.

Piața unică este o forță motrice esențială care propulsează creșterea economică. Cu toate acestea, pentru a asigura creștere și locuri de muncă, îmbunătățirea punerii în aplicare a normelor existente este crucială. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană a adoptat o cale de acțiune prin care să se asigure că normele privind piața unică funcționează bine în practică.

Comisia propune, de asemenea, măsuri de îmbunătățire a modului în care funcționează sectorul serviciilor, un deziderat fundamental, având în vedere că directiva privind serviciile reglementează mai mult de 45 % din PIB-ul UE și trebuie să joace un rol strategic în promovarea creșterii economice. Pe baza evaluării progreselor înregistrate de statele membre cu privire la punerea în aplicare a directivei privind serviciile, o analiză economică arată că punerea în aplicare a acesteia va genera o creștere suplimentară de 0,8 % a PIB-ului UE pe parcursul următorilor 5 -10 ani. Totuși, această cifră ar putea crește până la 2,6 % dacă statele membre dau dovadă de mai multă ambiție în deschiderea piețelor naționale ale serviciilor care intră sub incidența directivei. Mai mult, o mai bună transpunere și punere în aplicare a legislației UE ar putea promova creșterea economică prin reducerea cu o treime a sarcinilor administrative pentru întreprinderi, generând o economie totală de aproximativ 40 miliarde EUR.

Michel Barnier, Comisarul pentru piața internă și servicii, a declarat: „Întreprinderile mici și mijlocii îmi comunică faptul că încă există obstacole în calea activității lor pe piața unică europeană. Comisia și statele membre trebuie să colaboreze îndeaproape pentru a ameliora modul în care normele pieței unice sunt concepute, implementate, aplicate și respectate. Creșterea economică se află pe primul loc în agenda noastră și nu ar trebui să irosim nici măcar o singură oportunitate de a o promova." Comisarul a continuat: „În ceea ce privește directiva privind serviciile, prioritatea mea este de a garanta că aceasta se aplică integral în sectoarele pe care le acoperă."