.

Trei cercetători - un japonez, un australian și un american - au fost recompensați cu Kyoto Prize pe 2017 în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Kyoto International Conference Center, pe 10 noiembrie, în semn de recunoaștere a realizărilor lor valoroase în domenii precum tehnologii avansate, științe de bază și artă, informează Xinhua, citată de Agerpres. Kyoto Prize, cel mai valoros premiu privat pentru realizări de importanță globală, este decernat anual, începând din 1985, de Inamori Foundation, pentru a încuraja oamenii de știință care au contribuit semnificativ la dezvoltarea tehnologiei, științelor, artei și filosofiei.
 
Inginerul și cercetătorul japonez Takashi Mimura a fost recompensat cu Kyoto Prize în Tehnologii Avansate pentru "inventarea tranzistorului cu electroni de înaltă mobilitate (HEMT) și a derivatele sale pentru progresul tehnologiei informației și a comunicațiilor", potrivit unui comunicat de presă emis de Inamori Foundation.
 
Kyoto Prize în Științe de bază a fost atribuit cercetătorului australian specializat în fiziologia plantelor Graham Farquhar, pentru "dezvoltarea unor modele bazate pe procese de fotosinteză și contribuția lor la știința modificărilor globale ale mediului înconjurător".
 
Richard Taruskin, un muzicolog din Statele Unite, a câștigat Kyoto Prize în Arte și Filosofie, pentru transformarea perspectivelor contemporane asupra muzicii prin intermediul unor studii istorice și eseuri "care sfidează paradigmele critice convenționale".
 
Fiecare dintre cei trei laureați a primit o diplomă, o medalie și un cec în valoare de 50 de milioane de yeni (aproximativ 440.000 de dolari americani) în cadrul ceremoniei din 10 noiembrie.