variație foarte mare de cerințe care permit de la viteze foarte mici pentru comunicațiile M2M, până la viteze foarte mari de bandă largă mobilă pentru aplicații multimedia și realitate virtuală, totul la o latență minimă, de aproape 1 milisecundă sau chiar mai puțin.
 
- În același timp, 5G va permite conectarea eficientă a miliardelor de dispozitive Internet of Things la costuri reduse și cu eficientă energetică ridicată, permițând, de asemenea, apariția unor noi tipuri de servicii de o importanță critică, pentru care este nevoie de noi niveluri de latență, de fiabilitate și de securitate.